Retro vlna znovu vyplaví Top Gun i Freddieho

kul
23. 7. 2008 18:01
Producent Gladiátora hodlá znovu natočit také Motýlka
Foto: Paramount Pictures

Los Angeles - Studio Paramount se po úspěchu čtvrtého Ramba a Indiana Jonese snaží vzkřísit ikonický snímek Top Gun.

Hlavní roli nezbedného pilota Petea Mavericka Mitchella by si v něm mohl zopakovat Tom Cruise, kterého stíhačka F-14 vynesla do pozice hvězdy.

Scénář dvojky je už hotov a studio nyní jedná o Cruisově účasti, na níž je pochopitelně úspěch Top Gunu 2 závislý. Pokud herec nabídku studia odmítne, pokračování by znamenalo obrovský risk. To by ovšem byl sám proti sobě - protože reparát první slavné role by scientologa s pošramocenou pověstí mohl dostat zpět na výsluní.

Maverick by se v pokračování měl objevit už jako zkušený letecký instruktor. Premiéra Top Gunu se uskutečnila v roce 1986; kromě Toma Cruise se ve filmu objevili Kelly McGillis, Val Kilmer a Anthony Edwards.

Snímek během uvedení v USA vydělal 177 milionů dolarů, a stal se tak nejúspěšnějším filmem roku. Stejnou částku později utržil v zahraniční distribuci. Diváckou oblibu mu zajistil i song Take My Breath Away, který dostal Oscara.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Estetický i myšlenkový manifest 80. let - který představoval to nejlepší, resp. nejhorší z tehdejší doby - byl svědkem sbližování mnoha amerických a na videu i českých teenagerů. Později se stalo "vlastenecky přeslazené nadzvukové dobrodružství" zdrojem velkého obveselení i mnoha interpretací. Známá je mezi fanoušky pokleslé zábavy explikace Quentina Tarantina, že Top Gun je podvratná akce, jak dostat do kin téma homosexuality.

Továrna na sny hlásí kromě Top Gunu i další aktualizace. Americký producent Branko Lustig hodlá znovu natočit kultovní francouzský film Motýlek. Snímek z roku 1973 vypráví příběh Henriho Charriéra, který byl neprávem odsouzen za vraždu.

Steve McQueen s brýlemi ve filmu Aféra Thomase Crowna
Steve McQueen s brýlemi ve filmu Aféra Thomase Crowna | Foto: BBC

Doživotní trest si odpykává na Ďábelských ostrovech ve francouzské Guayaně, kde mu odsouzenci podle tetování přezdívají Motýlek. Charriéra v nelidských podmínkách udržuje při životě jen sen o svobodě, o kterou se nikdy nepřestane pokoušet.

Originál se proslavil díky výkonům Stevea McQueena a Dustina Hoffmana. Snímek v roce 1974 získal nominace na Oscary i Zlaté globy a dodnes figuruje v žebříčcích nejlepších filmů všech dob.

Podle producenta je nicméně francouzský film Franklina J. Shaffnera zastaralou interpretací knihy, kterou je potřeba přizpůsobit současnému publiku "kreativnějším způsobem". Branko Lustig se hodlá víc držet Charriérovy autobiografie a v námětu vidí obrovský potenciál.

V minulosti se producent podílel na filmech Schindlerův seznam či Gladiátor, náklady na remake Motýlka podle něj dosáhnou minimálně 90 milionů dolarů. Ačkoliv dosud není známo jméno režiséra ani hereckých představitelů, už se prý připravuje natáčení na Kanárských ostrovech.

Foto: Archiv

Čtvrt století po natočení prvního úspěšného filmu by se měla z hloubi 80. let vynořit i noční můra z Elm Street. Stejně jako se už objevily nové verze hororů Texaský masakr motorovou pilou nebo starší Hory mají oči.

Studio New Line Cinema už najalo scenáristu Wesleyho Stricka (Arachnofobie, Vlk) a podle Hollywood Reporteru nebude novinka jen očekávatelně drsnější, ale po vzoru komiksových adaptací se také "hlouběji ponoří do psychologie nočních můr i Freddieho".

Autorem a režisérem prvního atmosférického snímku o Freddiem Kruegerovi v podání Roberta Englunda byl v roce 1984 Wes Craven, v malé roli se tu mihnul Johnny Depp; poté bylo pod heslem ´Neprobudíš-li se, zahyneš!´ natočeno ještě sedm čím dál míň povedených filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy