Za bagetu pokutu. Francouzský pekař musí zaplatit 76 tisíc korun za to, že moc pracoval

Magazín Magazín
16. 3. 2018 7:33
Na podporu pokutovaného pekaře byla založena petice, kterou již podepsaly čtyři stovky lidí. Na stranu Cédrica Vaivra z vesnice Lusigny-sur-Barse se postavil i místní starosta. Obec se nachází nedaleko turisty hojně navštěvovaného národního parku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

O tom, že příliš práce škodí, se přesvědčil pekař Cédric Vaivre z východofrancouzské vesnice Lusigny-sur-Barse. Za to, že během letní sezony měl otevřeno sedm dní v týdnu, mu úřady udělily pokutu tři tisíce eur, v přepočtu více než 76 tisíc korun. Francouzské zákony totiž nařizují jeden volný den týdně. Informoval o tom deník The Local.

"V turistické oblasti, během letní sezony se zdá nezbytné mít otevřeno každý den. Není nic horšího než zavřené obchody, když jsou zde turisté," uvedl na pekařovu obranu starosta obce Christian Branle. Lusigny-sur-Barse se totiž nachází u turisticky populární oblasti kolem národního parku Parc Naturel Régional de la Forêt d'Orient v departementu Aube.

K podpoře pekaře se přidaly také další čtyři stovky lidí, kteří podepsali petici. Vaivre věří, že mu pokutu úřady sníží nebo zcela odpustí, jako tomu bylo do roku 2016. Na rok 2017 však pekař záruku na výjimku ze zákona nedostal.

Podobnou pokutu obdrželi jiní francouzští pekaři již dříve. V roce 2015 se s pokutou potýkal například Stephan Moreau na jihozápadě země. "Jsme podnikatelé, kteří jsou znechuceni z žití ve Francii. Budeme-li pracovat méně, budeme platit nižší DPH a nižší daně z mezd, a pokud to bude nezbytně nutné, budeme muset propustit zaměstnance," uvedl dříve pro deník 20 Minutes.

Eric Scherrer z odborové organizace CLIC-P pro The Local uvedl, že francouzské zákony musí být respektovány. "Existuje zákon, že pekaři a další pracovníci v potravinářském průmyslu musí mít jeden den v týdnu zavřeno. Řemeslníci pracují hodně a často více, než je zákonem povoleno. Tihle lidé potřebují odpočinek, nemůžeme jim povolit pracovat nonstop. Je absolutně nezbytné, aby šéfové i zaměstnanci měli den volna," dodal Scherrer.

 

Právě se děje

Další zprávy