
Kráter sopky Kawah Ijen
Jáva: barvy, vůně a chutě, které se vám vryjí do paměti
Ostrov pokladů a země kontrastů. Taková je Jáva. Plná hluku přelidněných měst s mrakodrapy i ticha na vrcholcích sopek. Zaplavena levným oblečením a nepotřebnými cetkami, ale i oplývající nádhernou přírodou, dechberoucími vodopády i buddhistickými chrámy. Pestrá indonéská kuchyně, exotické ovoce a lahodná káva pěstovaná v džunglích vysoko nad rýžovými poli a čajovníky.
Hlavní město Jávy, Jakarta, je největším a nejlidnatějším v celé Indonésii a je typickou metropolí jihovýchodní Asie: přelidněná s neodpovídající infrastrukturou, živá, vibrující dlouho do noci. Spojuje největší bohatství i chudobu země. Vysoké mrakodrapy, luxusní čtvrti i chudinské slumy. Nákupní centra, tržiště, buddhistické památky i starý přístav si prohlédněte hned na začátku svého výletu na Jávu. Odpočinek a zcela odlišný svět vás pak čekají ve zbytku tohoto nádherného ostrova.
Začít den východem slunce u největšího buddhistického chrámu světa je zážitek, který se vám nadlouho vryje do paměti. Pohled na vycházejícím sluncem zalité kamenné stúpy a reliéfy z devátého století na pozadí čoudících sopek Merapi a Merbabu dýchá mystikou, která se během dne vytrácí pod tíhou stovek fotek chtivých návštěvníků. Chrám Borobudur, který byl před příchodem muslimů zasypán a během následujících století zůstal bez povšimnutí obklopen džunglí, byl objeven až začátkem 19. století britským guvernérem Rafflesem. Dnes je celý komplex s 504 sochami Buddhy pod ochranou UNESCO.
Kampung Pelangi znamená v překladu Duhová vesnice a na Instagramu či turistických průvodcích ji najdete také jako Rainbow Village. Je neotřelým příkladem toho, jak přilákat pozornost do míst, kam by dříve nikdo nevkročil, a posílit ekonomiku malé vesnice. Dříve chudinský slum se díky finanční injekci od vlády a sdružení The Indonesian Builders Association of Semarang doslova přebarvil.
Kráter sopky Kawah Ijen ukrývá největší sirné jezero nepopsatelné zelené barvy. Stále činné sopce se přezdívá také Žluté peklo, a to pro těžkou práci horníků, kteří denně vynesou i 100 kilogramů síry v koších na bambusové tyči. V noci vytváří hořící síra modré plameny, které září do okolí. Vyplatí se nejít spát, najmout si průvodce a krásu tohoto místa, ale i drsný život lidí v sopce vidět na vlastní oči.
Nejkrásnější pláže najdete na souostroví Karimunjawa, které se nachází mezi Jávou a Borneem a dosud není poznamenáno masovou turistikou. Karimunjawa je vyhlášeným národním mořským parkem, který se skládá z 27 ostrovů, z nichž většina není ani obydlená, a nabízejí tak skvělé možnosti potápění, šnorchlování nebo relaxace na prázdných plážích.
V Indonésii je nespočet vodopádů. Ohromující masa vody řítící se z nebes na zem vás pohltí svou silou i nádherou. Vodopád Madakaripura ve východní části ostrova je druhým největším v Indonésii, dovede vás k němu necelé dva kilometry dlouhá cesta a nevyhnete se pocitu a otázce, zda jste se právě neocitli ve filmu Avatar nebo Pán prstenů.
Indonéská kuchyně by vydala na samostatnou kapitolu našeho cestovního speciálu. Čerstvé ryby i zelenina, kvalitní rýže, nudle, exotické ovoce a všudypřítomná vůně hřebíčku lákají k ochutnání téměř na každém kroku. Vyzkoušejte určitě klasické indonéské „saláty“ s arašídovou omáčkou připravené z fazolek, různých výhonků a listů vodního špenátu kale, jako například Nasi Pecel, který je kombinací s rýží. Právě rýžová nebo čajová pole patří k malebným místům Jávy, která stojí za vidění. Za kávovými plantážemi budete muset vystoupat vysoko do horských džunglí, které slouží jako nezbytné zastínění. Indonéská vláda bojuje proti erozi půdy právě vysazováním kávovníků, které koření hluboko v zemi. Farmářům tak velmi výhodně nabízí k pronájmu dva hektary půdy, pokud na ní budou pěstovat kávu.
Kráter sopky Kawah Ijen
Na Jávě se pěstuje kvalitní arabica – hutnější a ne moc kyselá. Její sběr probíhá ručně, je totiž nezbytně nutné sbírat pouze plody, které jsou skutečně zralé. Po sběru se káva sváží do vesnice, kde sídlí zpracovatelské továrničky pro přibližně dvě stovky farmářů. Produkce se zpracovává společně. Na stejném místě je i další zázemí jako školka pro děti, zeleninová zahrada, z níž se ve společné kuchyni vaří. První třídění přes den sebrané kávy probíhá večer s pomocí vody. Třešně se sypou do lavoru, zralá zrna klesnou na dno a nezralá se odstraní. Na řadu přichází mechanický ruční mlýnek, který oddělí slupky od zrnek. Ani slupky však nepřijdou vniveč, tvoří základ kvalitního kompostu pro místní zahradu.
Víte, co je to cupping?
Úplné finále pak obstarává procedura nazvaná cupping. Pro ni se malá část zrn na místě upraží a udělá se z nich nahrubo mletá káva, docela podobná té, ze které se dělává v Česku stále ještě populární „turek“. Káva se nasype do speciálních šálků, a ještě než se zalije horkou vodou, zkoumá se čichem její aroma. Totéž znovu po zalití. Následně přichází na řadu chuťová degustace ze speciálních lžiček. Pražení a ochutnávání vzorků před tím, než zrna putují do Evropy, zaručí, že do ochranné atmosféry v hliníkových kapslích Nespresso míří jen opravdu prvotřídní káva.
Za pohodou k protinožcům
Víte, v jakém městě na světě se žije nejlépe? Neskutečných sedm let si první příčku drželo australské Melbourne, a snad jen aby ubralo na pozornosti a podělilo se s Evropou, jej v loňském roce nahradila Vídeň. Lidé jsou přátelští a otevření, pláže písčité, možnosti podnikání neomezené a avokádový sendvič, vejce benedikt nebo káva báječné, shodují se obyvatelé i návštěvníci druhého největšího australského města.
Jedním z míst, kde lze nasát pravou atmosféru Melbourne, je Rose Street Artist Market. Dříve zpustlá část města s odstavenými vraky aut se po vzoru New Yorku, Berlína nebo Londýna transformovala v uměleckou čtvrť. Za jejím probuzením stojí bratři Adam a Christian Ferranteové, kteří stará skladiště proměnili v místo plné života, designu, lokálního umění, pohodových restaurací a kaváren s vůní Australany tak oblíbeného flat white – mimochodem vynálezu místních baristů, kteří kreslí pěnou divoké obrazce podobné těm, jež mají vytetované na svých pažích.
Jedním z nejfotografovanějších míst Melbourne je bezesporu 82 pestrobarevných dřevěných domků na pláži Brighton Beach. Jsou staré více než 100 let a měly poskytnout soukromí při převlékání. Vlastnit je může pouze obyvatel pobřeží, ale koupě je téměř nemožná, dědí se z generace na generaci.
Melbourne ukrývá také jedno z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších kin, která byla kdy postavena, Capitol Theatre. Je společným dílem architekta Waltera Burleyho Griffina a jeho manželky Marion Mahoney Griffin a bylo otevřeno v roce 1924. Bohatě zdobené interiéry ve stylu art deco, důmyslný systém stropního barevného osvětlení a dech beroucí hlavní sál jsou nejlepším důkazem Griffinova pojetí architektury – „umění, které zasáhne duši“. Kino prošlo v minulých letech citlivou rekonstrukcí a letos se znovu otevřelo veřejnosti.
Ochlaďte se limitovanou edicí v australském duchu nazvanou Nespresso Unexpected Summer. Zatímco Long Black Over Ice se mísí s ledem a perlivou vodou, Flat White Over Ice je ideální s mandlovým mlékem a ledem. Oba letní kávové nápoje lze ochutit gurmánskými sirupy Monin. Pokud zrovna nemáte při ruce limitovanou edici přímo vytvořenou na přípravu ledové kávy, použijte intenzivnějších espresso kapsle Nespresso. Vyzkoušet můžete také bezkofeinové letní drinky jako osvěžující Pink Grapefruit Tonic nebo elegantní Nespresso Martini.
Vidět Neapol a začít žít
Toto pulzující starobylé město na břehu moře v Neapolském zálivu ukrývá nejeden poklad. Pro svou unikátní středomořskou architekturu a kulturu, která ovlivnila mnoho částí světa, bylo jeho historické centrum zapsáno v roce 1995 na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Noční Neapol voní čerstvě vypraným prádlem, kterým úzké uličky oblékly své malé balkóny. Chodníky se lesknou, skútry proplétají mezi domy a lidé korzují městem nebo posedávají v restauracích a kavárnách. Na počest italské královny zde vznikla slavná pizza Margherita a jednu z nejlepších mají v L'Antica Pizzeria da Michele. Připravte se na frontu na jejímž konci vám však bude odměnou naprostý skvost, který zde pilovali k dokonalosti od roku 1870.
Poklad v hloubce 50 metrů, to je stanice metra Toledo v samotném centru Neapole, kterou si rozhodně nenechejte ujít. Patří k nejkrásnějším na světě a je součástí projektu „Stazioni dell’arte“ (Umělecké stanice). Tisíce jemných bublinek bude stoupat vzhůru okolo vás v dech beroucí kompozici modrých odstínů na téma vody a světla, kterou vytvořil architekt Oscar Tusquets Blanca. Ohromí vás monumentální podhled oválným otvorem („Crater de luz“) směrem nahoru skrz všechna patra až na úroveň vozovky, kde prosvítá denní světlo. Do jiného podzemí z jiného století se dostanete zadním traktem staré nemocnice, okolo opuštěného kostela, abyste stanuli uprostřed nejstaršího pohřebiště v Neapoli – Katakombách svatého Gennara ze 4. století.
Zatoužíte-li po čerstvém vánku, slané vodě a slunci ve vlasech není nic snadnějšího než nasednout na jednu z lodí, která vás z Neapole doveze až na opěvovaný a citrony provoněný ostrov Capri.
Itálie je bezesporu domovinou kávy espresso, ale věděli jste, že z jednoho italského výletu manželského páru se zrodila značka Nespresso? V roce 1980 jel švýcarský inženýr z Nestlé se svou italskou manželkou na dovolenou do Itálie, kde jej žena okamžitě požádala, aby vymyslel stejně dobrou kávu, jako tu, kterou právě pije. Brzy poté vznikla společnost Nespresso, na jejíž kávě si od té doby pochutnávají miliony lidí po celém světě. A byla to právě do Neapol, která inspirovala vznik směsi Ristretto, neapolské klasiky ve stylu Nespresso. Tato silná směs se skládá z těch nejlepších jihoamerických káv Arabica z Kolumbie či Brazílie. Ristretto dále obsahuje také vynikající, lehce nakyslou kávu Arabica z východní Afriky a dotek Robusty pro dodání hořkosti. Silná a kontrastní. Jako Neapol.
Zpracování kávy: mokré, suché a medové
Všimli jste si někdy popisku na obalu vaší oblíbené kávy – washed, natural, honey nebo také mokrá, suchá a medová – a přemýšleli jste, co to vlastně znamená, potažmo co to znamená pro vás, vaše chuťové preference?
Tyto tři metody zpracování kávy se od sebe poměrně zásadně liší, a to nejen postupem při zpracování kávy, ale také výslednou chutí. Zatímco suchá metoda (označována také jako „natural“) je charakteristická ovocnou, sladkou a květinovou chutí kávy, během zpracování mokrou metodou (washed) se v kávě rozvíjí kyselost a výsledná káva je pak štiplavější a „méně kulatá“ na jazyku. Při mokré metodě zpracování jsou kávové třešně zbaveny slupky a matu, který je obklopuje, a po propláchnutí se nechají kvasit v nádrži. Poté jsou zrnka opět očištěna a následně se suší.
Díky unikátní technice sklizně formou mokrého vylupování vzniklo mistrovské kávové dílo – káva Master Origin Indonesia. Za vlhka loupaná arabika je skutečně jedinečná: nezaměnitelně silná, s plným tělem obohaceným o tóny sušeného tabáku a tropických vůní.
V některých zemích produkujících kávu není voda vždy volně dostupná, a proto se například v západní Etiopii a jiných podobných oblastech tradičně kultivuje méně upravená a divočeji chutnající káva. Při zpracování suchou metodou, někdy nazývanou také přirozená metoda, se celé kávové třešně rozprostřou na zem a vystaví silnému tropickému slunci i s dužinou, která během schnutí dodává kávovému zrnku ukrytému uvnitř právě onu výslednou sladkou a ovocnou chuť.
Proces přirozené výroby kávy se může zdát poměrně jednoduchý. Vyžaduje však vysokou kvalitu jednotlivých kávových třešní, což může být dost náročné. V rámci mokré metody se nezralá nebo poškozená zrna snadno vytřídí mechanickou cestou, zatímco při zpracování přirozenou metodou je nutné zajistit kvalitu suroviny od samého počátku – zdravé plody porostou jedině na zdravém kávovníku.
Metoda zpracování honey (medová) představuje kombinaci obou metod a výsledkem je chuť, jako by někdo do kávy přidal med a třtinový cukr. Zrnka se suší na slunci i s částí lepkavé dužiny – odsud název honey. Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnější kyselost než prané kávy, s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech.
Produkce kávy vždy tvořila nedílnou součást nikaragujské ekonomiky. Patří k hlavním vývozním komoditám, a farmáři se proto neustále snaží hledat nové způsoby, jak zlepšit svou úrodu a odlišit svou kávu od ostatních. Proto začali kolem roku 2008 někteří nikaragujští farmáři zpracovávat svá kávová zrna „medovou“ metodou – jedinečnou a ojedinělou technikou, která umožňuje proniknutí cukrů přirozeně se vyskytujících v kávových třešních do samého nitra zrn. Výsledná káva je sladká a jemná, ale cesta k ní rozhodně není jednoduchá. Sladkost a hloubka těla kávy závisí kromě odrůdy i na množství dužiny ponechané před sušením. Čím víc dužiny, tím sladší chuť. Při snaze vychytat všechno správně může tedy jít doslova o alchymii.
Brazílie, dala světu osobnosti jako Oscar Niemeyer, Lina Bo Bardi i sametově jemnou kávu
Svět architektury by byl chudší, pokud by se v roce 1907 v brazilském Rio de Janeiru nenarodil Oscar Niemeyer. Zakladatel brazilské moderní architektury, muž, který neměl rád pravé úhly, vizionář a umělec. Dožil se věku 104 let a za svůj dlouhý život vytvořil nespočet staveb s ladnými organickými křivkami. Ve středu jeho zájmu stála estetika, „architektura vyvolávající úžas“. Za zmínku stojí životní příběh s českou stopou, a to s Juscelinem Kubitschkem (maminka pocházela z Jižních Čech), brazilským politikem a později prezidentem.
Jejich spolupráce začala už ve čtyřicátých letech, kdy Kubitschek, ještě jako starosta Belo Horizonte, zadal Niemeyerovi projekty na sérii staveb na předměstí Pampulha. Zde pod jejich společným vedením vyrostla série zábavních i kulturních staveb, k dokonalosti dovedených světoznámou realizací kostela svatého Františka z Assisi. Budova byla pro místní duchovní tak moderní a neobvyklá, že ji nechtěli zprvu přijmout. Nenašel se dokonce nikdo, kdo by ji byl ochoten vysvětit. Jak zpětně vzpomínal sám architekt, až po pár letech se objevil jeden mladý kněz, který kostel přijal a začal v něm sloužit. Největší společným dílem Niemeyera a Kubitscheka se o několik let později stalo nové hlavní město Brasília. Niemeyer navrhl budovu parlamentu, prezidentský palác, nejvyšší soud, divadlo i katedrálu. Oba projekty se dostaly na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud slyšíte tohle jméno poprvé, doporučujeme si třeba nad šálkem kávy o jeho životě, a především stavbách, něco přečíst.
A právě kávu můžeme rovněž nazvat ikonou Brazílie. Sametově jemnou s nasládlým jemným aroma obilovin. Brazílie je největším producentem kávy na světě a možná budete překvapeni, ale v období sklizně zde není právě nádherné počasí. Vlastně budete v Espírito Santo, oblasti subtropického severu Brazílie, potřebovat deštník. V červenci, právě když dozrává káva Conilon, kterou najdete ve směsi Kazaar, zde vydatně prší. Protože pěstitelé nemohou sušit třešně na slunci, používají přístroj nastavený na nízkou teplotu – a nepřímé teplo – aby nedošlo k poškození zrn.
Dá si někdo dobrou brazilskou kávu?
Do poloviny šálku na cappuccino ušlehejte šlehačku, přidejte špetku muškátového oříšku, zázvoru, skořice a vanilky podle chuti. Přidejte cukr do třetiny šálku, uvařte kávu ze dvou kapslí Nespresso a do šálku přidejte šlehačku.
Mezi parfémem a vínem
Podívali jste se někdy na dno svého šálku kávy? Na mysli nemáme věštění z kávové sedliny, ale pohled obrazný, zamyšlení nad cestou, kterou kávové zrno od svého uzrání až do slastného okamžiku, kdy se z šálku poprvé napijete, urazilo. Dokonalá káva totiž není náhoda.
Terroir
Odvozeno od francouzského termínu pro půdu terre, označuje konkrétní region charakteristický nadmořskou výškou, složením půdy a klimatickými podmínkami, jako je teplota, dešťové srážky, slunečné dny, vlhkost atd.
