Zemřel otec Dynastie a Beverly Hills

BBC, ČTK, kul
24. 6. 2006 13:05
Los Angeles - Ve věku 83 let zemřel slavný televizní producent Aaron Spelling. Tvůrce barevného umělohmotného světa nejznámějších seriálů 80. let.

Coby jedna z ikon televizní zábavy byl ceněn pro svůj čich na vznik úspěšných pořadů. Největší slávy dosáhl v 70. a hlavně 80. letech. Tehdy  vyráběl seriály výlučně pro televizní stanici ABC, která se díky tomu stala jednou z nejsledovanějších stanic ve Spojených státech.

V jednu dobu se tehdy v prime timu sešlo sedm jeho pořadů. Tam se díky němu dostala poprvé v televizní historii i soap opera - Dynastie, posléze nejsledovanější seriál v historii.

Guinessova kniha rekordů označuje Spellinga za nejplodnějšího producenta, který vytvořil přes 5000 hodin vysílání.  Kromě Dynastie stál za vznikem takových velepopulárních děl, jako jsou Beverly Hills 90210, Melrose Place, Starsky a Hutch nebo Charlieho andílci, vysílaní ve více než devadesáti zemích. Ty také sám označil za seriál, který nejvíc miloval - neboť ho prý dostali na absolutní vrchol a zabezpečili finančně jeho firmu.

Pro aktéry Spellingových pořadů toto účinkování často znamenalo start jejich filmové kariéry. To je případ Farah Fawcettové, Nicka Noltea či Johna Travolty. V Beverly Hills 90210 přivedl producent na obrazovku svoji dceru Tori coby slušnačku Donu.

K nám se jeho seriálové hity dostaly až o dekádu později, přesto v postkomustické době, vyhladovělé po komerční zábavě, slavily  masový úspěch. 

Spelling byl také producentem více než 140 filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy