New York - Nová studie vědců z Newyorské a Kolumbijské univerzity udělá radost mnoha milovníkům čokolády. Výsledky průzkumu zveřejněné v odborném časopise Nature Neuroscience totiž ukazují, že pojídání čokolády má pozitivní účinky na paměť a prokrvování mozku, a to dokonce víc než aerobní cvičení. To studie nepřímo označila za zbytečné.
Výzkum se prováděl na skupině seniorů ve věku 50 až 69 let. Polovina z nich denně konzumovala speciální nápoj obsahující vysokou dávku flavonoidů (přírodní antioxidanty nacházející se v kakaovém prášku), ta druhá pak pila nápoj s nižší dávkou. Po skončení studie se obě skupiny podrobily testům paměti. Ti, co dostávali vyšší množství flavonoidů, měli o poznání lepší výsledky.
Britové výzkum zpochybňují
Závěry amerických univerzitních profesorů zpochybňují evropští vědci. Podle britského profesora Gary L. Wenka je vysoce nepravděpodobné, že by každodenní cvičení nemělo na lidské zdraví žádný vliv.
Zároveň upozornil na to, že pokud by člověk měl denně zkonzumovat dávku flavonoidů použitou ve zmíněné studii, musel by spořádat zhruba kilogram čistého nerafinovaného kakaového prášku, nebo 44 kilogramů čokolády.
Pozitivní vliv čokolády na lidský organismus potvrdila i dřívější studie, zveřejněná v magazínu Journal of Nutrition, podle které mlsání hnědých kostiček příznivě ovlivňuje činnost srdce.