Lupič si přišel na Notting Hill pro díla Damiena Hirsta

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2013 22:33
Z londýnské galerie zmizela díla Damiena Hirsta za milion korun.
Damien Hirst.
Damien Hirst. | Foto: Profimédia

Londýn - Lupič si z londýnské Exhibitionist Gallery odnesl dvě díla současného britského výtvarného umělce Damiena Hirsta ceněná zhruba na 33 tisíc liber (asi milion korun).

Obrazy s názvy Pyronin Y a Oleoylsarcosine tvoří vícebarevné puntíky, jak je typické pro část tvorby slavného Brita, který patří k nejbohatším i nejkontroverznějším umělcům současnosti.

Podle policie jde o jednoho zloděje, který v pondělí brzy ráno otevřel násilím dveře do galerie ve čtvrti Notting Hill. Ze všech vystavených děl si prý vzal jen ta dvě Hirstova a odjel autem tmavé barvy.

Hirst na sebe upozornil působením ve skupině Mladí britští umělci (Young British Artists). Zvlášť zaujalo jeho dílo The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho živého). Jednalo se o žraloka ve formaldehydu, který byl prvním z řady takto pojatých zvířat.

Výrazně mu pak pomohl mecenáš Charles Saatchi, který v roce 1991 koupil jeho žraloka tehdy ještě za "pouhých" 50 tisíc dolarů - a udělal z něj uměleckou celebritu.

 

Právě se děje

Další zprávy