Kouzelnický svět Harryho Pottera slaví narozeniny. Před dvaceti lety vyšla první kniha

Marie Dostálová, AFP
26. 6. 2017 13:00
První díl fantasy ságy Harry Potter slaví dvacáté narozeniny. Kniha odstartovala světový fenomém a z chudé učitelky Joanne K. Rowlingové se stala multimilionářka. Ta se ovšem aktivně věnuje charitě, kromě toho napsala i několik detektivek a podílela se na scénáři k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. "Nepotřebujeme magii, abychom změnili svět. Veškerou sílu, kterou potřebujeme, už v sobě máme. Je to síla představit si něco lepšího," říká Rowlingová.
Filmový Harry Potter
Filmový Harry Potter | Foto: Profimedia.cz

V roce 1997 poprvé vyšla v britském nakladatelství Bloomsbury kniha Harry Potter a Kámec mudrců. Dnes je tomu přesně 20 let, kdy se tento fenomén zrodil. V Česku vyšel první překlad v roce 2000.

Knihu napsala tehdy neznámá Joanne K. Rowlingová během těžkého období po rozvodu. "Byla jsem nezaměstnaná matka samoživitelka a chudá tak, jak je to v moderní Británii jenom možné, aniž bych byla bezdomovkyní," popsala.

Příběh o kouzelnickém učni s jizvou ve tvaru blesku na čele brzy zabodoval u kritiků i čtenářů. Za rok následoval druhý díl s podtitulem Tajemná komnata a v dalších letech vyšlo ještě 5 pokračování. Po světě se prodalo přes 450 milionů výtisků, což ze ságy učinilo nejúspěšnější sérii všech dob.

Podle fantasy příběhů z Bradavic vzniklo také osm filmů, které utržily přes 8,5 miliardy dolarů. Ve filmové adaptaci se v hlavních rolích mladých kouzelníků proslavili Daniel Radcliffe (Harry), Rupert Grint (Ron) a Emma Watsonová (Hermiona).

České nakladatelství letos přichází s kompletní reedicí všech sedmi dílů v nové podobě a také s novým vydáním dvou bradavických učebnic. Jde o útlé knížky Famfrpál v průběhu věků a Fantastická zvířata a kde je najít, podle níž vznikl první díl filmové série. Scenáristicky se na něm podílela i Rowlingová.

Potterovská sága byla přeložena do více než 70 jazyků v 200 zemích světa a oblíbili si ji čtenáři všech věkových kategorií, připomíná AFP. Když vycházel nový díl, stáli čtenáři dlouhé fronty v kostýmech čarodějů se špičatými klobouky.

V USA a Japonsku vznikly podle Pottera dva zábavní parky, svět zaplavil merchadising od kouzelnických hůlek přes figurky až po Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak.

Spisovatelka je nositelkou mnoha ocenění včetně Řádu Britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II. za zásluhy o dětskou literaturu. Angažuje se v mnoha charitativních hnutích včetně podpory znevýhodněných dětí.

"Nepotřebujeme magii, abychom změnili svět. Veškerou sílu, kterou potřebujeme, už v sobě máme. Je to síla představit si něco lepšího," řekla Rowlingová v roce 2008.

Kniha vyjde v podobě scénáře, jde o speciální vydání, říká překladatel nového dílu Harryho Pottera Petr Eliáš a dodává, že překlad trval týden. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy