Scorseseho toužím dostat do Varů, říká Karel Och

Kultura Kultura
27. 6. 2012 16:00
Umělecký šéf karlovarského festivalu odpovídal na otázky čtenářů
Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary - Už v pátek začíná 47. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Za program, na který se celý rok těší tisíce filmových fanoušků, zodpovídá umělecký ředitel Karel Och.

Ve středu byl k dispozici, aby vám zodpověděl na veškeré zvídavé otázky týkající se organizace festivalu a hlavně programové nabídky. Svěřil se například se svým snem dostat do Karlových Varů Martina Scorseseho. Přijet prý chce, ale nevychází mu to kvůli časové zaneprázdněnosti.

Svěřil se také s tím, že do soutěže - která občas bývá terčem kritiky - vybírali letos tucet filmů přibližně z dvacítky kvalitních kandidátů. Osobním favoritem letošního ročníku je ovšem pro Karla Ocha film enfant terrible francouzského filmu Leose Caraxe Holy Motors, jenž měl premiéru v Cannes. Ve Varech se také představí. Na divácký hit tipuje umělecký ředitel například zahajovací film Good Vibrations o punkové scéně v Belfastu, který se mimo oficiální zahájení promítne v pátek i v letním kině.

Vysvětluje také například, proč se v některých sálech hraje přes den méně představení než v minulých letech. Je to podle něj proto, že informace o tom, že některé filmy přiletí do Varů pouze na digitálních nosičích, získali pořadatelé na poslední chvíli. A občasná bílá místa v časovém rozvrhu promítání se objevují právě v těch sálech, kde se dá promítat pouze z 35mm kopií.

Podívejte se na odpovědi dlouholetého dramaturga festivalu, který po Evě Zaoralové převzal úlohu hlavního programového garanta přehlídky:  

 

Právě se děje

Další zprávy