Kožená jede do Salcburku za Mozartem

ČTK, hej
24. 7. 2006 9:45
Salcburk - V Salcburku se pět týdnů bude oslavovat Mozart. Začal slavný hudební festival.

Prestižní mezinárodní přehlídku oficiálně zahájil rakouský prezident Heinz Fischer v nově postaveném Domě pro Mozarta. Festival s více než osmdesátiletou tradicí je letos věnován právě Wolfgangu Amadeu Mozartovi, který se v tomto městě před
250 lety narodil.
   
Na úvod zahrál orchestr pod vedením dirigenta Manfreda Honecka dvacetiminutovou koláž ze všech Mozartových oper jako symbolický úvod programu festivalu.

Magdalena Kožená
Magdalena Kožená | Foto: http://www.kozena.cz

Jeho dominantou totiž bude první souborné uvedení všech dvaadvaceti Mozartových scénických děl - od neznámých raných opusů po nejhranější mistrovské opery.

Podílet se na něm budou významné osobnosti světového interpretačního umění, mezi nimi i dva mladí Češi - pěvkyně Magdalena Kožená a dirigent Tomáš Netopil.

Hlavní koncertní program začal už včera večer koncertem Vídeňských filharmoniků s dirigentem a klavíristou Danielem Barenboimem a violoncellistou Heinrichem Schiffem. 

W. A. Mozart
W. A. Mozart | Foto: Aktuálně.cz

Poslední srpnový den zakončí festival amsterdamský orchestr Concertgebouw s Marissem Jansonsem - vedle Mozarta soudobou hudbou Hanse Wernera Henzeho. Celkem na festivalu zazní 212 hudebních děl.
   
Ve festivalovém programu figurují nejznámější jména současnosti - mimo jiné dirigenti Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Simon Rattle, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Pierre Boulez a Marc Minkowski, pěvci Thomas Hampson, Anna Nětrebková, Veselina Kassarová, Ramón Vargas, pianisté Maurizio Pollini a Alfred Brendel a desítky dalších umělců.
   
Festivalový rozpočet dosahuje 50 milionů eur (1,5 miliardy korun). Pro publikum bylo k dispozici 242 tisíc vstupenek v ceně od pěti do 600 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy