Ji.hlava nabízí ozvěny Po.hlavě. Začnou v Praze

Kultura Kultura
30. 10. 2013 17:25
Nestihli jste se vydat na MFDF do Ji.hlavy? Nevadí začíná Po.hlavě
Foto: mfdf

Praha - Pouhé tři dny po oficiálním ukončení 17. ročníku MFDF Ji.hlava se největší dokumentární přehlídka stěhuje za pražským publikem a nabízí rozsáhlé ozvěny s názvem Po.hlavě i na dalších místech v České republice a na Slovensku.

Zahájení Po.hlavě se koná v pražském DOXu filmem Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus, který osobně uvede režisér Jan Gogola ve čtvrtek 31. října od 20 hodin.

Podívejte se na festival do Ji.hlavy:

Klíčovým motivem druhého vydání festivalových ozvěn je téma „domov". Kde se cítíme být doma? Jaké vlastnosti musí domov mít? Jak vypadá naše osobní doma a v čem se liší od veřejného domova, jakým je město nebo stát? Otázky, které si klade výstava Kde domov můj?, provázejí také festivalový program.

V Praze bude den na to zahájena pofestivalová přehlídka v Bio Oko. V pátek od 23 hodin tam ozvěny uvedou nejlepší český dokument o nočním životě lidí na okraji společnosti Velká noc režiséra Petra Hátleho.

V Oku dojde i na laureáta divácké ceny festivalu, snímek Show! Bohdana  Bláhovce (sobota 2. listopadu 23.00). Film představuje zákulisí vznikajících dětských hvězd dívčí kapely 5Angels. Dalších deset snímků uvidí diváci od pátku 1. do neděle 3. listopadu právě v Bio Oko.

Pak se MFDF vydá i na další místa republiky. Program lze najít na www.dokument-festival.cz/ozveny.

 

Přehlídka v Jihlavě přivítala kolem 2900 akreditovaných hostů, z toho 782 filmových profesionálů a festivalových hostů. "Počet hostů proti loňsku kvůli menšímu rozpočtu a nejistotě kolem financování nepatrně poklesl," uvedl ředitel MFDF Marek Hovorka. S organizací festivalu pomáhalo 131 dobrovolníků.

Nejdůležitějším úkolem pro příští ročník bude podle Hovorky jako každoročně zajistit pro festival adekvátní rozpočet. "Přehlídka prokazuje, že funguje velmi dobře jako propagace nejen českého, ale i východoevropského filmu do zahraničí, jako platforma pro setkávání filmařů i jako magnet pro diváky," řekl Hovorka.

Festival podle něj přivádí do Jihlavy kromě výborné atmosféry i hosty, kteří by tam zřejmě jinak nezavítali. Letos byl hlavním hostem nezávislý filmař a experimentátor Craig Baldwin, v minulých letech přijela legenda amerického dokumentu Frederick Wiseman a mnozí další. "Letos jsme například velmi intenzivně jednali také s americkým režisérem a scenáristou Oliverem Stonem. Kdyby nakonec nejel na festival do Karlových Varů, potkali bychom se s ním určitě v Jihlavě," řekl Hovorka.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava organizuje Jihlavský spolek amatérských filmařů. Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě divákům od 24 října představila více než dvě stovky filmů ze 47 zemí, z nich 21 ve světové premiéře. Programová rada je vybrala z více než 2600 přihlášených titulů.

 

Právě se děje

Další zprávy