Kávovníků existuje na světě přes 100 druhů, nejrozšířenější jsou Arabica a Robusta. Mají různé chutě a jiný obsah kofeinu. Plody připomínající třešně obsahují semena (kávová zrna), která si po zpracování, upražení, namletí a další přípravě vychutnáváme v podobě nejoblíbenějšího nápoje světa. Boby Arabica jsou populárnější, tvoří okolo 70 % kávy, která se na světě vypije. Robusta fazole rostou v různých klimatických podmínkách, především v Africe a Indonésii, a mají třikrát tolik kofeinu než Arabica. Jemné míchání odrůd odhaluje bohatství chutí, kde každá z nich přispívá k pozoruhodnému charakteru dané směsi. Oba tyto komerčně využívané druhy kávy přinášejí do směsí odlišné vlastnosti. Tam, kde Arabica dodává do šálku jemnost, nakyslost, čistotu chuti a eleganci, Robusta přináší intenzitu, tělo, texturu a čisté aroma kávy. Jedna z nejznámějších značek – Nespresso – do směsí používá obvykle 90 až 95 % zrn Arabica a u některých směsí také Robustu k okořenění chuti a vytvoření unikátní osobnosti kávy. Veškerá zrna z obou odrůd musí projít před svým zpracováním do směsí smyslovými testy, fyzickou kontrolou kvality dle nejvyšších standardů a musí být z udržitelných zdrojů.
Vydejte se s námi na cesty za původem kávy. Provedeme vás šesti zcela odlišnými zeměmi a jejich terroirs a různými chuťovými profily kávy, kterou produkují.
Znáte svého farmáře?
Věděli jste, že většina kávy Nespresso je sklízena ručně? Ano, třešně ze stejného stromu dozrávají různou rychlostí, a proto musí být sklizeny v odlišnou dobu.
Stejně jako je při výrobě parfému důležitá harmonie jednotlivých složek, je při zpracování kávy důležitá kompozice aromatické souhry. Označení Grand Cru je ve vinařství přisuzováno vínům té nejlepší kvality a toto označení kvality používá i káva Nespresso, neboť nejen u vína, ale i ve světě kávy platí, že ta kvalitní může vzniknout jen z kvalitní suroviny. Proto jsou kávy Nespresso vybírány jen ze zrn kvality „gourmet“, která tvoří pouze 10–20 % celosvětové produkce všech kávovníků. Káva je odebírána z nejlepších pěstitelských oblastí světa, konkrétně z 11 zemí, mezi něž patří například Etiopie, Guatemala či Kostarika, a od farmářů, se kterými se Nespresso snaží mít dlouhodobé vztahy. Pro zaručení dodávek výběrové kávy se společnost rozhodla zavést v roce 2003 program AAA udržitelnosti kvality, který již nyní sdružuje více než 63 000 farmářů a kromě vyplácení spravedlivých cen za jejich úrodu se věnuje také udržitelnému zemědělství, zvyšování produktivity na farmách a životním podmínkám komunit. Je dobré zmínit, že ona „spravedlivá cena“, která se za úrodu vyplácí, je vždy vyšší o 30–40 %, než je cena tržní, a umožní tak farmářům zpětně investovat do vybavení jejich farem.
Máte-li tedy rádi kávu Nespresso, měli byste poznat „svého“ farmáře.
(K videu lze zapnout české titulky v nastavení přehrávače.)
Humberto si původně přál, aby jeho dcera byla zdravotní sestrou. Její vášní jsou však motýli a Humberto je pyšný, že jí mohl umožnit studovat oblíbenou biologii. Esteban je dobrovolný hasič, ale také milující otec dvou synů, s nimiž rád tráví volný čas. A Luis Miguel se svým synem Mathiasem ve volném čase nejraději rybaří. Všechny tyto příběhy mají společnou kávovou linku. Humberto, Esteban i Luis Miguel ji milují, pěstují a díky začlenění do společenství farmářů v Kolumbii mohli zlepšit svoji výnosnost i kvalitu sklizně, poslat své děti studovat i najít si čas na rodinu a koníčky.
Tančící kozy aneb legenda o Kaldim
Napadlo vás někdy, kde se vlastně vzal nejoblíbenější nápoj světa? Kdo kávu objevil, poprvé ochutnal a poznal její magické účinky? Legenda vypráví o etiopském pastýři z 9. století, který v oblasti zvané Jimma, spatřil něco zvláštního – jeho kozy zničehonic začaly tančit. Udivený pasáček si všiml, že stádo okusovalo červené třešně z keře, který neznal. Když je ochutnal, nejen, že i on začal tančit se svými kozami, ale také zjistil, že ho drobná zrnka uvnitř těchto plodů dokážou udržet vzhůru při modlitbách. A tak byla podle pověsti objevena káva. Za veselým příběhem se však skrývá skutečná historie nejznámější kávové odrůdy na světě. Kávy Arabica.
Kaldi nemohl vědět, že jeho rodná Etiopie má půdu a klima, které jsou pro tuto odrůdu kávy přímo ideální. Etiopie je mimořádně rozmanitá země v jejíchž mikroregionech rostou zrnka různých tvarů a chutí. Příležitosti pro jejich mísení jsou neomezené a touha objevovat nové kombinace nekonečná. Chutě, které existují v Etiopii, navíc nikde jinde nenajdete.
Ze všech aromat, kterými je Etiopie proslavená – jasmínové květy, zralé borůvky, šťavnaté broskve, sladký citrus nebo bergamot – není žádné ušlechtilejší ani elegantnější než bílé květinové tóny kávy Yirgacheffe.
V 50. letech 20. století se nejlepší etiopská káva prodávala do Německa a tamní kávový magnát byl známý tím, že skupuje veškerou kávu, která se pěstovala v konkrétní oblasti jihozápadní Etiopie. Nikdo nevěděl, proč je tak výjimečná, ale bylo jasné, že právě této kávy chce každý získat co nejvíc. Až jeden etiopský dodavatel dokázal květinovou chuť vystopovat k místu původu – do vesnice Yirgacheffe v provincii Sidamo. Poté, co tento mikroregion identifikoval, začal systematicky vydělovat jeho místní kávu od všech ostatních a vytvořil tak dobré jméno regionu, jenž se stal synonymem pro nejlepší kávu z celé Etiopie.
