Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Tajemství džemu, který milují i čeští biatlonisté

komerční článek
11. 3. 2016 6:57
Velikonoce si už nedokážeme představit bez sladkého rozličných podob a barev. A vládu nad tím vším festivalem pečení každý rok přebírají džemy.
Tartaletky s čokoládovým nugátem
Tartaletky s čokoládovým nugátem | Foto: HAMÉ s.r.o.

Čerstvý chléb s máslem a džemem – tak vypadá typická snídaně v mnoha českých domácnostech. Během Velikonoc se ale s džemy v domácnostech kouzlí i jinak, ať již při pečení či výrobě dalších sladkostí. Je přitom paradoxní, že i když Češi džem milují, mnohdy si jej pletou s marmeládou.

Nakupujte džemy výhodně na www.hame-eshop.cz

Není džem jako marmeláda

Zatímco džemy se vyznačují trochu řidší konzistencí s kousky ovoce, ovocnými směsmi nazýváme po vstupu do Evropské unie produkty, které jsme byli předtím zvyklí nazývat marmeládou. Ta je typická pro svou naopak tužší a hladkou konzistenci. Výraz „marmeláda“ je totiž v EU vyhrazen pro výrobky z citrusových plodů. Borůvky, jahody, meruňky, višně ani další druhy českého ovoce na to bohužel nestačí. A nepomohl ani boj, který v Bruselu vedlo Hamé a další čeští výrobci těchto sladkých produktů.

Velikonoce na talíři
Velikonoce jako největší křesťanské svátky jsou i oslavou jídla, protože končí dlouhý půst. Doporučujeme zkusit na zelený čtvrtek například jarní zeleninu nebo salát. Tradičně se vařily mladé kopřivy, které i v dnešní době dáváme do velikonoční nádivky. Zkuste i šťavnatou hráškovou pomazánku nebo jemný špenátový krém. A po velkopátečním půstu se na bílou sobotu pusťte do pečení mazance i beránka.

Podívejte se na kuchařku se skvělými tipy na jarní pečení

Největší oblibě se mezi Čechy tradičně těší jahodové a meruňkové džemy. I české firmy dokážou vyrábět opravdu kvalitní produkty s vysokým podílem ovoce a se sníženým obsahem přidaného cukru, který tak nepotlačuje skutečnou chuť ovoce. Dokladem je to, že například největší český výrobce Fruta Podivín patřící do skupiny Hamé své produkty vyváží i do Německa, Velké Británie a na další náročné západní trhy. Zájem roste zejména o tzv. extra džemy, ve kterých musí být minimálně 45 % ovoce, jinak u běžných džemů stačí 35 %.

Zkuste si upéct hříšný pusinkový dort s malinovým džemem

Jak poznat kvalitu

Na český trh se někdy dostanou i výrobky třeba ze zahraničí, které lákají na super nízkou cenu a tváří se jako džemy, ale skutečný podíl ovoce a kvalita výrobku tomu ani zdaleka neodpovídá. A na rozdíl od malovýroby, kterou zakoupíte například na farmářských trzích, vám tradiční a léty prověření výrobci garantují to, že daný džem chutná stále stejně a kvalita nekolísá.

Moderní výroba džemů
Moderní výroba džemů | Foto: HAMÉ s.r.o.

Navíc tito výrobci mají propracován proces kontroly, kterou džemy absolvují během výroby i po ní, včetně prověření kvality vstupních surovin.

Zkuste si zahrát na reprezentanta, vystřílet terče a vyhrát super biatlonové ceny


Co možná nevíte:

  • Džem musí mít alespoň 35% ovoce a extra džem 45% podíl. 
  • Marmeláda musí být jen z citrusových plodů s podílem ovoce minimálně 20 %. 
  • Ovocné směsi, bývalé české marmelády, jsou velmi jemné, nemají v sobě větší kousky ovoce, proto se hodí tam, kde je třeba něco poslepovat a nesmí nic překážet. Kvůli tomu je nejčastěji kupujeme na Vánoce na linecké cukroví či při výrobě čajového pečiva.
  • Češi již tradičně nejvíce kupují džemy jahodové, následují meruňky, švestky (povidla), maliny a borůvky.
  • Nejvíce se džemy prodávají na Vánoce a Velikonoce.
  • Největší český výrobce džemů je v jihomoravském Podivíně. V současnosti vyrábí více než 120 druhů výrobků. Ročně se zde vyrobí zhruba 27 milionů kusů výrobků sladké produkce z téměř 20 druhů ovoce (džemy, marmelády, ovocné směsi atd.). Za osmihodinovou směnu opustí výrobní halu až 6 tun džemu. Výroba probíhá při teplotě 80 °C pod sníženým tlakem, takže se sice dosáhne varu, ale zároveň se zachovají senzorické vlastnosti ovoce.
Mazanec s jahodovým džemem
Mazanec s jahodovým džemem | Foto: HAMÉ s.r.o.

Inspirujte se nadýchanými vanilkovými cupcakes s čepicí dokonalého jahodového krému

Čeští biatlonisté jedou na džemy

Džemy mlsají i čeští biatlonisté, kterým právě teď vrcholí sezóna. Třeba taková Gábina Soukalová je známá tím, že džemy miluje a stala se dokonce reklamní tváří džemů od Hamé, které je hlavním partnerem českého biatlonu. Ale džemy a sladké nemiluje ani zdaleka jen Gábina, hlavně čeští mužští reprezentanti po nich doslova ujíždějí.

Podívejte se na video, jak Gábina Soukalová vařila s šéfkuchařem Ondřejem Slaninou

Gábina Soukalová a Ondřej Slanina
Gábina Soukalová a Ondřej Slanina | Foto: HAMÉ s.r.o.

Zkuste recept na domácí koblihy podle Gabriely Soukalové

Další tipy na recepty s džemy najdete na novém webu www.pecemespolu.cz

 

Právě se děje

Další zprávy