Šifra patří mistru Brownovi. Asi natrvalo

kul, BBC, ČTK
28. 3. 2007 16:00
Londýn - Už jedině Sněmovna lordů může dát za pravdu dvěma historikům, že tvrzení o existenci Ježíšových potomků není Dana Browna, ale jejich.

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Bonton

Londýnský odvolací soud potvrdil loňské rozhodnutí, kterým byla zamítnuta žaloba dvou historiků, že jim spisovatel Dan Brown ukradl "architekturu" jejich knihy pro svou mysteriózní knihu Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód).

Michael Baigent a Richard Leigh teď dluží asi tři miliony liber (přes 120 milionů korun) na soudních výlohách. Jejich knihu Svatá krev a svatý grál z roku 1982 Brown ve své detektivce cituje. Obě pubůilace pracují s teorií, že Ježíš nezemřel na kříži, ale měl dítě s Máří Magdalénou a jeho potomci žijí dodnes.

Podle žalujících Brown použil podstatné části jejich výzkumu. Americký spisovatel to při výslechu popřel a nynější verdikt znamená, že odvolací soud se přiklonil k jeho názoru.

Ani tak ale historici na soudní při úplně neprodělali. Jejich pozapomenutá kniha se díky procesu dostala loni do čtyřicítky nejprodávanějších; Šifra mistra Leonarda byla v první desítce. Podle některých názorů to byl dokonce jediný důvod, proč se do sporu pustili.

Šifra se hned po vydání v roce 2003 stala velmi výdělečným fenoménem. Do dneška se prodalo na 40 milionů výtisků. Loňská filmová adaptace sice sklidila u kritiky spíš posměch, ale vidět se to muselo, takže v kinech vydělala 760 milionů dolarů.

Nynější rozsudek neznamená, že případ skončil úplně efinitivně . Žalobci zatím nevyužili úplně poslední možnost: nepožádali o souhlas s tím, aby se mohli odvolat ke Sněmovně lordů, která je v Anglii nejvyšší soudní instancí.

 

Právě se děje

Další zprávy