Když magnát staví golfový resort, jsou z toho trumpoty

Tomáš Stejskal
11. 3. 2012 7:43
Jeden svět uvádí dokument o boji s Donaldem Trumpem
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Výroba lokálních lidových hrdinů bývá problematickým místem mnoha dokumentů tematizujících bezpráví. Přílišná adorace na jedné a démonizace na druhé straně často vyvolává nedůvěru. V případě snímku Lid vs. Donald Trump uváděném na Jednom světě však vidíme opozice tak jasně dané, že sympatie ke skotským vesničanům bojujícím proti aroganci moci a peněz jsou nevyhnutelné.

Americký magnát získal s pomocí intervence skotského premiéra Alexe Salmonda vládní posvěcení k výstavbě rozsáhlého luxusního golfového komplexu v jedinečné přírodní lokalitě poblíž Aberdeenu. Dokumentarista Anthony Baxter začal o kauze natáčet film z čiré frustrace způsobené tím, jak se případ vyvíjí a jakým způsobem o něm referují místní média. A jeho rozhořčení se hned od úvodních scén začíná přenášet i na diváka.

Foto: Aktuálně.cz

Za pomoci sugestivní hudby od Sigur Ros, s rafinovaným využitím střihu i ukázek z dramatu Místní hrdina z roku 1983, který se odehrává v podobné lokalitě a pojednává o snaze naftařské společnosti uplatit vesnici, vytváří Baxter působivé napětí. Dokument rozhodně není jen sbírkou faktů, i když ta sama o sobě stačí.

V cestě k luxusnímu resortu s hřišti a hotely nestojí jen hrstka místních, kteří odmítají opustit pozemky, na nichž strávili značnou část života. Sporným bodem je sama lokalita, o níž vědci a ekologové hovoří jako o jedinečném ekosystému, posledním svého druhu ve Skotsku; přirovnávají jej k deštným pralesům a dalším unikátním biotopům.

Oproti názorům odborníků stojí sebevědomá prohlášení kontroverzního developera. Prý přináší prosperitu a stabilitu pro zemi i půdu. Tedy ekonomickou i ekologickou, a to vše za podpory environmentálních organizací. Podíváme-li se na však na výčet všech seriózních společností, mezi něž patří Královská společnost na ochranu ptactva či Scottish Natural Heritage, s podporou je to právě naopak.

Donald Trump prostě lže, bezostyšně a do všech médií. Vypadá u toho sebevědomě, reprezentativně a říká i věty jako „Když stavíte komplex hotelů za stovky milionů, nechcete se dívat na slum".  Oním slumem jsou ovšem domky starousedlíků, které vypadají jako kterékoli venkovské stavení. Sem tam slípka, sem tam špína. A spokojené lidé.

Foto: Aktuálně.cz

Lidé, kteří hovoří o osobní i obecné historii místní krajiny, k níž mají hluboký vztah. O hlavním protestujícím Michaelu Forbesovi se opakovaně z Trumpových úst doslýcháme, že je to nechutný chlap, který žije v prasečích podmínkách; ožrala, na jehož usedlost se nejde ani podívat. A milionáři chtějí po golfu mít nerušený výhled z hotelového pokoje.

Snímek odhaluje nejen samolibost, velikášství a neúctu jednoho pracháče; snad ještě děsivější je podpora vládních, policejních a dalších složek. Baxter se stává asi prvním novinářem, který byl odvezen v poutech a strávil nějaký čas v cele za to, že se snažil dělat interview. Stalo se to při dokumentaristově pátrání po důvodech, proč Trumpovy bagry poničily dodávku vody od pramene k místním domkům a zanechaly tak mimo jiné 86letou ženu na mnoho dní bez vody. Bez udání důvodu, bez omluvy.

Druhá část snímku pak zachycuje stavební práce tak trochu jako souboj Davida s Goliášem. Oproti biblickým časům však se prostor na zázraky poněkud umenšil. A ani s mazaností Davida v tomto případě nelze daleko dojít. Další kus prostředí je zničen, tentokrát ne kvůli průmyslu, ale jen tak, ze sportu. A ti, kterým se to nelíbí, jsou prasata.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy