Ministr přikázal: Ten film mladí neuvidí

Reuters, mor
26. 11. 2006 0:00
Paříž - Francouzský ministr kultury se zasadil, aby horor SAW 3 byl zařazen mezi nejnepřístupnější snímky. Tamní teenageři mají smůlu. Uvnitř: VIDEO

"Důvodem jsou scény plné fyzického i psychického týrání, brutality a neúnosného násilí, které se ve filmu objevují od začátku až do konce," vysvětlil Renaud Donnedieu de Vabres svoje rozhodnutí krátce poté, co film viděl v kině.

Třetí díl kultovní série opět nabízí osvědčené schéma předchozích dílů. Lidé, kteří se chtějí dostat z bolestivého zajetí, musí projít krutými zkouškami. Chceš odejít? Můžeš, ale až si uřízneš nohu. Odemknout si? Ano, ale nejprve si vydloubni oko.

A do třetice se autorská dvojice Darren Lynn Bousman a Leigh Whannell skutečně utrhla ze řetězu: nabízí rekordní porci křiku, krve a bolesti, při níž prý někteří diváci omdlévají. V českých kinech si to mohou vyzkoušet od 28. prosince.

SAW III
SAW III | Foto: Aktuálně.cz

Odborná komise pod dohledem francouzského ministra kultury zařadila snímek mezi nepřístupné do 18 let; filmová produkce obsahující sex a násilí je zpravidla přístupná od 16 let.  O stupeň přísnější kategorii si filmy v liberálnější Francii vyslouží pouze ve zcela výjimečných případech - pokud je obsah snímků příliš perverzní.

Stejné "ocenění" si odnesl například v roce 2000 krvavý pornografický příběh Fuck Me o dvou ženách, které se cítí svobodné jen tehdy, když mohou zabíjet a užívat si tvrdý sex.

Nevídaná porce násilí přirozeně vyvolala ihned po uvedení do kin řadu odmítavých reakcí i řadu pochval, to podle nátury. Například CanMag.com ho zhodnotil jako "nejlepší, nejbrilantnější, nejšílenější, nejdůmyslnější a nejemotivnější film z celé série SAW".

Osudy nebohých filmových hrdinů má opět v hrsti Jigsaw alias John Kramer (zahrál si ho opět Tobin Bell), který se svými obětmi komunikuje skrze televizi jako strašidelná loutka.

SAW III
SAW III | Foto: Aktuálně.cz

Dnes už dobře známý motiv využili tvůrci při masivní reklamní kampani, která premiéře předcházela. Kromě klasických marketingových komunikačních kanálů se masáž zaměřila také na internetové publikum.

Na portálu MySpace se objevil videoklip, kde Jigsaw  říká: "Ahoj. Sleduješ mě na MySpace? Dobrá. Zahraju si s tebou hru." Pointou monologu je nakonec řada číslic: divák prý přežije, když je rozluští. Přirozeně jej nečekala žádná muka, jen poukazuje na datum premiéry filmu.

Vyplatilo se a díky úspěchu třetího dílu už dostali tvůrci volnou ruku při přípravě čtvrtého pokračování. Premiéru má - kdy jindy než zase těsně před Halloweenem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy