Muslimská modelka žije americký sen. V burkinách pózovala pro Sports Illustrated

Magazín Magazín
30. 4. 2019 11:07
Somálsko-americká modelka, která se narodila v keňském uprchlickém táboře, se vrátila do rodné země, kde nafotila sérii fotek pro sportovní magazín Sports Illustrated.
Sports Illustrated: Focení muslimské modelky Halimy Adenové | Video: Reuters/Sports Illustrated

Halima Adenová se stala první muslimskou modelkou, která se nechala nafotit v hidžábu a burkinách pro prestižní časopis Sports Illustrated. Jeho speciální plavková edice vychází v květnu a keňská rodačka v něm má několik fotek v barevných burkinách.

"Dívky, které nosí hidžáb, by měly mít někoho, ke komu mohou vzhlížet," řekla modelka zpravodajskému webu televize BBC. "Vidíme teď spousty úspěšných žen v hidžábech, ať jsou to političky, moderátorky, nebo obchodnice, takže je na čase šířit i tohle sdělení," dodala.

Adenová je z focení nadšená a potěšilo ji, že ji magazín Sports Illustrated oslovil. "Můžeme tak ukázat i krásu oblečených žen," řekla. 

Americký sen

Modelka se narodila v uprchlickém táboře v Keni, kde žila do doby, než se přestěhovala do Spojených států amerických.

Časopis ji oslovil s nabídkou fotek, které později vznikly na keňské pláži Watamu. "Pořád myslím na to, jak jsem tu jako šestiletá dívka byla v uprchlickém táboře. Vyrostla jsem a žiju svůj americký sen, vrátila jsem se do Keni a fotím tu fotky na nejkrásnějších místech země. Tohle je prostě příběh, který by nikdo nevymyslel," řekla modelka.

Pro Halimu Adenovou není podobné focení nic nového, v roce 2016 se stala první zahalenou muslimkou, která usilovala o korunku krásy v Miss Minnesota. Loni si ji na titulní stranu vybral šéfredaktor britské mutace prestižního módního časopisu Vogue.

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Trump snížil bývalému guvernérovi státu Illinois Blagojevichovi trest za korupci

Americký prezident Donald Trump snížil trest bývalému guvernérovi státu Illinois Rodu Blagojevichovi, kterého soud poslal na 14 let do vězení za politickou korupci. Blagojevich byl odsouzen v roce 2011 jen několik měsíců poté, co vystoupil v Trumpově televizním pořadu, uvedly světové agentury. Trump snížil tresty i několika dalším lidem, nebo jim tresty prominul.

Zdroj: ČTK
před 1 hodinou

Fotbalisté Teplic měli v zápase s Olomoucí kopat penaltu

Fotbalisté Teplic měli v sobotním zápase 21. kola první ligy s Olomoucí (1:3) kopat penaltu. Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR při souboji Václava Jemelky s domácím Jakubem Marešem udělal chybu hlavní sudí Zbyněk Proske ve spolupráci s asistentem Radimem Dreslerem.

Proske v Teplicích ve 22. minutě za stavu 0:1 neodpískal Jemelkovo podražení Mareše na hraně pokutového území. Hosté do konce prvního poločasu přidali další dvě branky a prakticky utkání rozhodli. Podle komise předcházelo chybě špatné postavení rozhodčího, který měl být inkriminované situaci blíž. Na zápase nebyl přítomen videorozhodčí, takže nemohl přehmat sudích na hřišti opravit.

V pondělní dohrávce Jablonec - Příbram (4:0) asistent Jiří Moláček chyboval ve 14. minutě, když nesprávně signalizoval ofsajd domácího Jana Sýkory, jenž postupoval sám na branku. V 72. minutě hlavní rozhodčí Ondřej Berka správně neuznal gól Příbrami kvůli ruce Radka Voltra. Podle komise byla v pořádku i penalta pro Jablonec v nastavení, které předcházel faul Mihaila Cmiljanoviče na Libora Holíka.

Pochváleni byli i sudí za výkon v nedělním vršovickém derby mezi Bohemians 1905 a Slavií (1:0). Hlavní rozhodčí Pavel Rejžek vyhodnotil dobře například situaci v 82. minutě, kdy neodpískal ruku hostujícího gólmana Ondřeje Koláře mimo pokutového území. "Přestože došlo v případě brankáře hostujícího týmu k dotyku ruky s míčem, nejednalo se v tomto případě o porušení pravidel," vysvětlila komise.

V dalším nedělním ligovém duelu Opava - Plzeň (0:3) zase učinil správné rozhodnutí sudí Emanuel Marek, když v 85. minutě domácímu Bojanu Dordičovi udělil žlutou kartu za nafilmovaný pád v šestnáctce.

Chybou podle komise nebyla ani uznaná první branka Karviné v sobotním utkání proti Zlínu (2:0). Při gólové střele Vojtěcha Smrže z 29. minuty několik domácích hráčů stálo v ofsajdu. Asistent Jiří Kříž pak řešil s hlavním rozhodčím Pavlem Fraňkem, zda neovlivňovali brankáře hostů Mateje Rakovana, ale nakonec gól platil. Komise tento verdikt akceptovala i "s přihlédnutím k ne zcela průkazným opakovaným záběrům zmíněné situace".

Zdroj: ČTK
Další zprávy