Zemřel přední český básník Jiří Kuběna, patřící k Havlově generaci šestatřicátníků

10. 8. 2017 14:27
Ve věku 81 let zemřel přední český básník Jiří Kuběna, představitel generace tzv. šestatřicátníků, k níž patřil například i Václav Havel. Na Kuběnovo úmrtí upozornila na svém facebookovém profilu Knihovna Václava Havla.
Básník Jiří Kuběna
Básník Jiří Kuběna | Foto: ČTK

"Odešel básník, který prošel vlivy avantgard a odhodil je, aby se vrátil k základům evropské poetiky a duchovnosti. Básník sonetu a hexametru. Básník katolicismu a erotismu. Básník Moravy a monarchie," píše Knihovna Václava Havla v krátké vzpomínce.

Jiří Kuběna, který se narodil 31. května 1936, patřil k našim nejvýraznějším básníkům, sám přitom zdůrazňoval, že k moravským. Za komunismu přitom vycházely jeho básně hlavně jako bibliofilie, strojopisy, samizdaty, případně v časopisech. Prostějovský rodák, vlastním jménem Paukert, spolupracoval už v 50. letech s vrstevníky Václavem Havlem či Josefem Topolem. Po srpnu 1968 ale dlouho vydávat nesměl a normalizační izolaci prožil hlavně v samizdatu.

Větší příležitosti se autorovi otevřely po pádu komunistického režimu. Po listopadu 1989 vydal řadu knih, včetně devítisvazkového Díla. "Kuběnovo úsilí spojit náboženskou exaltovanost a patos katolického řádu s avantgardními postupy dává jeho poezii apelativní gestaci a dramatičnost," píše se o něm ve Slovníku české literatury.

Kuběna vyrůstal v Praze, koncem 40. let se ale rodina přestěhovala do Brna, kde vystudoval dějiny umění. Už od poloviny 50. let spojil svůj život s hradem Bítov, kde nejen prováděl turisty, ale také pořádal setkání českých a moravských básníků i výstavy předních výtvarníků. "Dá se říci, že Bítov stvořil mě a já zase Bítov," řekl před několika lety Kuběna, který mezi roky 1994 a 2006 působil na hradě i jako kastelán a podílel se na jeho generální obnově.

 

Právě se děje

Další zprávy