Remunda byl na studiích u Kimů

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 12. 2006 10:30
Televize - Česká televize dnes vysílá unikátní dokument ze Severní Koreje,  hermetické výspy komunismu.

Snímek natočil Filip Remunda spolu s Vítem Klusákem, autoři úspěšného dokumentu Český sen. V osmadvacetiminutovém dokumentu Na studiích u Kimů pátrá po souvislostech korejské a české kultury.

Nad vztahy Čechů, Slováků a Korejců se v dokumentu zamýšlejí experti z Česka, Slovenska i Koreje. "Vystupuje tu třeba koreanista Vladimír Pucek, který prožil celkem 8 let v KLDR a tlumočil komunistům při návštěvě Kima v Praze," vysvětluje Remunda.

Na studiích u Kimů
Na studiích u Kimů | Foto: Jaromír Chlada

Dalším hrdinou je český stipendista Kim-Ir senovy Univerzity Jaroslav Chlada, který byl  od revoluce jedním z prvních studentů z České republiky - země, která přeběhla do "imperialistického tábora".

O svých zážitcích tu promluví i buddhistický novomanželský pár z Košic, který se vydal na svatební cestu do korejského zenového kláštera, či korejský teolog i jihokorejští manažeři, kteří se vzdělávají v češtině.

Dokument Na studiích u Kimů vysílá Česká televize v rámci multikulturního magazínu Kosmopolis dnes v 18:30 na ČT2, repríza bude následovat v úterý 12. prosince ve 3:00 na ČT1.

 

Právě se děje

Další zprávy