Zemřela nejslavnější pin-up girl: Bettie Page

Kamil Fila Kamil Fila
13. 12. 2008 10:59
Nejfotografovanější žena světa byla slavná v 50. letech
Foto: archiv

Los Angeles - V 50. letech si ji muži lepili do skříněk v šatnách a řidiči zavěšovali její fotky v autech. Dodnes je jednou z nejfotografovanějších žen na světě a ve své době, ač pro svět existovala jen jako obrázek, byla nesmírně populární a každý znal její jméno: Bettie Page.

Zřejmě nejslavnější pin-up girl (děvče, jejíž fotku si přišpendlíte na nástěnku) zemřela ve čtvrtek večer v nemocnici na zápal plic ve věku 85 let. Její agent, Mark Roesler, sdělil médiím, že Pageová prodělala minulý měsíc infarkt, po němž upadla do kómatu, z nějž se již neprobrala. Nečekaný zápal plic pak už její oslabené tělo udolal.

Foto: archiv

Původně byla sekretářkou, pak jí nabídli práci v modelingu. Na fotografiích se ukazovala v lascivních pózách, které ale byly komponovány přesně tak, aby nemohly být oficiálně považovány za pornografii.

Fotila i nahá, nejproslulejší je lednové číslo Playboy z roku 1955, kde pózovala pouze se santovskou čepicí. Nicméně většinou si vystačila s bikinami, spodním prádlem a svůdnými oblečky z kůže. Některé fotografie ji zachycovaly i ve svázaných pozicích, s bičíkem nebo nožem v ústech.

Foto: archiv

Kombinace panenkovského vzhledu daného typickým, dokonale rozpoznatelným a často napodobovaným účesem s výraznou ofinou, a jemného sadomasochistického podtextu, z ní činila femme fatale přijatelnou i pro spořádanou střední třídu. Vypadala nevinně a zároveň v ní bylo cosi lehce zvráceného. Splňovala ideál "dívky od vedle" s něčím, co slibovalo zážitky za hranicemi všedních dnů.

Její obrázky zaplavily v druhé polovině padesátých let obálky časopisů, sběratelské hrací karty, obaly desek a velmi prodávané byly její nástěnné kalendáře a plakáty.

Sehrála roli i v jedné kauze, kdy se američtí senátoři snažili dokázat, že její fotografie mají co do činění se vzrůstající delikvencí mládeže, v níž vzbuzuje příliš neřestné myšlení a touhu překračovat hranice zákona. Pageová se k senátnímu slyšení ovšem nedostavila a záhy, v roce 1957 skončila s modelingem.

Foto: archiv

Od té doby se odmítala fotit pro veřejnost kvůli panické hrůze ze stárnutí. Její pozdější život byl poznamenán depresemi a náhlými výtrysky násilných nálad - kvůli svému špatnému duševnímu stavu, kdy jí byla diagnostikována schizofrenie, strávila i několik let v psychiatrických léčebnách.

Na "odčinění svých hříchů" konvertovala ke křesťanství a stala se načas baptistickou misionářkou v Angole.

Zažila i v 80. letech velkou retro vlnu, kdy její popularita opět vzrostla a stala se kultovní postavou pro hudební subkulturu vyznávající rockabilly. Její ikonický vzhled ovlivnil i řadu pop-artových a jiných umělců. Ve filmu The Rocketeer z roku 1991 se dokonce kolem ní točila část zápletky (byla fiktivní dívkou hlavního superhrdiny) a vznikl její nový fanclub.

Jedna z mála fotografií Bettie Pageové ve starším věku (80 let)
Jedna z mála fotografií Bettie Pageové ve starším věku (80 let) | Foto: archiv

Zakladatel Playboye, Hugh Hefner, považoval Pageovou za „význačnou dámu, která ovlivnila sexualitu a módní vkus americké společnosti".

"Bettie Page ztělesňovala stereotypní ideál zdraví 50. let a skrytou sexualitu ukrývající se pod povrchem" napsali její životopisci Karen Essexová a James L. Swanson v knize Bettie Page: The Life of a Pin-Up Legend z roku 1996.

Sama Pageová ráda tvrdila, že si nikdy nepřipadala atraktivní a musela nosit hodně make-upu, aby zakryla své velké pleťové póry.

Foto: archiv

V jejím životopise nalezneme všechnu bídu i lesk provázející život hvězdy s pomíjivou slávou. Narodila se v roce 1923 v Nashvillu jako jedno ze šesti dětí. Její otec šel do vězení poté, co se zjistilo, že ji od třinácti let zneužíval. Pageová byla třikrát nešťastně vdaná a neměla žádné děti.

K jejímu pohřbu nejsou známy žádné bližší informace, neboť se nic neví o jejích příbuzných.

 

Právě se děje

Další zprávy