Ztracené město i znovuobjevené graffiti
Kolumbie ukrývá řadu pokladů od deštných pralesů, horských oblastí, tropických ledovců až po nádherná pobřeží Karibiku a Pacifiku. Svět literatury obohatil magickým realismem Gabriel García Márquez, hudební fanoušci obdivují kudrnatou a divokou Shakiru, milovníci pohody nedají dopustit na výraznou čokoládovou linku a skvělou aciditu zdejší kávy a klenotníci žasnou nad krásou a velikostí kolumbijských smaragdů.
A zatímco svět objevuje důmyslnost Inků a jejich slavné Machu Picchu, leží hluboko v džungli národního parku Sierra Nevada de Santa Marta mnohem starší ztracené město, zhruba o 650 let, nazývané Buritaca – Ciudad Perdida. Dovede vás k němu pouze náročný šestidenní výlet džunglí. Tento 52 km dlouhý trek s častým strmým stoupáním a klesáním má obtížnost číslo 6, protože se cestou nocuje v džungli pouze v hamakách, za vysokých teplot a přítomnosti moskytů. Odměnou je pak pohled na nejvýznamnější předkolumbovskou historickou památku v Kolumbii, objevenou až v roce 1972. Prastarý komplex 169 kamenných teras se schody a stavbami na vrcholcích hor, k nimž patří i síť dlážděných cest. Město bylo umístěno velice strategicky, tak aby obyvatelé mohli využívat výhod široké škály teplot a jednoduché dostupnosti všech přírodních zdrojů. Předpokládá se, že kulturního vrcholu zde bylo dosaženo zhruba před 1500 lety.
Za skrytými poklady Kolumbie však nemusíte jen do divokých pralesů, tedy tak trochu ano, ale tentokrát do džungle velkoměsta. Města, které můžete buď milovat, nebo nenávidět. Zběsile tepající, plné lidí, aut, mrakodrapů, ale i okázalých koloniální staveb, hudby rozléhající se dlážděnými ulicemi podél pestrobarevných domků a neméně barevného Evropanům leckdy neznámého ovoce. Bogota – srdce Kolumbie a město plné kontrastů sedící vysoko v Andách.
Buritaca – Ciudad Perdida
Liberální přístup zdejších zastupitelů od roku 2011 v podstatě legalizoval pouliční umění. Bogotští výtvarníci se vyjadřují k dění kolem sebe a jejich muraly (nástěnné malby) i graffiti na fasádách domů, v rozpadlých zdech opuštěných budov či propletené síti betonových mostů a podjezdů odrážejí stav kolumbijské společnosti. Moderní vizuální umění se zde představuje ve své nejopravdovější podobě, zářivých barvách s cílem sdělit svůj komentář o národní politice, bojovat proti svým hrdinům nebo jednoduše rozjasnit dny lidí procházejících kolem. Tisíce barevných obrazů vytetovaných do ulic si můžete prohlédnout i v rámci komentovaných prohlídek, které zde nabízejí.
Každý milovník kávy dobře ví, jak vypadá zralá kávová třešeň. Má krásnou tmavě červenou barvu – pracovníci na plantážích si často barví svůj nehet na palci jasně červenou barvou, aby podle něj mohli vybírat bobule, které jsou již vhodné ke sklizni. Když Nespresso farmáře požádalo, aby nechali třešně na kávovnících zrát déle než obvykle, dokud se nezbarví do tmavší fialové barvy, nebylo nijak překvapivé, že ze začátku váhali. Odložení sklizně totiž přináší větší riziko, že se třešně zkazí. Většina z těchto místních farmářů jsou navíc drobní živnostníci, jejichž celé živobytí závisí zhruba na dvou hektarech (asi dvě sportovní hřiště) půdy. Jejich váhání tedy nebylo pouze očekávatelné, ale i opodstatněné. Důvěra vybudovaná během patnáctiletého partnerství se vyplatila. Odborníci na kávu společnosti Nespresso měli zajímavý nápad a věděli, že chuťový profil kávových třešní z těchto specifických oblastí Kolumbie se stane ještě výraznějším, když se kávové třešně nechají déle dozrát. A kávoví farmáři, i když to bylo proti všem jejich zkušenostem, souhlasili. Díky jejich odvaze si nyní můžeme vychutnat Master Origin Colombia tvořenou kolumbijskou pozdní sklizní: exkluzivní šálek kávy s vyváženou kyselostí, ovocnými tóny červeného vína a tou správnou intenzitou, která tvoří velmi harmonický chuťový profil této kávy.
Jak si připravit Colombian Passioccino
(klikněte do obrázku)
5 kávových mýtů Aneb jak to vlastně s kávou je? Ptáme se odbornice na zrnko vzaté Michaely Illíkové, ambasadorky kávy Nespresso.
Aneb jak to vlastně s kávou je? Ptáme se odbornice na zrnko vzaté Michaely Illíkové, ambasadorky kávy Nespresso.
Káva se má pít jen černá, cukr ji znehodnocuje
Již první konzumenti kávy coby společenského nápoje, Osmané, ji sladili a ochucovali kořením. Říká se, že káva osmanskému vládci Sulejmanovi Nádhernému černá nechutnala, a proto poručil svým kuchařům, aby mu ji upravili – a turecká káva byla na světě. Hutná a výrazně aromatická. Je na každém z nás, jak chce kávu konzumovat. Chcete-li poznat čistá aromata kávy, dejte si ji černou, ale pokud máte kávu rádi sladkou, prostě si ji oslaďte – vždyť je jen vaše, nikdo jiný ji pít nebude. I na francouzském dvoře, kde prý dvorním dámám Ludvíka XIV. hořká káva nechutnala, se také doslazovala medem, a Vídeňané dokonce přidávali i šlehačku, podle níž vznikl název vídeňská káva. Slazení je také tradicí v některých zemích, jako například na Kubě nebo v Dominikánské republice, kde je káva opravdu výrazně hořká, až spálená. Doslazuje se hodně, aby se výrazná hořkost spojila se sladkostí – ve výsledku jde pak o takový tekutý kávový dezert.
Káva a mléko jsou škodlivé
V poslední době se objevují často kusé informace o tom, že spojení kávy s mlékem je škodlivé. Žádný lékařský výzkum však škodlivost nepotvrdil. Pokud vám nedělá mléko problém samo o sobě, nebude se vám s organismem nic dít ani v případě konzumace mléka v kombinaci s kávou. Oba nápoje spolu nijak škodlivě nereagují, jejich interakce nespouští v lidském těle žádné negativní procesy. Naopak víme, že pokud káva někomu překyseluje žaludek, je dobré ji zjemnit mlékem, které sliznice žaludku a střev uklidní. Samozřejmě, pokud je vám po mléku těžko, bude se to samé dít i po požití kávy s mlékem – ale opravdu je to zcela individuální a také ne zdraví škodlivý jev, pouze případná nepříjemnost. V případě, že mléko konzumovat nechcete, je možné jej nahradit bezlaktózovým, které lze skvěle našlehat do mléčných receptur a chuťově je téměř k nerozeznání, možná nasládlejší. Rostlinná mléka již podle jejich chuti poznáte v kávě více, často nejdou dobře našlehat. Z mého pohledu je dobré ještě obilninové mléko, dá se šlehat a chuťově je neutrální, nebo mléko mandlové, které je hodně sladké, ale nenašlehané do jemných káv velmi lahodné.
Jediná kvalitní káva je nakyslá Arabica
Poslední roky se často kavárenskou, či možná spíše baristickou scénou, nese názor, že existuje jediná správně chutnající káva. Nakyslá či ovocitá Arabica, plná aromatických látek, nevídaných chutí, a pokud vám nechutná, můžete být odbyti tím, že jste k ní prostě nedospěli. Tak nedospívejte – na světě je kolem 200 druhů kávových odrůd a klonů a to, že zrovna vám nechutná „nakyslá“ káva, není žádná tragédie. Možná váš jazyk potěší kávová směs z Kostariky, která je hutná a chutná po oříškách, nebo hořká chuť kvalitně zpracované Robusty z Indie či její varianta z Brazílie, kde je znatelné aroma cereálií. Co káva, metoda zpracování a její následné pražení či příprava, to jiný chuťový výsledek – chutí kávy je tak na světě určitě několik milionů a není nutné se omezovat na něco, o čem někdo prohlásil, že to je nejlepší. Dle mého názoru platí, že nejlepší je to, co vám chutná nejvíce. Samozřejmě existují určitá pravidla pro hodnocení aromatu kávy, ale aby bylo dosaženo objektivního výsledku, jsou přesně stanoveny kategorie hodnocení, například čistota aromatu, vyváženost kávy, vůně a další. Postupně se sčítají body a káva s nejvyšším skóre vyhraje – ale stále to prostě nemusí být váš šálek. Svět kávy stejně jako jiných plodin či pochutin je velmi rozmanitý, a pokud tedy budete chtít někdy vyzkoušet i ony „kyselé“ kávy – doporučuji začít třeba s aromaticky bohatou etiopskou kávou –, zkuste tu z regionu Sidamo. Ucítíte aroma jasmínu s jemnou nakyslostí nebo třeba aroma černého rybízu v kávě z regionu Goji.
Káva se nemá kombinovat s ničím dalším
Mnoho národů pije kávu jen jako nápoj a nekombinuje ji třeba jako u nás s dezertem. Ale stejně tak je mnoho zemí se zajímavým párováním kávy a potravin. Například Brazilci ke kávě pojídají sýr z oblasti Minas, kde se káva také pěstuje. Jedná se o velmi smetanový lahodný čerstvý sýr, který v kombinaci s kávou udělá v ústech zcela sametový dojem, podobně jako byste do kávy dali smetanu. Proto se nebojte a vyzkoušejte si sem tam ke kávě něco přikousnout a budete možná mile překvapeni zajímavým chuťovým propojením. Mě takto zaujala třeba nezvyklá kombinace květákového pyré a kávy, jemná chuť pyré a jeho textura se krásně snoubily s nasládlou nikaragujskou kávou. Zajímavé a originální jsou také kombinace kávy a destilátů, jako například káva se Sambukou, kterou pijí Italové, nebo s kávovým likérem Kahlua. Zkuste dát šanci receptuře Mazagrán, která kombinuje kávu a citrusové plody, nebo si klasické espreso tonic ozvláštněte grepovým sirupem.
Bezkofeinová káva je špatná a škodlivá
Možná jste také někde slyšeli, že káva bez kofeinu je nebezpečná. Pojďme se tedy podívat, jak je tomu doopravdy, a především jak se bezkofeinová káva vyrábí. Kofein se z kávy dá odstranit třemi způsoby, z nichž dva jsou naprosto bezpečné, u třetí varianty může dojít ke znehodnocení kávy. Podstatou odstranění kofeinu z kávy je její napaření horkou vodou. Zrnka kávy jsou pórovitá, a tak se při napaření otevřou a kofein je možné začít louhovat ven. Používá se buďto jen horká voda, což sice dlouho trvá, ale káva je v kontaktu jen s vodou, a tudíž se jí nic škodlivého stát nemůže. Nebo je voda doplněna chemickými rozpouštědly a v tomto případně určité riziko kontaminace hrozí. Třetí metoda využívá CO2 (oxid uhličitý), který z kávy kofein vytáhne a jako přírodní plyn nijak neohrozí vaše zdraví. Moje rada proto zní: zeptejte se nebo najděte informaci, jak vaše oblíbená značka kofein z kávy odstraňuje, a pokud nepoužívá chemickou metodu, nemáte se čeho bát. Nedejte na mýty okolo nás. Stejně tak ale vězte, že opravdu není možné přímo v kavárně z kofeinové kávy udělat najednou kávu bez kofeinu. Tuto úsměvnou historku jsem slyšela nedávno. Kofein se odstraňuje z tzv. zelené kávy, tedy ještě před jejím upražením – a tu v kavárnách ve většině případů samozřejmě nemají. A co se chuti týká, pokud jsou na bezkofeinovou kávu použita dobrá zrna, není po odstranění kofeinu žádný důvod pro to, aby káva chutnala špatně. Dobrá surovina rovná se dobrý lahodný výsledek.
