Vratné lahve mají v Karlových Varech konkurenci

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 6. 2007 12:00
Jaká témata nabízí hlavní festivalové klání
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Karlovy Vary - Česko v hlavní karlovarské soutěži zastupují Svěrákovy Vratné lahve, hořká komedie o učiteli na penzi. Kdo jí bude konkurovat? Většina ze čtrnácti filmů v hlavní soutěži se představí ve světových, nebo aspoň mezinárodních premiérách. Jsou mezi nimi zástupci i z filmových velmocí,  jako je USA, Německo či Francie.

Východní Evropu krom Svěráka zastupuje ruský film, polské Náměstí spasitele či maďarsko-rumunská Dolina. Pestrou směs doplňují filmy z Argentiny, Norska, Španělska, Korey, Itálie, Austrálie a Islandu.

Soutěže velkých festivalů v poslední době s oblibou zařazují temné a depresivní snímky, snad jako gesto protikladu k většinové produkci. Třeba v Cannes letos bodoval rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny o problematice potratů a Eva Zaoralová na karlovarské předfestivalové konferenci vtipkovala, že společným tématem canneské soutěže byla smrt.

Umělecká šéfka Varů tu odmítla hledat mezi filmy karlovarské soutěže jinou paralelu než tu, že všechny jsou kvalitní ukázkou současné tvorby. Podle anotací se ale zdá, jako by většina zobrazovala krizové momenty ze života svých hrdinů.

Německý Karger vypráví o krizi v dosud nevzrušivém životě stejnojmenného třicátníka po rozvodu a otcově srdečním infarktu. Hrdina korejského dramatu Prořezávání révy se zas rozhoduje mezi pozemskou láskou k dívce Sue a cestou katolického kněze.

Hlavní soutěž IFF KV: Náměstí Spasitele
Hlavní soutěž IFF KV: Náměstí Spasitele | Foto: IFF KV

Anesteziolog Maslov z ruského filmu Prosté věci se potýká s chudobou - byt sdílí s gruzínským šoférem a cizí stařenou, dcera utekla z domova. Ve španělském Ostychu bude hrdinka Julie odkrývat temná tajemství své rodiny. Právě jí zemřela matka, ani manželství s Juanem není zrovna funkční

Polské Náměstí Spasitele vypráví o muži, který při prodeji bytu naletěl podvodníkům a v důsledku toho musí žít se svou matkou. Jeho režisér Krysztof Krauze ve Varech před dvěma lety zvítězil s filmem Můj Nikifor.

V roce 2003 zas ve Varech bodoval Ferzan Ozpetek s filmem Okno naproti, i on se letos do soutěže vrací: s italsko-francouzsko-tureckým snímkem Saturno contro, skupinovým portrétem přátel kolem čtyřicítky, kteří se snaží zorientovat ve druhé polovině života.

Hlavní soutěž IFF KV: Karger
Hlavní soutěž IFF KV: Karger | Foto: IFF KV

Hrdina islandsko-německého snímku s ponurým názvem Severní blata po smrti své dcerky pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla. Navzdory tragickému tématu jsou Severní blata nejúspěšnějším islandským snímkem všech dob.

Maďarsko-rumunská alegorická Dolina vypráví o devastujícím vlivu totality na myšlení lidí, to vše na půdorysu příběhu z městečka ovládaného bizarními mocipány. Do Varů s ním přijede mimo jiné herec János Bán, někdejší představitel Otíka z Vesničko má, středisková.

I jediný jihoamerický zástupce v soutěži, argentinský snímek Když skočila, objevuje svého hrdinu Ramira v okamžiku krize, kdy chce skončit se životem. Pak se ale stane svědkem sebevraždy neznámé dívky a film se překlopí v romantickou komedii.

Hlavní soutěž IFF KV: Kurz negativního myšlení
Hlavní soutěž IFF KV: Kurz negativního myšlení | Foto: IFF KV

Bezproblémově zato zní aspoň anotace k francouzskému filmu Rozhovory s mým zahradníkem. Herecké hvězdy Daniel Auteuil a Jean-Pierre Darroussin v něm vystupují jako malíř a jeho zahradník, kteří vedou dlouhé přátelské hovory.

Soutěž ale nabídne i několik komedií. Patent na ty nekonvenční a proklatě černé mají v posledních letech Seveřané. Norský Kurs negativního myšlení tak vypráví o skupině invalidů, která přijíždí jiného invalidu smířit se se svým postižením tím, že se naučí myslet pozitivně.

Australská roadmovie Šťastné míle s lakonickým humorem svede dohromady jiné tři nešťastníky - iráckého inženýra Youssifa, Kambodžana Aruna hledajícího svého australského otce a potížistu Ramelana, rybáře z Jávy.

Festival zakončí soutěžní film Hezké sny, ve kterém hraje i jedna z hlavních hvězd přehlídky, americký herec Danny DeVito. Ve filmu se objevil po boku Martina Freemana, Penelope Cruzové či Gwyneth Paltrowové, jejíž bratr Jake snímek režíroval.


 

 

Právě se děje

Další zprávy