Přehled: Kdo má šanci vyhrát ve Varech hlavní cenu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 6. 2008 15:00
14 filmů hlavní soutěže MFF se představuje

Praha - Čtrnáct filmů nabízí letošní hlavní soutěž MFF Karlovy Vary. Jsou v ní hned dva české snímky a tři další tituly z bývalého východního bloku - z Chorvatska i Maďarska plus rusko-bulharský Zajatec.

Ze západoevropských zemí je zastoupeno Německo, Španělsko, Itálie, Francie, Dánsko a Belgie. Ze zámoří přijela americká Kytara, z ještě větší dálky indonéský Fotograf a čínská Šachta.

"Žádného společného jmenovatele soutěžní filmy nemají - vybíráme jako obvykle podle kvality a ve snaze zajistit co nejvíc světových a mezinárodních premiér," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

Lze předpokládat, že i letošní výběr bude mít temnější ladění, jak už to v soutěžích áčkových festivalů bývá. Napovídají tomu i anotace soutěžních filmů: jejich příběhy se odehrávají v neútulných podnájmech, tmavých ulicích, chudinských čtvrtích, v ocelárnách, s vidinou brzké smrti nad hlavou, ve válce i v konfliktních manželstvích.

Žánrově jde často o dramata, leckdy s kriminální zápletkou. Alespoň tragikomické ladění slibují francouzská Skoro celá pravda či italské Ranní ptáče dál doskáče. Žánrový mix slibuje dánské Ukrutně šťastni - groteskně laděné temné drama s prvky westernu a hororu. Na co jiného se mohou těšit návštěvníci festivalu?

ČESKÉ FILMY
Karamazovi (Česko, Polsko 2008)
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski
Do polského Krakova přijíždí divadelní soubor z Prahy, aby na alternativním festivalu v místních ocelárnách uvedl jevištní adaptaci slavného Dostojevského románu. Během zkoušky se skutečné drama přelévá z jeviště do reality - do zákulisí, mezi diváky.

Děti noci (Česko 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Děti noci
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Děti noci | Foto: MFF KV
Ofka rezignovala na své sny a prodává v nonstop obchůdku svého švagra. Její svět tvoří podobné ztracené existence, jako je ona sama, které skutečně žijí jen v noci. Dokáže skoncovat s uměle prodlužovaným dětstvím, najde pravou lásku a překročí hranice rodné čtvrti?

 

VÝCHODNÍ EVROPA
Pátrání (Maďarsko, Švédsko, Irsko 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Pátrání
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Pátrání | Foto: MFF KV
Netradiční kriminální příběh o muži, který se pro záchranu své matky umírající na rakovinu nechá najmout na zabití neznámého člověka. Jako patolog provede vraždu rychle a takřka bezbolestně. Dopis, který po vraždě obdrží, mu však odhalí souvislosti, které netušil.

Za sklem (Chorvatsko 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Za sklem
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Za sklem | Foto: MFF KV
Dlouholetá milenka Anna a manželka Maja naléhají, aby pětatřicetiletý architekt Nikola Jeren skoncoval se životem ve lži a rozhodl se pro jednu z nich. Komorní psychologické drama nastoluje otázku, zda v našem životě může rozhodovat prvek, se kterým jsme si odvykli počítat - osudová tragická náhoda.

Zajatec (Rusko, Bulharsko 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Zajatec
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Zajatec | Foto: MFF KV
Válka na Kavkaze, kde jeden jediný den může zahrnout celý život. Dobro se tu proměňuje v prokletí, smrt v jediné možné řešení, krása v děs a hrůzu. Boj o přežití nastavuje svoje měřítka a podřizuje jim i normy chování, vymykající se všem představám o morálce.

 

ZÁPADNÍ EVROPA
Dr. Alemán (Německo 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Dr. Alemán
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Dr. Alemán | Foto: MFF KV
Mladý německý lékař Marc přijíždí do kolumbijského velkoměsta Cali na výměnný pobyt a začíná pracovat v místní nemocnici. Skutečnou školu života však získává v místní chudinské čtvrti, kde potkává přátele a nachází lásku.

Ranní ptáče dál doskáče (Itálie 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Ranní ptáče dál doskáče
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Ranní ptáče dál doskáče | Foto: MFF KV
Hořká komedie podle autobiografické knihy slavného italského rozhlasového spíkra, jehož profesionální úspěch se po dlouhá léta svářel s prokletím notorického dostihového sázkaře. Elio Germano (Můj bratr je jedináček) v hlavní roli strhujícího příběhu jedné nevšední osobnosti.

Skoro celá pravda (Francie 2007)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Skoro celá pravda
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Skoro celá pravda | Foto: Aktuálně.cz
Anne je atraktivní žena na prahu středního věku, která se marně pokouší spravedlivě dělit čas mezi náročnou práci televizní moderátorky a rodinu. Podobné problémy však mají i její kolegové a přátelé. A navíc - co je v rámci spletitých vztahů pravda a co lež?

Ukrutně šťastni (Dánsko 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Ukrutně šťastni
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Ukrutně šťastni | Foto: MFF KV
Mladý kodaňský policista je za trest převelen do provinčního městečka na Jutském poloostrově. Záhy se dostává do konfrontace s podivínskými obyvateli, jejichž svět končí u nedalekých bezedných močálů.

Vzdálená chvění (Belgie, Francie 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Vzdálená chvění
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Vzdálená chvění | Foto: MFF KV
Bandiougou sní o odchodu do Evropy. Náhlý zvrat štěstěny však rozpoutá sérii událostí, které mladý Senegalec považuje za prokletí. Zvrátit zlý osud může pouze cesta do nitra Afriky, na kterou se vydává spolu s trojicí Francouzů.

Záminky (Španělsko 2007)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Záminky
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Záminky | Foto: MFF KV
Příběh konfliktního manželství divadelní režisérky Vieny a lékaře Daniela. Film o sdíleném osamění, nedokonalé lásce, nesplněných slibech a touhách. O výmluvách, které si vymýšlíme jako překážky svého štěstí.

 

ZE ZÁMOŘÍ
Kytara (USA 2007)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Kytara
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Kytara | Foto: MFF KV
Debutující Amy Redfordová režíruje vynikající Saffron Burrowsovou v působivém dramatu mladé ženy, náhle konfrontované s vlastní smrtelností. S perspektivou méně než dvou měsíců života se vážně nemocná třicátnice Melody odhodlá splnit si nerealizované sny.

 

EXOTIKA
Fotograf (Indonésie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, 2007)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Fotograf
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Fotograf | Foto: MFF KV
Mladá prostitutka Sita si najde levný, neútulný podnájem v podkroví malého fotografického ateliéru. Mezi dvěma životními ztroskotanci - mladou ženou a uzavřeným stárnoucím fotografem - začne vznikat křehké pouto díky prchavě tajemnému světu fotografických obrazů.

Šachta (Čína 2008)
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Šachta
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary: Šachta | Foto: MFF KV
Nenápadná oslava života se zaměřuje na osudy příslušníků tříčlenné rodiny v hornickém městě na západě Číny. Namísto křiklavé prvoplánové sociální kritiky film ukazuje čínskou realitu bez příkras a portrét koloběhu života povyšuje na obecně platnou, nadčasovou úroveň.

 

Právě se děje

Další zprávy