Staříci z Motörhead vytúrují Vizovice

Jindřich Jirásek
13. 7. 2007 11:10
Festival Masters of Rock veze i Sepulturu
Motörhead
Motörhead | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V areálu firmy Rudolf Jelínek se až do neděle propojí kořalka s hardrockovou a metalovou hudbou. Jeden z nejnavštěvovanějších domácích festivalů se letos může pochlubit skutečnou špičkou žánru, která na rozdíl od mnoha dalších účastníků přinejmenším nepůsobí jako strašidelný zámek z pouti.

Kromě Sepultury, která míchá metal s brazilskou etnickou hudbou, jsou to hlavně praotci žánru Motörhead, kteří si na stylizaci věru nepotrpí, ale i tak jsou dost démoničtí. Předvedou to dnes večer.

Historie údajně nejhlasitější skupiny na světě začala v roce 1975, kdy Ian "Lemmy" Killmister s kletbami opustil progrockovou skupinu Hawkwind, kde se nedostávalo tolik prostoru jemu ani jím milovanému rock'n'rollu. Původně chtěl novou partu nazvat Bastard, ale poté co mu to manažer rozmluvil, se rozhodl pro Motörhead; název poslední písně, kterou napsal pro Hawkwind.

Skupina, již od počátků provází logo zvané Snaggletooth, které vytvořil grafik Joe Petagno v roce 1977 pro jejich debut, má dnes za sebou šestadvacet alb a nespočet koncertů. Nejslavnější kolekce pocházejí ze začátku osmdesátých let: alba Ace of Spades, No Sleep 'till Hammersmith nebo Iron Fist jsou absolutní klasikou.

Ale i zatím poslední album Kiss of Death z roku 2006 je prý povedené, Lemmyho band se s ním každopádně po víc než patnácti letech dostal do první padesátky britského albového žebříčku. Ale největší síla Motörhead je pořád v živých vystoupeních.

Sepultura
Sepultura | Foto: Aktuálně.cz

Hned od prvních koncertů získali Mötorhead pověst nekompromisní party, která se nestará o akordy, zato hraje rychle, tvrdě a hlavně nahlas. Někdo je řadí do metalu, brutalitou skladeb mohou být klidně považováni za punk.

V podstatě je to pořád jen rock'n'roll, ovšem hraný s maximální intenzitou. Hrubou silou tlačené songy záměrně popírají hitovost, hlavně ať to sviští. Pokud se o Rolling Stones tvrdí, že v podstatě hrají pořád to samé, u Mötorhead to platí dvojnásob.

Zvuková intenzita jejich show jim v 80. letech získala pověst nejhlasitější skupiny na světě a nejspíš je dodnes málo těch, kdo je překonávají. A to bylo Lemmymu Killmisterovi loni o vánocích šedesát.

Na stará kolena se mu dostalo i oficiálního uznání. V roce 2005 dostali Motörhead Grammy za Best Metal Performance; paradoxně za coververzi skladby Whiplash od Metalliky, která právě Mötorhead uvádí jako jednu z hlavních inspirací.

Velkému fanouškovi fotbalu a memorabilií z 1. světové války Lemmymu se v následujícím roce splnil jeden ze snů. Žákovský tým v North Hykehamu od loňského listopadu nastupuje v dresech s logem Mötorhead na prsou.

Na festivalu Masters of Rock se vystřídá 55 skupin včetně Children of Bodom, Hammerfall a mnoho dalších. Ale Lemmy Killmister bude rozhodně nejstarším účastníkem. Vyleze na pódium stejně jako před třiceti lety, ukáže publiku prostředník a odpočítá to.

 

Vidět to může až dvacet tisíc návštěvníků ze 30 zemí, kteří prý na pátý ročník festivalu míří. Organizátoři proto připravili nové plochy pro parkování i kempování. Kromě klasických míst ke stanování mohou lidé nově kempovat na louce před hlavním vjezdem do likérky. Vedle tradičního parkoviště v areálu u vlakového nádraží, mohou využít i hlídané plochy v areálu společnosti Graddo za městským úřadem.

  • Oficiální stránky festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy