Apple kontra Beatles: Hra o Jablko

BBC, kul
29. 3. 2006 15:10
Londýn - Apple Corps, nahrávací společnost patřící Beatles, žaluje u soudu firmu Apple Computer kvůli využívání názvu a loga s jablkem.
Beatles u princezny
Beatles u princezny | Foto: ČTK

Nahrávací společnost se sídlem v Londýně tvrdí, že americká počítačová firma porušuje dohodu z roku 1991, která jí zakazuje vstupovat do hudebního byznysu.

Konkrétně jde o to, že firma Apple Computer otevřela v roce 2003 první internetovou hudební prodejnu iTunes, která má v současnosti největší podíl na trhu se stahovanou hudbou. Apple Corps proto usilují o obnovení dohody z roku 1991 a o náhradu škody.

Steve Jobs z Apple Computers a jeho poklad: iPod
Steve Jobs z Apple Computers a jeho poklad: iPod | Foto: ČTK

Vlastníky Apple Corps jsou exbeatlové Paul McCartney a Ringo Starr spolu se vdovami po Johnu Lennonovi a George Harrisonovi; společnost byla založena v roce 1968.

Apple Computer, jejíž Macintosh předznamenal éru osobních počítačů, vznikla v roce 1976.  Zatímco počítačová firma má ve znaku úhledně vykousnuté jablko, nahrávací společnost si za logo zvolila netknuté zelené jablko odrůdy Granny Smith.

Nesrozumitelná dohoda

Dohodu o "společném" využívání obchodní značky Apple obě firmy poprvé uzavřely už v listopadu 1981. Tehdy šlo zejména o užívání jména; computerová firma souhlasila, že je že bude využívat pouze v počítačovém byznysu.

Poté však Apple Computer začala stále více pronikat do světa showbyznysu, a usilovala tudíž o méně svazující dohodu o využití značky. Následkem toho se v roce 1989 rozhořel soudní spor. Podrobnosti o výsledné dohodě, která se před londýnským vrchním soudem projednávala dva roky, nebyly nikdy zveřejněny. Předpokládá se však, že společnost Apple Corps získala od počítačové jmenovkyně přibližně 30 milionů dolarů.

Uvedení přenosného hudebního přehrávače iPod na trh v roce 2001 a spuštění hudebního programu iTunes o dva roky později nicméně vyprovokovalo mezi oběma firmami další právní bitvu.

V současné době jsou přes program iTunes denně staženy přibližně 3 miliony skladeb a "spřízněný" přehrávač iPod má vlastnit okolo 20 milionů lidí. Ke zpřístupnění nahrávek skupiny Beatles firma Apple Computer nedostala svolení a služba iTunes je také ke stažení nenabízí.

Stahování - zásadní slovo, které dnes řeší showbyznys.
Stahování - zásadní slovo, které dnes řeší showbyznys. | Foto: ČTK

Případ bude u londýnského Královského soudního dvora projednávat soudce Martin Mann. Stane se tak poté, co byla žádost Apple Computer o projednání případu v Kalifornii v roce 2004 zamítnuta.

"Firmy Apple a Apple Corps dnes bohužel interpretují tuto dohodu odlišným způsobem a bude zapotřebí soudu, aby tento spor vyřešil," prohlásil zástupce Apple Computer v září 2003, kdy byl případ poprvé otevřen.

Martin Mann uvedl, že nové soudní projednávání je výsledkem nedostatků v dohodě mezi Apple Corps a Apple Computer z roku 1991. "Pokud měli v úmyslu učinit dohodu nesrozumitelnou a složitou, aby o ní v budoucích letech mohli debatovat právníci, tak se jim to krásně povedlo," uvedl soudce, prý sám uživatel iPodu.

 

Právě se děje

Další zprávy