Pečovatelské domy si od zavedení jídla z 3D tiskárny slibují zvýšení apetitu seniorů, kteří v současnosti dostávají pokrmy rozmixované na kaši, aby se dokázali zasytit.
Cílem pilotního projektu je vytvořit z nevzhledné kaše třeba pečené kuřecí stehno, do kterého se budou moci lidé i přes své problémy s chutí zakousnout, protože jeho konzistence se bude podobat pudinku.
Evelina Höglundová ze státní inovační agentury Rise pro britský deník The Telegraph uvedla, že domovy každý den zápasí s tím, aby jejich obyvatelé s polykacími nebo žvýkacími potížemi měli dostatečný přísun živin. Problémy přitom podle oficiálních čísel trpí ve Švédsku zhruba osm procent populace.
Přestože "vytištěné" kuře nezní jako největší lahůdka na světě, Höglundová tvrdí, že je to lepší varianta, než jakou dostávají lidé v pečovatelských domovech dnes.
Společnosti, které budou tištěné pokrmy vyrábět, se musí přizpůsobit všem hygienickým a medicínským požadavkům, což je podle Höglundové jedna z největších výzev.
Pilotní projekt "vytištěného" jídla spustí ve Švédsku již letos ve vybraných domovech, a to ve dvou městech - Halmstadu a Helsingborgu. Spolupracují na něm kromě švédské inovační agentury také dvě univerzity, dodavatelé jídla Findus a Solina a tiskařské společnosti Cellink a Addema.