Uměleckoprůmyslové museum je otevřené. První výstava ukazuje archivní poklady a láká i na jógu

Nově zrekonstruované Uměleckoprůmyslové muzeum.
Prohlídka muzea při příležitosti ukončení jeho rekonstrukce. Pohled zvenku směrem k hlavnímu vchodu v ulici 17. listopadu.
Prohlídka muzea při příležitosti ukončení jeho rekonstrukce. Zrekonstruované schodiště a malby na stěnách.
Prohlídka muzea při příležitosti ukončení jeho rekonstrukce.
Prohlídka muzea při příležitosti ukončení jeho rekonstrukce.
Foto: Václav Vašků
Hana Slívová Hana Slívová
Aktualizováno 15. 11. 2017 23:22
Uměleckoprůmyslové museum v Praze je nově opět otevřené veřejnosti. Své působení po rekonstrukci začíná výstavou Director's Choice - Výběr ze sbírek, která prezentuje vzácné kousky z archivu muzea, chystá ale i výstavy o panelákovém bydlení či přehlídku fotek Josefa Koudelky. Návštěvníkům nabízí dvojnásobné výstavní prostory, nově upravenou knihovnu, designový obchod i kavárnu. Do 17. listopadu je pro návštěvníky vstup zdarma.

Pražské Uměleckoprůmyslové museum, které sídlí naproti budově Rudolfina a v těsném sousedství židovského hřbitova, po třech letech rekonstrukce za celkem 266 milionů korun otevírá své brány. A má i o jednu "bránu" navíc: přes zrenovovanou zahrádku se nyní do budovy návštěvníci dostanou i ze Široké ulice.

Kromě nového vchodu, kavárny Času dost, rozšířeného obchodu Modernista s designovými suvenýry a knihami či kancelářských prostor pod střechou nabídne to hlavní: dvojnásobně velkou výstavní plochu (nyní má 2750 m2), opravenou vědeckou knihovnu - největší svého druhu v republice - a aktuálně také výstavu Director's Choice - Výběr ze sbírek, již pro Uměleckoprůmyslové museum připravila ředitelka Helena Koenigsmarková.

Od středověku po krásnou modernu

Expozice poskládaná z pokladů užitého umění od renesance po současnost z archivů muzea měla původně putovat po Americe, z akce ale kvůli finančním potížím na straně organizátorů sešlo.

Nápad však Koenigsmarková rozpracovala a výstava nyní návštěvníkům ukazuje zhruba 300 předmětů od Karlštejnského pokladu ze 14. století, obří stolní paličkované dečky po plakáty Alfonse Muchy, dřevěné hračky Ladislava Sutnara nebo fotky Františka Drtikola. Přehlídka obsadila dvě místnosti ve druhém patře. Třetí tamní sál patří dětem a jejich rodičům a nově promyšleným interaktivním hrátkám s designem.

Exponáty ze skla, keramiky, porcelánu, fotografií, dřeva a textilu tak navazují na původní výběr pro poslední stálou expozici Příběhy materiálů.

Vstup do výstavy, kam vede historické schodiště, zdobí výrazně barevný lustr podle návrhu slavného sklářského výtvarníka Reného Roubíčka.

"Jde o barevnou variantu z kolekce jeho rozevlátých svítidel organických tvarů, vznikajících od druhé poloviny 60. let. Některá byla určená pro československá velvyslanectví," upřesňuje Koenigsmarková.

Ředitelka Koenigsmarková si slibuje, že do nově otevřeného muzea nyní zavítá více návštěvníků z ciziny. Pomoci by tomu mohla i zbrusu nová publikace nazvaná stejně jako výstava Director's Choice, již ve své stejnojmenné edici vydalo londýnské nakladatelství Scala Arts & Heritage Publishers a která dané muzeum představuje vždy očima ředitele či ředitelky.

Nakladatelství původně mapovalo britská muzea, pak ale svůj záběr rozšířilo do dalších zemí. Dodnes těchto výběrů vydalo na pět desítek. Ke třiceti vybraným předmětům v knížce vedoucí muzea vždy přidá jejich "příběh" a nabídne tak v podstatě netradičního průvodce po instituci. Knížka vyšla ve třech jazycích, kromě češtiny v angličtině a němčině. 

Na příští rok Uměleckoprůmyslové museum počítá s výstavami o panelákovém bydlení, o domečcích pro panenky, vystaví také fotky Josefa Koudelky nebo české sklo.

 

Právě se děje

Další zprávy