Všude dobře, doma nejlépe
S mlékem, smetanou, cukrem nebo medem? Espresso, cappuccino, latte nebo lungo? Jak máte svoji kávu nejraději?
Neexistuje jediný nejlepší způsob přípravy kávy. Tedy vlastně existuje, ten, který chutná právě vám. Jako s většinou věcí v životě. Káva je požitek, radost, chvíle zastavení, nebo naopak ranního probuzení. Představte si, že ležíte v posteli, vstávat se vám vůbec nechce, ale tušíte, že káva by pomohla. Berete do ruky svůj chytrý telefon a kávu si objednáte. Kávovar se poslušně zapíná a vůni linoucí se z kuchyně až k vám nejde odolat. Přáli jste si ristretto, espresso, lungo nebo americano? To není sen, opravdu jste vzhůru, nejste v boutique hotelu s osobním baristou, ale u sebe doma a o ranní probuzení se vám postaral kávovar Nespresso Expert. Díky technologii Bluetooth® vám rychle splní kávová přání z pohodlí postele, pracovny nebo gauče.
Technologie kávovaru umí také objednat kapsle Nespresso. Automaticky vás upozorní na plný kontejner na použité kapsle nebo potřebu odvápnění. Informuje vás, že kapsle docházejí. Může dokonce připravit i čaj (tedy pokud si přejete), díky funkci „horká voda“, ale šálku kávy přesně podle vaší nálady se nic nevyrovná, nemyslíte?
Proč je méně více aneb věděli jste, že?
Při rozhodování, jakou metodu domácí přípravy kávy zvolit, je dobré vědět, že každá z metod má své výhody i drobné nedostatky. Kávová komunita si oblíbila především takzvaný french press nebo překapávání ve formě V60, ale máte vždy chuť a čas čekat a dopijete vždy celou konvici? Nespresso kapsle mají jednu nesrovnatelnou výhodu oproti všem. Přesné množství kávy, vody a energie, které vyústí v ideální šálek kávy – nic víc, nic míň. Jak hliník, tak mletá káva v kapsli jsou 100% recyklovatelné. To je ten důvod, proč je ve výsledku méně ve skutečnosti mnohem více. Méně odpadu a více chutě, jedním stiskem tlačítka.
Víte, jaká je uhlíková stopa kávy Nespresso ve srovnání se zbytkem celé vaší snídaně?
Co je to uhlíková stopa: jedná se o ukazatel, který udává množství emisí CO2 vyprodukovaných během jednotlivých lidských aktivit. Tedy souhrnnou spotřebu energií (fosilních paliv), výrobků a služeb. V praxi to vypadá tak, že lze vypočítat dopad na životní prostředí (množství vyprodukovaného CO2), například toho, co si dáte ráno k snídani, vaší cesty do práce nebo na dovolenou.
V porovnání se zbytkem vaší snídaně tvoří uhlíková stopa kávy Nespresso pouze 5 % u větší snídaně, pokud snídáte jen ovoce, pečivo, džus je to okolo 15 %. Toto malé srovnání vám možná příště napoví při rozhodování nad způsobem přípravy oblíbené kávy.
Zdroj: Tamedia Publication romandes S.A. Cellule graphique, Timothee Cervi, Infografika: Nespresso
Kávové párování. Odvážné výpravy do světa chutí
Jak si vychutnáváte svůj oblíbený šálek kávy? S mlékem, pěnou, cukrem nebo malé černé? Léto a jeho klidnější dny přímo vybízejí k objevování, a to nejen v rámci cest, ale i chutí. Párování jídla a vína již nikoho nepřekvapí a řada šéfkuchařů se pustila také do experimentování ve snoubení jídla s nealkoholickými nápoji a limonádami. Možná vás ale překvapí, že i káva má své „parťáky“, s nimiž si skvěle rozumí, a na mysli nemáme jen odpolední klasiku v podobě kávy a dortu.
Zajímavé snoubení připravila Michaela Illíková, první ambasadorka kávy Nespresso v České republice, pod jejímž vedením se o kávě můžete dozvědět více v Nespresso Experience Center v Pařížské ulici v Praze, kde vede specializované kurzy.
O kávě a sýru
Sýr Comté je díky své elegantní a bohaté chuti ideálním společníkem na vaší cestě za novými chuťovými zážitky. Chuť tohoto sýra z nepasterizovaného kravského mléka je plná, živočišná s náznakem oříšků i zemitosti, a to hlavně díky dlouhému zrání po dobu 18 měsíců. V příjemné hutné kombinaci se dokonale snoubí s kávou Livanto, která je velmi krémová a vyznačuje se karamelovými podtóny. Harmonii jemných, plných chutí můžete ještě doplnit a povznést tak, že si k sýru přidáte čajovou lžičku konfitu z hrušek Williams.
Lehkost a citrusové aroma kávy Cosi je vhodné doplnit plnou, hutnou chutí vyzrálého sýru Brie de Meaux. Ani jedna složka harmonizace není v tomto snoubení potlačena: z lehké, osvěžující kávy zůstane v ústech příjemný okamžik citrusové chuti, doplněný zvláčňujícím dotekem sýru, který Michaela Illíková doporučuje konzumovat správně vyzrálý. Případná pikantnost sýru je harmonicky zušlechtěna a dozvuk je sametově hebký. Pro ještě větší zážitek můžete tuto kombinaci doplnit lžičkou pomerančové nebo citrusové marmelády.
Livanto a Comté Reserve: nebojte se kousek sýru do kávy lehce ponořit a obě chutě propojit.
Stále stejná vynikající chuť i kvalita aneb udržitelnost a Nespresso Master Origins
„Kdo ví, co bude stát za 100 let? Co o nás budou psát a vyprávět?“, zpívá se v oblíbeném českém hitu a možná víc, než zda se bude tančit na stole, se nabízí otázka, jak budou lidé žít, co budou jíst a pít? Ochrana přírodních zdrojů a udržitelný rozvoj jsou témata napříč všemi oblastmi lidské činnosti. Začít musí každý u sebe a třeba už jen tím, že se bude zajímat, odkud je oblečení, které nosí, z jakého chovu jsou vajíčka či jak a kde se pěstuje káva, bez které si většina z nás svůj den ani nedokáže představit.
