Vyhazovy na Slovensku pokračují. Po divadlu ministryně odvolala šéfku Národní galerie

ČTK ČTK
7. 8. 2024 11:55
Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová odvolala šéfku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou. Kritizuje kromě jiného její údajná manažerská rozhodnutí. Kusá instituci vedla od roku 2010. "Důvod je jasný. My nejsme kompatibilní," reagovala Kusá. Důvody svého sesazení přirovnává ke snůšce lží a polopravd.
Alexandra Kusá vedla Slovenskou národní galerii od roku 2010.
Alexandra Kusá vedla Slovenskou národní galerii od roku 2010. | Foto: Jozef Jakubčo / SME / Profimedia.cz

Šimkovičová, kterou do vlády navrhla nacionalistická Slovenská národní strana, už v úterý zprostila funkce ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku, což vyvolalo kritiku části umělců a opozice. Vznikla také petice, zatím ji podepsalo přes 50 tisíc lidí.

Alexandře Kusé nyní ministerstvo kultury vytýká postup při rekonstrukci budovy Slovenské národní galerie. Podle vyjádření na webu úřadu je Kusá příbuznou jednatele a společníka původního zhotovitele projektu na rekonstrukci. Člence vlády také vadí, že se hodnota kontraktu prostřednictvím dodatků navýšila až na téměř dva miliony eur.

Úřad stejně jako dříve Šimkovičová kritizuje i slovenskou prezentaci na výtvarném bienále v italských Benátkách. Šimkovičová, jež prosazuje "tradiční slovenskou kulturu", už dříve v souvislosti se slovenským projektem psala o "pochybné prezentací umění" a vyzvala představitele "liberálně-progresivistického spektra", aby přestali dělat "ostudu slovenské kultuře".

Vedením Slovenské národní galerie ministryně pověřila Antona Bittnera, který je podle ní zkušeným krizovým manažerem.

Slovenská národní galerie se podobně jako Slovenské národní muzeum v úterý zastala odvolaného ředitele tamního národního divadla Drličky. Tomu chce český ministr kultury Martin Baxa z ODS nabídnout členství v komisi, jež vybere budoucího generálního ředitele Národního divadla v Praze.

Nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko ve středu ohlásilo nový pokus o odvolání Šimkovičové ve sněmovně a demonstraci. 

Alexandru Kusou mezitím na tiskovou konferenci přišel podpořit Matej Drlička, který se s kritikou ministryně Šimkovičové a jejího blízkého spolupracovníka Lukáše Machaly nedržel zpátky.

"To, co sledujeme poslední měsíce, to není odvolávání ředitelů, to je kulturní válka. Ministryně Šimkovičová a její ideolog Machala vyhlásili válku kultuře a umění. Všechna odvolání a změny jsou nepodložené racionálními argumenty, je to tažení těchto dvou odbrzděných vagonů, kteří válcují všechno, co jim stojí v cestě," prohlásil Drlička.

Policie ve středu večer oznámila, že zadržela osobu podezřelou z toho, že posprejovala okno ministerstva kultury. Podle spolupracovníka ministryně Lukáše Machaly tam výtržník namaloval hákový kříž, což úředník označuje za výsledek štvavé kampaně odvolaného šéfa divadla Drličky, aktivistických herců a nevládních organizací.

Martina Šimkovičová dlouhodobě obhajuje tradiční slovenskou kulturu a vystupuje proti tématům týkajícím se LGBT+ komunity. V květnu opozice ve sněmovně neuspěla s návrhem vyslovit Šimkovičové nedůvěru. Opoziční strany tehdy tvrdily, že ministryně chce mocensky ovládnout kulturní instituce a fondy, které rozdělují peníze na podporu různých projektů a akcí.

Ministerstvo kultury pod vedením Šimkovičové mimo jiné prosadilo nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, jehož cílem je podle opozice ovládnutí této stanice současnou vládní mocí.

Video: V Kremlu otevřeli šampaňské. Putin má Slovensko prakticky na talíři, varuje Kňažko (9. 4. 2024)

Bývalý slovenský ministr zahraničí Milan Kňažko letos v dubnu v pořadu Spotlight komentoval tamní prezidentské volby. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy