Antisemitské vtipy se nevyplácí. Komik má zákaz

ČTK ČTK
9. 1. 2014 22:03
Vystoupení komika Dieudonné M'bala M'bala zakázala Francouzská státní rada.
Dieudonné M'bala M'bala.
Dieudonné M'bala M'bala. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Francouzská státní rada, která vykonává v zemi funkci nejvyššího administrativního soudu, potvrdila úřední zákaz čtvrtečního představení komika Dieudonného, které je podle ministerstva vnitra rasisticky a antisemitsky zabarvené. Rozhodnutí přišlo podle agentury AFP jen dvě hodiny před zahájením představení, na které si ve městě Nantes zakoupilo vstupenky přes šest tisíc lidí.

Vyvrcholil tak spor, který v minulých dnech vyvolal velkou pozornost médií a obyvatel Francie. Vedení departementu Loire-Atlantique, kam Nantes spadá, začátkem týdne na doporučení vlády představení Le Mur (Zeď) zakázalo. Komik se proti tomu ale odvolal a administrativní soud v Nantes mu dal za pravdu a zákaz zrušil. Ministerstvo vnitra se však ihned odvolalo ke státní radě, která zrušila rozsudek soudu nižší instance a zákaz definitivně potvrdila.

Vláda uvítala rozhodnutí rady jako "vítězství republiky". "Není možné tolerovat antisemitismus, rasismus, to by nebyla Francie," prohlásil ministr vnitra Manuel Valls.

(ENG Subbed) Dieudonné | Mahmoud, Part 1
(ENG Subbed) Dieudonné | Mahmoud, Part 1

Ministr nedávno rozeslal všem krajům oběžník, ve kterém doporučil zakázat představení Le Mur ve všech městech, které Dieudonné naplánoval pro své turné. Turné mělo začít právě dnes v Nantes.

Verdikt justice je důležitý i proto, že může předjímat rozhodnutí soudů v dalších francouzských městech, na něž se Dieudonné kvůli zákazům také obrátil. Jeho představení zakázali i starostové Bordeaux, Tours a Orléansu s tím, že představuje ohrožení veřejného pořádku.

Soud v Nantes naopak dospěl k závěru, že není možné "se domnívat, že základním cílem představení je ohrozit lidskou důstojnost a narušovat veřejný pořádek". Podle komikova advokáta zákaz porušoval svobodu projevu.

Reklama a cenzura

Také mnohé komentáře se domnívají, že úřední zákaz představení kontroverzního umělce, mu jen dělá reklamu a "zavání cenzurou". Dieudonné by podle nich měl být posuzován a případně stíhán až za výroky, které by na představení pronesl. Za antisemitské projevy byl již souzen několikrát v minulosti.

V představení Le Mur, jehož ukázky se objevily na internetu, se humorista zmiňuje o židovských osobnostech a holokaustu způsobem, který podle francouzských médií skutečně vyvolá rozpaky.

Dieudonné - Palestine (english subtitles)
Dieudonné - Palestine (english subtitles)

Vláda označuje jeho výroky za jasně antisemitské. "Respekt ke svobodě vyjadřování není překážkou k tomu, aby se výjimečně úřady s pomocí policie zasadily o zákaz nějaké činnosti, když je to jediný způsob, jak předejít narušení veřejného pořádku," uvedl ministr Valls v oběžníku vedením krajů pod titulkem Boj proti rasismu a antisemitismu - veřejná vystoupení a schůze - Dieudonného představení.

Sedmačtyřicetiletý humorista a politický aktivista, občanským jménem Dieudonné M'bala M'bala, se kdysi proslavil v duu s židovským kolegou Éliem Semounem. Ve svých představeních napadali rasové stereotypy.

Dieudonné, který je synem Francouzky a Kamerunce, dlouho aktivně vystupoval proti rasismu. Později se ale začal stýkat s představiteli krajně pravicové Národní fronty a přicházel v samostatných vystoupeních s projevy, které se tvrdě otíraly o Židy. Čelil několika žalobám, jeho představení se rušila a postupně se mu zavřely dveře hlavních médií.

 

Právě se děje

Další zprávy