Bez spěchu, puchýřů a front. Jak si užít Lisabon jako "číhající požitkář"

Nikola Bernard Nikola Bernard
12. 6. 2025 5:50
Lisabon patří mezi nejoblíbenější evropské destinace - a není se čemu divit. Kouzelné hlavní město Portugalska se rozkládá na sedmi kopcích a má pro každého něco. Milovníci historie tu najdou poklady z minulosti, gurmáni si přijdou na své v každé druhé uličce a ti, co to večer rádi rozjedou, se v nočním životě Lisabonu snadno ztratí. A to klidně až do rána.

Ne každý turista touží běhat od památky k památce, jen aby na konci dne skončil s puchýři a fotkou lešení místo ikonické stavby - máváme Belémské věži. Někteří preferují pomalejší rytmus. Rádi si posedí u vína, sledují život kolem sebe a nasávají atmosféru města z první ruky - bez stresu a front.

Říká se, že sto lidí má sto chutí. V tomto článku se zaměříme na skupinu, která by se dala nazvat "číhající požitkáři". Ti, co město objevují a nasávají skrze chuťové pohárky, zvuky ulice a pohledy na místní.

Jak si tuto portugalskou perlu vychutnat s grácií? Kde se ponořit do její duše a přitom se necítit jako v turistickém mraveništi? Lisabon si můžete užít v pohodovém tempu… a ideálně i skleničkou něčeho dobrého.

Foto: Nikola Bernard

Lahodné snídaně

Některé lisabonské podniky se možná překvapivě podobají těm pražským. A to jak stylem, tak sortimentem. V mnohých bistrech a kavárnách dbají na design i kvalitu jídla a kávy, což ocení právě Češi - Česko totiž na rozdíl třeba od Španělska nebo Itálie patří mezi kavárenské velmoci, kde najdete výběrovou kávu na každém druhém rohu. 

Výborné nápoje a také jídlo vám naservírují například v podnicích Heim Café - kde bodují třeba lívanci nebo omeletou, The Mill - kde ohromují otevřeným prostorem i vejci s lososem nebo třeba Hello, Kristof - kde mlsné jazýčky hostů potěší třeba avokádovým chlebem se semínky a okurkou. Zajímavou a chutnou celodenní nabídku najdete také ve stylové restauraci Honest Greens.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy