Podcast: Potřeba knihy vlastnit je přežitek, říká nakladatelka

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
13. 9. 2023 17:00
„Lidé jsou si vědomi šetrnosti vůči životnímu prostředí při nakupování módy nebo potravin, ale u knih o ekologii podle mě vůbec nepřemýšlejí,“ říká nakladatelka a spisovatelka Barbora Baronová, která už 12 let vede knižní značku Wo-men. Přitom například výroba celulózy a papíru nutných pro knižní trh je celosvětově třetím největším průmyslovým producentem skleníkových plynů.
Nakladatelka a spisovatelka Barbora Baronová.
Nakladatelka a spisovatelka Barbora Baronová. | Foto: Matej Slávik

Pro Art Book Fair, každoroční knižní přehlídku pořádanou Galerií hlavního města Prahy tento víkend 16. a 17. září v zámku Troja, proto Baronová připravila program, který se ekologické udržitelnosti při vydávání knih týká.

"Využívám sdílená auta, nechala jsem si v Česku vyrobit postel na míru a čekala na ni dva roky. Svůj životní styl bych nazvala pomalý," vyjmenovává nakladatelka. "Věřím, že člověk si nemusí pořizovat všechno hned teď a nemusí všechno vlastnit, což platí i pro knihy. Bohužel žiji napůl ve Francii a napůl v Česku, takže zároveň s tím po sobě zanechávám uhlíkovou stopu kvůli poměrně častému létání, třeba i když přednáším v zahraničí," přiznává.

Podcast s Barborou Baronovou si můžete poslechnout zde:

Touha jíst, nakupovat nebo vydávat knihy ekologicky má své vizionářky a vizionáře - třeba britskou spisovatelku J. K. Rowlingovou, která si už před dvaceti lety vymínila, že její knihy budou vycházet na recyklovaném papíru.

Baronová za svůj "moment prozření" pokládá setkání s knihou Bibliodiverzita australské spisovatelky a nakladatelky Susan Hawthorneové. "Popisuje fungování knižního byznysu na Západě, ale i u nás. Jak se chudší země stávají odkladištěm neprodaných knih. Na základě téhle knihy jsem začala přemýšlet víc do hloubky," vzpomíná Baronová, která titul přeložený Sylvou Ficovou publikovala ve svém nakladatelství.

Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina s nakladatelkou a spisovatelkou Barborou Baronovou.
Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina s nakladatelkou a spisovatelkou Barborou Baronovou. | Foto: Matej Slávik

Vydávání knih v tuzemsku si chválí. "V Česku máme fantastické podmínky pro tisk, jsme relativně malá země, takže zvládneme využívat alternativní distribuční kanály," vyjmenovává důvody, které šéfce malého nakladatelství umožňují vzít ekologii do úvahy.

V Česku vychází okolo 15 tisíc knih ročně. Podle Baronové jde o příliš velké číslo. "Dané i tím, že se práva na knižní bestsellery nakupují v balíčcích s béčkovými a céčkovými tituly, které se pak tisknou. Proto jsem se do přednášek a diskusí na akci Art Book Fair snažila zapojit všechny články toho řetězce, abychom diskutovali o tom, jak trh udělat přívětivější, ne tak dravý," uzavírá.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je nakladatelka a spisovatelka Barbora Baronová. K poslechu na platformách: Soundcloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasty a Google Podcasty.

 

Právě se děje

Další zprávy