Řekni, kde ty kytky jsou, Markétka i Dominiku... Textařka Jiřina Fikejzová slaví 90. narozeniny

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2017 23:40
Autorka 240 textů pro největší hvězdy tuzemské populární hudby, textařka Jiřina Fikejzová, oslavila ve čtvrtek v zaplněném pražském divadle Viola v pořadu s názvem Tak půvabná a svěží své devadesáté narozeniny. Osobně popřát uznávané textařce dorazili například Marie Rottrová, Václav a Jan Neckářové, Martin Chodúr nebo textař Eduard Krečmar. Květiny a blahopřání Fikejzové poslal také Karel Gott. "Už se mi nestává, abych blahopřál někomu, komu je o pár let více než mně," napsal. Jiřina Fikejzová v závěru večera pokřtila nahrávku písní se svými texty, která vyšla pod názvem Řekni, kde ty kytky jsou.
Textařka Jiřina Fikejzová na archivním snímku z roku 2012, krátce před oslavou 85. narozenin.
Textařka Jiřina Fikejzová na archivním snímku z roku 2012, krátce před oslavou 85. narozenin. | Foto: ČTK

Praha - Textařka Jiřina Fikejzová v zaplněném pražském divadle Viola oslavila v pořadu s názvem Tak půvabná a svěží své devadesáté narozeniny. Půvabná a svěží byl její první zveřejněný text z roku 1956 napsaný na písničku Irwinga Berlina Easter Parade, kterou tehdy zpíval Sbor Lubomíra Pánka. Osobně popřát uznávané textařce dorazili například Marie Rottrová, Václav a Jan Neckářové, Martin Chodúr nebo textař Eduard Krečmar.

Jiřina Fikejzová v závěru večera pokřtila nahrávku písní se svými texty, která vyšla pod názvem Řekni, kde ty kytky jsou. Kompilaci z celé tvorby sestavil její syn, hudebník Daniel Fikejz. Obsahuje starší hity v podání Karla Gotta, Heleny Vondráčkové, Waldemara Matušky, Judity Čeřovské, Marie Rottrové i nové verze písní v podání Ireny Kristekové a Chodúra. Poslední skladbou výběru je titulní Řekni, kde ty kytky jsou zpívaná Martou Kubišovou.

"Se vší skromností, která mi není vlastní, musím říct, že je to hezké cédéčko," uvedla Fikejzová, která stále působí mladistvým dojmem. Autorka 240 textů pro hvězdy tuzemské populární hudby už žádné nové nepíše. "Poslední text Indiánské léto v Paříži jsem napsala pro Hanu Hegerovou, ale píseň nahrána nebyla," řekla Fikejzová.

Dojemný večer plný vzpomínek a vystoupení hostů zahájil Chodúr písní Ze známých důvodů. Poté na jeviště vystoupila Fikejzová, které se zalily oči slzami, když ji publikum přivítalo potleskem vestoje. "Tuším, že jsem mezi vámi nejstarší," rozesmála přítomné textařka, která je podepsaná pod desítkami populárních písní, například Romantická, Dominiku, Malý vůz, Sedm dostavníků, Já do hry dávám víc a To mám tak ráda.

Součástí večera byla projekce pořadů České televize s Fikejzovou nebo vystoupení Rottrové, pro kterou oslavenkyně napsala velký hit Markétka. Václav Neckář zazpíval skladbu Massachusetts. Květiny a blahopřání Fikejzové poslal také Karel Gott. "Už se mi nestává, abych blahopřál někomu, komu je o pár let více než mně," napsal Gott, který 14. července oslaví osmasedmdesátiny.

"Tvrdím, že od osmdesátky dál zažívá člověk nejlepší léta. Život plyne jinak, okolí vám leccos odpustí, prochází vám, že ztratíte klíče nebo kabelku… Prostě zlatý věk," vzkázala textařce osmaosmdesátiletá Yvetta Simonová.

Fikejzová vydala autorská alba Hodina hvězd, Den žen/Den mužů, Jeviště slov, To mám tak ráda - profilová deska Supraphonu. Před třiceti lety jí vyšla sbírka textů a poezie pod názvem Slova. Vydala autobiografickou knihu Povolání: textařka a v roce 2009 její pokračování Povolání textařka… v důchodu?.

 

Právě se děje

Další zprávy