New York - Vědci se snaží odhalit genetickou strukturu kakaovníků. Chtějí vytvořit odolnější rostliny, zlepšit produkci kakaa a přinést farmářům větší zisky.
Výzkumný projekt Čokoládový gen vede výrobce čokolády Mars. Spolupracuje na něm americké ministerstvo zemědělství a výrobce počítačů IBM.
Rozklíčování DNA kakaovníku by úrodu ochránilo před škůdci, nemocemi a nedostatkem vody, které mohou přijít spolu s globálním oteplováním.
Za lepším kakaem a vyšším příjmem
"Výzkum by měl skutečně zlepšit kakaovníky, pozvednout kvalitu kakaa a pomoci farmářům," řekl Howard-Yana Shapiro ze společnosti Mars podle britské stanice BBC.
Časem by výzkum mohl vést i ke geneticky modifikované čokoládě. Zatím se o tom však nerozhodlo.
"Vědci po celém světě budou mít přístup k naší práci, kakaovému genu. Co s ním udělají, to už nemůžeme kontrolovat," vysvětlil Saphiro.
Než se kakaový gen podaří uspořádat, shromáždit, popsat a analyzovat, potrvá přibližně pět let.
Veřejné výsledky
Informace ale budou přístupné již před dokončením projektu. Postupně se budou objevovat ve Veřejném zdroji duševního vlastnictví pro zemědělství (PIPRA).
Pořadí informací v DNA bude v databázi bezplatně přístupné a informace nebudou patentovány.
"Výsledky projektu podpoří všechny výzkumy v oblasti. A napodobení jeho použití bude velkou výhodou pro všechny," řekla Jane Rodgersová z britského Centra Johna Innese v Norwicku.
Podobný výzkum rýže
Podle Johna Orcharda z Institutu přírodních zdrojů v Kentu by byl takový projekt nutný i bez hrozby klimatických změn.
"Úroda kakaa je zvlášť náchylná k nemocem. Napadeno bylo v poslední době šedesát procent brazilské sklizně a takové případy nejsou vzácné," řekl BBC.
Výzkum je podobný zkoumání genu rýže před pěti lety.
Právě tento projekt pěstitelům rýže významně pomohl, tvrdí Hugh Jones z Institutu pro výzkum kulturních plodin v Harpendenu. "Tato studie přinese podobný užitek," řekl Jones.
Více o jídle: Tchaj-wan ruší jídelní hůlky na jedno použití