Brát i dávat zároveň
Program Nespresso AAA Sustainable Quality™ vznikl v roce 2003 ve spolupráci s Rainforest Alliance s cílem nabízet kávu nejvyšší kvality, zajišťovat trvale udržitelné živobytí zemědělcům a jejich komunitám a zároveň chránit životní prostředí. Dnes sdružuje okolo 70 000 zemědělců z 12 zemí, kteří pěstují a dodávají kávu speciálně pro značku Nespresso.
Z partnerství, které touto cestou vzniklo, profitují všechny strany. Zemědělcům poskytuje vzdělávání, finanční podporu a technickou pomoc výměnou za stálé zlepšování kvality, trvalé udržitelnosti a produktivity. A v hledání nejlepších mistrů pro zpracování kávy je Nespresso mistrem. Ochutnejte kávy Nespresso Master Origin: poznejte pět úžasných regionů a pět neobvyklých metod zpracování kávy.
Pro perfektní požitek z kávy Nespresso Master Origin vyzkoušejte novou kolekci šálků Origin collection. Navrhla ji designérka India Mahdavi, kterou k vytvoření smyslně zakulacených šálků inspiroval samotný tvar kávového zrnka.
Městský styl: být přistižen s designovým termohrnkem kávy je rozhodně in.
Filmová scéna: hrdinka (většinou Američanka nebo Angličanka) ráno roztomile poletuje po bytě, dvakrát se převlékne, při čištění zubů druhou rukou hází do tašky věci na cvičení (co kdyby to dnes náhodou vyšlo) líčí se ve výtahu nebo v autě… a rozhodně neopouští domov bez oblíbeného termohrnku na kávu. Pro někoho je stisk tlačítka kávovaru první věcí, kterou ráno udělá ještě se zavřenýma očima, a protože čas si ji v klidu vypít doma mívá málokdo, je cestovní hrnek ideálním a dnes i módním řešením.
A ať již do práce jezdíte metrem, autobusem nebo autem, s kávou vám ranní cesta uteče snáz a lahodná chuť vašeho oblíbeného nápoje zvítězí i nad zamračeným řidičem, deštěm nebo dopravní zácpou. O tom, že šetříte životní prostředí a neplýtváte papírovými kelímky a plastovými víčky, není pochyb.
Káva po ruce:
Elegantní Touch Travel Mug, to je nejlepší přítel do města: vhodný pro teplou i studenou kávu, kterou udrží v ideální teplotě. Stříbrný minimalistický design termohrnku zdobí pouze prstencový vzor, díky kterému skvěle padne do ruky. Vhodný do myčky, do všech běžných držáků na nápoje v autech, ale nejlepší v ruce na vašich cestách blízkých i dalekých.
Chystáte se na pláž, beach volleyball nebo trek? Přibalte s sebou cestovní lahev Nespresso Nomad z limitované letní edice. Je ideální pro ledovou kávu, lehká, s praktickým poutkem přímo do ruky nebo možností zavěšení na tašku a s krytým vnitřním brčkem. Mějte svoji oblíbenou kávu vždy po ruce. Bude s vámi ráda.
Poslední kapka neznamená poslední použití
Víte, co mají společného jízdní kolo, propiska, škrabka na brambory, žebřík nebo slavný český nůž zvaný rybička? Jsou vyrobené z hliníku a dříve byly kapslí na kávu Nespresso. K jejich výrobě bylo zapotřebí lidské ruky, ale možná jinak, než si myslíte. Jeden malý pohyb ruky stačí, aby neskončily v běžném odpadkovém koši, ale nalezly nový význam. Vaší ruky.
Hliník, který se používá na výrobu kapslí Nespresso, je stoprocentně a nekonečně recyklovatelný materiál. Recyklací neztrácí žádnou ze svých vlastností. Z momentálně dostupných materiálů poskytuje hliník nejlepší ochranu: káva je chráněna před vnějšími vlivy, zatímco aromata jsou uzavřena uvnitř.
Pro kávovou sedlinu, oddělenou od hliníku, existují stále nové způsoby opětovného využití. Najdete ji v hnojivech, která se používají na rýžových polích nebo vinicích. Je také zdrojem obnovitelné energie.
Designér Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj s nožem Rybička
Ve spolupráci s designéry studia Olgoj Chorchoj a tradičním výrobcem nožů Mikov se zrodila speciální edice ikonických nožů rybička. Ačkoli nebyla zlatá, plnila přání – výtěžek z prodeje putoval na konto Nadace Terezy Maxové dětem a na pomoc ženám s dětmi v azylových domovech, aby mohly začít nový život.
Rybičky vyplavaly z prodejen Nespresso rychleji, než by kdo očekával, a tak značka uvažuje o jejich pokračování. Podívejte se na zrození legendy z hliníkových kapslí a nezapomeňte, že i ty vaše mohou být její budoucí součástí.
3 otázky na designéra Michala Froňka
Proč Vás napadlo z kapslí vyrobit právě Rybičku?
Rád navrhuji věci, které sám často používám, dělám si je tak trochu pro sebe. Design je evoluční, bez radikálních tvarových kreací. Chtěl jsme pouze vytvořit krásný drobný předmět, který bude možné nosit neustále v tašce nebo na klíčích. Nic luxusního, pouze novodobou rybičku.
Co Vy a káva: jak ji máte nejraději?
Často se díky své profesi pohybuji v zahraničí, nejraději mám ale kávu v Itálii, a to tradiční snídaňové kombo Cappucciono a brioche, po obědě spíše macchiato.
Kam nejraději jezdíte, máte své oblíbené letní místo?
Po prázdninách mám moc rád Elbu, kdy už všichni turisti odjedou a vy máte teplé moře a přístavní městečka jenom pro sebe, ale přesné místo neprozradím. :-)
Fotografie: Nespresso | Shutterstock | Aktuálně.cz
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2025 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.