O nejlepších moderních padělcích

BBC
24. 2. 2006 17:30
Londýn - Expertka znovu hájí pravost nedávno objevených uměleckých děl akčního malíře Pollocka.
Malíř Jackson Pollock ve svém ateliéru v roce 1950
Malíř Jackson Pollock ve svém ateliéru v roce 1950 | Foto: http://www.georgetown.edu/

Ačkoliv nedávná analýza dvaatřiceti dosud neznámých obrazů Jacksona Pollocka naznačovala, že některé jsou falešné, specialistka na autorovo dílo trvá na tom, že obrazy se zdají pravé.

Profesorka kunsthistorie Ellen Landauová potvrdila v roce 2005 pravost Pollockových obrazů. Oregonská univerzita však počátkem tohoto měsíce odhalila "značné rozdíly" mezi vzory užitými v šesti z těchto obrazů a předchozími Pollockovými díly.

Landauová nicméně uvedla, že pokud obrazy nenamaloval Pollock, jednalo by se o "nejúžasnější padělky v dějinách moderního umění".

Rodinný přítel

Existenci zmíněných obrazů poprvé oznámil loni v květnu filmař Alex Matter. Ten je podle svých slov objevil v pozůstalosti po zesnulých rodičích, kteří se s Pollockem znali. Veřejně je začal vystavovat až poté, co jejich pravost potvrdila právě profesorka Landauová.

Matter uvedl, že obrazy nejprve ležely v jedné kotelně na Manhattanu a poté téměř 30 let ve skladu na Long Islandu - nedaleko od místa, kde měl abstraktní expresionista ateliér a kde také v roce 1956 zahynul při autonehodě.

Na tiskové konferenci v Bostonu poukázala profesorka Landauová na podobnosti mezi Pollockovými obrazy a abstraktními fotografiemi, jejichž autorem byl Matterův otec, fotograf Herbert Matter.

Podle Landauové mohlo být dvaatřicet znovunalezených obrazů experimentálními studiemi, na nichž si Pollock zkoušel nové techniky.

Její tvrzení se liší od závěru, k němuž dospěl profesor Richard Taylor z katedry fyziky Oregonské univerzity. Toho o analýzu obrazů požádala Pollockova a Krasnerova nadace.

Taylor podrobil šest z inkriminovaných obrazů počítačové analýze, při níž se zaměřoval na opakující se geometrické obrazce - a dospěl k závěru, že díla mohou být falešná.

Pollockova a Krasnerova nadace reagovala prohlášením, že bude pokračovat ve zkoumání, dokud nebude pravost obrazů jednoznačně stanovena.

 

Právě se děje

Další zprávy