Vědci hledají čokoládový gen. Aby zachránili kakao

vk
29. 6. 2008 18:00
Rostliny budou odolnější vůči škůdcům i počasí
Díky výzkumu DNA kakaa mají být kakaovníky odolnější vůči nemocem
Díky výzkumu DNA kakaa mají být kakaovníky odolnější vůči nemocem | Foto: Reuters

New York - Vědci se snaží odhalit genetickou strukturu kakaovníků. Chtějí vytvořit odolnější rostliny, zlepšit produkci kakaa a přinést farmářům větší zisky.

Výzkumný projekt Čokoládový gen vede výrobce čokolády Mars. Spolupracuje na něm americké ministerstvo zemědělství a výrobce počítačů IBM.

Rozklíčování DNA kakaovníku by úrodu ochránilo před škůdci, nemocemi a nedostatkem vody, které mohou přijít spolu s globálním oteplováním.

Za lepším kakaem a vyšším příjmem

"Výzkum by měl skutečně zlepšit kakaovníky, pozvednout kvalitu kakaa a pomoci farmářům," řekl Howard-Yana Shapiro ze společnosti Mars podle britské stanice BBC.

Časem by výzkum mohl vést i ke geneticky modifikované čokoládě. Zatím se o tom však nerozhodlo.

"Vědci po celém světě budou mít přístup k naší práci, kakaovému genu. Co s ním udělají, to už nemůžeme kontrolovat," vysvětlil Saphiro.

Než se kakaový gen podaří uspořádat, shromáždit, popsat a analyzovat, potrvá přibližně pět let.

Veřejné výsledky

Informace ale budou přístupné již před dokončením projektu. Postupně se budou objevovat ve Veřejném zdroji duševního vlastnictví pro zemědělství (PIPRA).

Bude se vyrábět geneticky modifikovaná čokoláda? Možná ano.
Bude se vyrábět geneticky modifikovaná čokoláda? Možná ano. | Foto: Aktuálně.cz

Pořadí informací v DNA bude v databázi bezplatně přístupné a informace nebudou patentovány.

"Výsledky projektu podpoří všechny výzkumy v oblasti. A napodobení jeho použití bude velkou výhodou pro všechny," řekla Jane Rodgersová z britského Centra Johna Innese v Norwicku.

Podobný výzkum rýže

Podle Johna Orcharda z Institutu přírodních zdrojů v Kentu by byl takový projekt nutný i bez hrozby klimatických změn.

"Úroda kakaa je zvlášť náchylná k nemocem. Napadeno bylo v poslední době šedesát procent brazilské sklizně a takové případy nejsou vzácné," řekl BBC.

Výzkum je podobný zkoumání genu rýže před pěti lety.

Právě tento projekt pěstitelům rýže významně pomohl, tvrdí Hugh Jones z Institutu pro výzkum kulturních plodin v Harpendenu. "Tato studie přinese podobný užitek," řekl Jones.

Více o jídle: Tchaj-wan ruší jídelní hůlky na jedno použití

 

Právě se děje

Další zprávy