Přeplněné Karlovy Vary zlomily divácký rekord

13. 7. 2008 15:20
Příští ročník se koná od 3. do 11. července 2009
Největší hvězdou večera byl šestaosmdesátiletý britský herec Christopher Lee, který zpatra přednesl emotivní projev, v němž s největší a vícekrát zdůrazňovanou vážností označil karlovarský festival za nejlepší přehlídku, na které za svou více než šedesátiletou kariéru byl.
Největší hvězdou večera byl šestaosmdesátiletý britský herec Christopher Lee, který zpatra přednesl emotivní projev, v němž s největší a vícekrát zdůrazňovanou vážností označil karlovarský festival za nejlepší přehlídku, na které za svou více než šedesátiletou kariéru byl. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Ceny pro nejlepší filmy jsou rozdány, zelený koberec je zabalený a hotel Thermal se z týdenního oslavování filmu probudil do všedního, propršeného nedělního rána. Jaký byl 43. ročník MFF Karlovy Vary?

Řečí čísel: na festivalu se odehrálo celkem 477 představení, celkem je navštívilo 143 781 diváků, což znamená, že do tuctu sálů přišlo o osm tisíc diváků víc než loni.

Existují i zábavnější statistiky. Podle sobotního vydání Festivalového deníku pod střechou hotelu Thermal uvízlo celkem 179 balonků a na festivalu se snědlo 81943 liber smaženého sýra. Nemluvě o 11 tisících mojit prolitých hrdly ve Stanu kapitána Morgana či hektolitrech slivovice slévaných v novém - a hitovém - prostoru Aeroport.

Festival uvedl celkem 235 filmů a  zúčastnilo se ho 10872 akreditovaných návštěvníků. Z toho přes 9000 tvořili majitelé Festival Passů - tedy oni "věhlasní" baťůžkáři, kteří festivalu dodávají největší bonus - dobře budovanou pověst akce přívětivé k divákům a příjemné pro zahraniční hosty, zvyklé často spíše na pracovní ruch velkých přehlídek typu Cannes.

Moderátor slavnostního večera Marek Eben.
Moderátor slavnostního večera Marek Eben. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Letos si ve Varech neformální atmosféru pochvaloval třeba Christopher Lee, který během závěrečného večera převzal Křišťálový globus za celoživotní mistrovství a ještě předtím okouzlil diváky bravurně vystřiženou árií Kecala z Prodané nevěsty, již zazpíval na úvod své Master Class.

O něco střízlivěji na festivalu vystupovala hvězda největší, hollywoodský herec Robert De Niro - svou řeč nepronesl spatra jako Lee, ale přečetl z papírků - byť se zase pokusil o češtinu. Danny Glover zaujal hlavně horečným proslovem o prohnilosti hollywoodského systému na tiskové konferenci.

Krásu letos zařídily Saffron Burrows a Melonie Diaz - první se vrátila do Varů už potřetí, aby tu uvedla soutěžní, ovšem nikterak vřele přijatou Kytaru, druhá tu doprovodila jeden z festivalových hitů, nový Gondryho film Prosíme přetočte.

Cermoniál moderovaný Markem Ebenem stejně jako slavnostní zahájejí odstartovali namísto tradiční artisticko taneční show film. Gangsterka s živými herci, figurkami a modely aut o ukradené festivalové ceně se odehrála přímo na slavnostním pódiu a vysílala na plátno v sálu hotelu Thermalu.
Cermoniál moderovaný Markem Ebenem stejně jako slavnostní zahájejí odstartovali namísto tradiční artisticko taneční show film. Gangsterka s živými herci, figurkami a modely aut o ukradené festivalové ceně se odehrála přímo na slavnostním pódiu a vysílala na plátno v sálu hotelu Thermalu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Diváckou cenu nakonec získal film 12 Nikity Michalkova, který oproti původním plánům do Varů nedorazil, stejně jako Nick Nolte či Randy Quaid. Srdce diváků si získala i ruská Mořská víla oceněná cenou Nezávislá kamera či Valčík s Bašírem člena festivalové poroty Ariho Folmana.

Organizátorům festivalu se povedlo přitáhnout značné množství hvězd právě do porot. Hlavní vedl režisér Ivan Passer a krom Folmana v ní zasedla třeba britská herečka Brenda Blethyn či slavný kameraman Vilmos Zsigmond. Dokumentární porotu vedl Jorgen Leth.

Ti všichni si užili devítidenní běh nejen filmů, ale i firemních večírků sponzorů, kteří drží festival při životě štědrými podporami - za což jim festival oplácí vstupy do VIP zon a štědrými příděly vstupenek.

Možná i to stojí za letošním žehráním majitelů Festival Passů na to, že lístky mizely závratnější rychlostí než kdy dříve. Nejatraktivnější filmy byly zpravidla vyprodány záhy po otevření pokladen i díky systému online a sms akreditací; fanouškům nezbývalo než čekat dlouhé fronty u last minute pokladen či polehávat před sály.

Festival praská ve švech, ale nejde než čekat, až se ve Varech příští rok otevře nové kino v multifunkční sportovní hale s kapacitou kolem 800 míst. Přeplněné kapacity jsou ostatně jen důsledkem toho, že jde o nejvýznamnější nejen českou, ale i středoevropskou přehlídku.

Profesionálům nabízí příležitost seznámit se s produkcí tohoto regionu, cinefilním divákům možnost potkat se s trendy světového filmu i nízkorozpočtovými novinkami z teritorií, kterým se distribuce obvykle vyhne; navíc všechno pěkně pohromadě v centru města.

Organizace se zase zlepšila, úlovků z velkých přehlídek bylo naopak možná méně než loni - ale to přece tak nějak patří k přehlídce, která má přízvisko "Big Lebowski mezi festivaly".

 

Právě se děje

Další zprávy