Sametoví teroristé si z Varů vezou cenu od kritiků

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 7. 2013 17:13
Nestatutární poroty rozdělily ceny na MFF KV 2013
Jeden z režisérů filmu Zamatoví teroristi Ivan Ostrochovský.
Jeden z režisérů filmu Zamatoví teroristi Ivan Ostrochovský. | Foto: kviff.com

MFF KV 2013 - Koprodukční film režisérů Ivana Ostrochovského, Pavla Pekarčíka a Petra Kerekese Sametoví teroristé získal dnes jednu z cen nestatutárních porot na karlovarském filmovém festivalu. Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří na něm ocenila inovativní přístup k tématu komunistické minulosti viděné humorným pohledem. Na filmu se podílela Česká republika, Slovensko a Chorvatsko.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Porota FIPRESCI mezinárodní federace filmových kritiků ocenila ruský film Hanba režiséra Jusupa Razykova. Porota, která se zaměřila na hlavní filmovou sekce festivalu, vyzdvihla vytvoření klaustrofobického dramatu o izolované komunitě žen v poutavém stylu řeckých tragédií.

Ekumenická porota letos předala ocenění filmu americko-švédskému filmu Ptáče, který režíroval Lance Edmands. Film je o chvilce nepozornosti, kdy si řidička školního autobusu nevšimne spícího chlapce na zadním sedadle a způsobí tragédii, která zasáhne nejen její život a rodinu, ale zasáhne i do života obyvatel malého města postiženého ekonomickou krizí. "Ptáče je nejhlubší a nejzralejší debut, který jsme kdy viděli," řekla při předávání ceny předsedkyně poroty Marisa Villarealeová.

Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v sekci Na východ od západu získal letos film Jánose Szásze Velký sešit. Podle poroty přináší film intenzivní výpověď o dětství v horších časech, plnou metafor, realistického násilí, ale i naděje na lepší budoucnost.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy