Recenze: V Nesbøho nové detektivce s Harrym Holem ani bídáci nejsou přímočaře zlí

Markéta Pilátová Markéta Pilátová
7. 10. 2019 11:45
Harry Hole zase pije. Dalo se to čekat. Kriminální romány devětapadesátiletého Nora Joa Nesbøho, podle ústřední postavy přezdívané „holeovky“, jsou čím dál temnější a zajímavější. Ani ne kvůli zápletce, spíš dilematům, které hrdinové řeší. Dnes v českém překladu Kateřiny Krištůfkové pod názvem Nůž vychází nejnovější díl ságy, který v tradici pokračuje.
Nůž je dvanáctou detektivkou s Harrym Holem od Joa Nesbøho (na snímku).
Nůž je dvanáctou detektivkou s Harrym Holem od Joa Nesbøho (na snímku). | Foto: Libor Fojtík

Harry Hole, úspěšný vyšetřovatel vražd a - jak už to ve správné severské detektivce chodí - rozháraný i problematický alkoholik přepíjející "bolest, kterou mu způsobuje žití", už nedělá vyšetřovatele. Na začátku Nože se pokouší o rodinný život s ženou svého srdce Ráchel, byť na záznamníku má stále nahrané své "mluvte, pokud musíte".

Jo Nesbø.
Jo Nesbø. | Foto: Libor Fojtík

Vypadá to dobře, ale o rodinné idyle by Jo Nesbø další "holeovku" asi nepsal. Zatímco se Harry pokouší zklidnit, o něj samotného se vytrvale pokouší jeho démoni. Čekají na příležitost, protože "část jeho duše touží po naprosté a ničivé svobodě, touží přetnout kotevní řetěz a roztříštit se v příboji nebo prostě jen zmizet v obrovském temném oceánu".

Když se jednou Harry zpije do němoty a nic si nepamatuje, v jeho životě nastane nečekaný obrat, který by mu nepřál ani největší nepřítel. Stane se tragédie, s níž protagonista nedokáže žít. A nad vodou ho drží jediná věc: musí vypátrat vraha. Teprve pak se může konečně upít k smrti, protože nic jiného mu nezbude.

S Harryho příběhem se v románu Nůž tentokrát proplétá ještě druhý, vyprávění o muži, který si říká Rozsévač. Harry ho kdysi zatkl a provrtal mu dlaň kulkou. A aby toho nebylo málo, zabil mu také syna, sadistického zabijáka Valentina Gjertsena.

Rozsévač nebo Snoubenec, jak si sám říká, teď znásilňuje ženy a nutí je, aby si nechaly jeho potomky, které do nich "zasel". Po letech vychází z vězení a vyhrožuje Harrymu. Stává se tedy jasným podezřelým v případu, který hrdinu tolik trápí.

Nesbøho detektivky, které v Česku vycházejí od roku 2008 a Nůž je už dvanáctou v řadě, ale nikdy nejsou napsané tak, aby se vrah dal uhodnout po několika kapitolách. Vrahem se zdá být kdekdo a tomu, kdo už knihu dočetl, nepřísluší ani naznačovat.

Nesbøho nejnovější vyprávění tentokrát jednou zajímavě míří až do Afghánistánu, jindy zabíhá do futuristických vizí, kdy automobilovou dopravu ve městech nahradí lanovky a kabinkové přepravy. Jako obvykle je v tom spousta hardrockové i jiné muziky a topografie hlavního norského města Osla.

Jo Nesbø.
Jo Nesbø. | Foto: Libor Fojtík

Harry Hole je čím dál unavenější ze sebe sama, ze své věčné sebedestruktivní touhy i hříchů, které z ní plynou. Přesto dokázal vychovat nevlastního syna a získat si několik opravdu dobrých přátel. I v nejhorších chvílích dokáže uvažovat jasně a logicky.

V určitých momentech - třeba na dně ledové řeky, kam s automobilem spadne z vodopádu - připomíná supermana. Není to jediný okamžik, kdy se čtenář Nože o hrdinu bojí víc, než je zdrávo.

Obvyklé rychlé tempo autor prokládá příjemnými pauzami, při nichž prozrazuje leccos z oblasti léčby posttraumatické stresové poruchy, LSD, fungování paměti nebo takzvané teorie o osmi kategoriích vrahů.

Nová kniha je postavená na až geniálně jednoduchém motivu pro vraždu, který však čtenář pochopí teprve na posledních stranách. Zároveň se Jo Nesbø tentokrát na detektivku neobvykle hluboce zabývá otázkou osudu a možnosti člověka ho změnit nebo popostrčit. Ani bídáci a kriminálníci nejsou v nové "holeovce" přímočaře zlí a prohnilí.

Například takzvaný Rozsévač jako by byl napsaný na tělo dnešním debatám o hnutí #MeToo. Vrah sám sebe považuje za ztělesnění ženské touhy po mužském pleniteli, chce rozsévat své geny a své oběti nikdy neublíží, pokud ona neublíží jeho plodu. "Biologie je mu vším, znamená pro něj věčný život," píše Nesbø.

Obal českého vydání Nože.
Obal českého vydání Nože. | Foto: Kniha Zlín

Rozsévač ženy doživotně psychicky mrzačí, avšak jeho postava starce s vymodelovanou figurou, havraními vlasy a vzezřením indiána žijícího ve stanu v divočině je jaksi neodolatelná, svým způsobem fascinující. Jako by ho Jo Nesbø napsal tak, aby vynikly posměšné popisy změkčilých novodobých hipsterů, kteří mívají problémy s kariérou, namísto v lese žijí v bublinách sociálních sítí a přírodní jsou na nich jen biodžusy a dřevorubecké košile.

V nové knize se Harry Hole také blíží například Agathě Christie známé tím, že byla zastánkyní trestu smrti. Měla za to, že kdo lidský život vezme, musí za to zaplatit nejvyšší oběť. Proto její soukromý detektiv Hercule Poirot dopadených vrahů nikdy nelituje. Jeho šedé buňky mozkové, jak s oblibou nazývá svou inteligenci, nejsou v tomto ohledu nijak sentimentální.

Harry Hole, přestože v nové knize čelí nejexistenciálnější krizi svého života, se také přiklání k nepříliš ortodoxním řešením. Koneckonců už dávno není ve službě. Nakonec si ještě hodí kostkou, jak se bude dál odvíjet jeho osud. Kostka se kutálí po pultě - a Jo Nesbø si báječně připravuje půdu pro další "holeovku".

Jo Nesbø: Nůž

(Přeložila Kateřina Krištůfková)
Nakladatelství Kniha Zlín 2019, 584 stran, 449 korun

 

Právě se děje

Další zprávy