Zemřel Luke Perry, hvězdě seriálu Beverly Hills 90210 bylo 52 let

Připomeňte si Perryho nejslavnější filmové, televizní i seriálové role.
Perry se proslavil hlavně postavou Dylana McKaye, jednoho z hlavních mužských hrdinů kultovního seriálu Beverly Hills 90210.
Ten se v USA vysílal mezi lety 1990 a 2000.
Luke Perry a Ashley Juddová ve filmu Propast (1996)
Luke Perry ve filmu V zajetí mlhy (2002)
Foto: Fox Network
Magazín ČTK Magazín, ČTK
4. 3. 2019 19:01
Odešel Luke Perry, kterého v 90. letech minulého století proslavil seriál Beverly Hills 90210. Herec byl v minulém týdnu hospitalizován kvůli těžké mozkové mrtvici, následkům nakonec v pondělí podlehl. Jeho mluvčí médiím sdělil, že s Perrym při jeho odchodu byla v kalifornské nemocnici rodina a přátelé.

Perry se proslavil hlavně postavou Dylana McKaye, jednoho z hlavních mužských hrdinů kultovního seriálu Beverly Hills 90210, který se v USA vysílal mezi lety 1990 a 2000. Hrál však i v mnohých filmech, například asistenta archeologa ve snímku Pátý element, svůj hlas propůjčil i komiksovému thrilleru Neuvěřitelný Hulk. V posledních letech si zahrál v televizním seriálu Tělo jako důkaz.

Luke Perry
Luke Perry | Foto: ČTK

V den, kdy byl převezen do nemocnice, televize Fox TV oznámila, že vrátí na obrazovky šest epizod ze seriálu Beverly Hills s většinou původních herců, nikoli ale s Perrym. Herec měl syna Jacka a dceru Sophii.

"Rodina děkuje za projevy podpory a modlitby, které přicházely na Lukovu adresu z celého světa, a uctivě žádá o respekt k soukromí v této době velkého zármutku," uvedl v prohlášení Perryho mluvčí. V době skonu byl herec obklopen rodinou.

Perry se narodil na venkově v Ohiu, ale hned po střední škole se přesunul do Los Angeles a začal se věnovat herectví. Živobytí si údajně obstarával i jako dlaždič. Podle rozhovoru, který před lety poskytl Whoopi Goldbergové, se ucházel o 215 rolí, než se uchytil aspoň v reklamě. Následovaly první role v televizních seriálech Loving (1987) a Another World (1988). Až pak přišel zlom v podobě role milionářského synka Dylana z Beverly Hills. V 90. letech byl idolem amerických i zahraničních teenagerů.

V polovině 90. let Perry zatoužil po náročnějších úlohách. Opustil Beverly Hills a přijal roli v italské komedii Vacanze di Natale 95, kde ztvárnil sebe sama. Jeho odloučenost od slavného seriálu ale trvala jen tři roky, v roce 1998 se k Beverly Hills vrátil. "Budu s ním spojen až do smrti, ale je to tak v pořádku. Dylana McKaye jsem stvořil já, je můj," komentoval svou nejslavnější roli.

Na počátku století zazářil v dramatickém seriálu televize HBO Oz, následovaly role v dalších seriálech Jeremiah a Windfall. Objevil se i v divadle na newyorské Broadwayi. Na televizní obrazovky se vrátil v roce 2015 v kanadsko-americkém kriminálním seriálu Ties That Bind. Od roku 2017 až do své smrti hrál v dalším televizním seriálu Riverdale.

Video: Nejslavnější role Luka Perryho

Luke Perry jako Dylan z Beverly Hills 902 10. Role mu zajistila doživotní slávu | Video: FOX
 

Právě se děje

Další zprávy