Za humny hraje Iggy Pop a jeho Stooges

Michal Pařízek
8. 8. 2006 17:00
Praha - České festivalové léto nabízí hodně rockových hvězd. Ale za ikonou jménem Iggy Pop se musí příští týden na Slovensko, do Piešťan.

Sporý chlapík, jenž má historii rock´n´rollu vepsanou do těla, tu navíc vystupuje se svou původní skupinou The Stooges. Výjimečný koncert uvidí ve čtvrtek 17. srpna návštěvníci festivalu Hodokvas 2006.

A není to jediné lákadlo letošní třídenní přehlídky, jejíž historie se začala psát na sklonku minulého století. To jej parta nadšenců začala pořádat v Brně pod názvem Hodokvas po slovensky.

Foto: Aktuálně.cz

Po několika změnách lokality se festival definitivně přesunul na letiště v Piešťanech a stal se jednou z největších akcí svého druhu na Slovensku. Loňský ročník, kde hráli Brand New Havies, Clawfinger nebo Die Toten Hosen, navštívilo přes 18 tisíc lidí.

Už před měsícem byl Hodokvas u východních sousedů nejprodávanějším podnikem. I tentokrát totiž nabízí lákavou směs moderních směrů, experimentálních stylů a velkých jmen.

Jedno z hlavních pódií nese název Hip Hop Park: vystoupí tu téměř celá slovenská i česká špička v čele s Penery strýčka Homeboye, Supercroo nebo Čistychovem.

Infobox
Autor fotografie: Walecz

Hlavními lákadly této scény jsou američtí The Beatnuts a Bauchklang ze sousedního Rakouska - šestice MC's předvádí nevídanou show, při které nezazní jediný tón a nezahraje žádný nástroj. Jen hlasy, mikrofony, beatbox a rap.

Ale největší hvězdou je bezesporu starší ročník - Iggy Pop s Stooges. V 60.  letech spolu s MC 5 postavili směrovou tabuli punku a vydali se podle ní po strmé a rychlé kariéře. Někdo to odnesl životem, někdo lety odvykání, ale od roku 2003 jsou zase spolu. A teď navíc za humny.

Headlinery zbylých dvou festivalových dnů jsou černošští tvrďáci Living Colour a přímočaří, punkově popoví hračičkové The Presidents of The United States (obě skupiny o tomtéž víkendu vystupují na Open Air v Trutnově).

Iggy Pop a the Stooges
Iggy Pop a the Stooges | Foto: Aktuálně.cz

Ani tím výčet hudebního hodokvasu nekončí. V programu najdeme artistní punkery z Anglie The Adicts, kteří tu oslaví třicet let činnosti, jejich dávné souputníky The Exploited nebo rakouské experimentátory Sofa Surfers, kteří se svým elektro post rockem nedávno uhranuli publikum v pražské Akropoli.

Zážitek slibuje koncert norského orchestru Jagga Jazzist. Experimentální elektronika ve spojení s dechovými nástroji, swing ruku v ruce s experimenty severských nocí a neskutečný koncertní drive, jímž je tohle sdružení proslulé.

Sestavu doplní Sunshine, The Nihilists, Čechomor, Zóna A nebo Polemic.

Celý program Hodokvasu najdete ZDE


 

 

Právě se děje

Další zprávy