Jazz jsi a v hip hop se obrátíš. O víkendu v Roudnici

Roman Novák
12. 7. 2007 15:33
Do Česka míří Jazzmatazz, praotci jazzy hip hopu

Praha - S hiphopovými přehlídkami se letos roztrhl pytel. Úspěšný a zavedený Hip Hop kamp letos doplní další dva velké open air festivaly - Hip Hop Jam s hlavní hvězdou The Game a už tento víkend akce zvaná Hip Hop Allstars. Na ní se představí projekt Jazzmatazz rapového osvícence s příznačným jménem Guru.

Když se v roce 1993 MC a producent vynořil se svými "jazzovými matkami" poprvé, působili jako zjevení. Album Jazzmatazz Vol.1 nabídlo inovativní fúzi jazzové avantgardy s houpavými beaty a plynulým frázováním. Na stejné vlně se svezli US3 nebo A Tribe Called Quest.

Spojení jazzu a hip hopu tu bylo už před Jazzmatazz, ale jazz se do hiphopových nahrávek dostával často coby sampl ze  staré desky. V kombinaci s živým provedením hostujících hudebníků se jednalo o zásadní zlom hip hopového vývoje.

Mezi hosty dnes už klasického alba se tehdy zařadili nejen zástupci mladší jazzové generace jako Courtney Pine, Branford Marsalis nebo N'Dea Davenport, ale také slavné hvězdy typu Donalda Byrda (ročník 1932) a Ronnyho Jordana nebo Roye Ayerse.

Foto: Mad Drum
  

Na začátku devadesátých let po sobě rappeři nestříleli tolik jako později a naživu byl jak Tupac Shakur, tak Notorious BIG. Daleko víc než módní značky tyhle černé pantery zajímalo politické dění. Projekt Jazzmatazz přišel v pravý čas, aby připomenul, že tu nejlepší hudbu posledních let mají na svědomí jejich "bratři a sestry".

K dnešnímu dni mají Jazzmatazz na kontě další tři desky, lakonicky pojmenované Jazzmatazz vol 2, 3 a 4. Na druhém hostuje mimo jiné Jamiroquai, na třetím titulu Streetsoul zpívali Erykah Badu nebo Macy Gray a zahrál si tu i sám velký Herbie Hancock. Čtvrtý díl s podtitulem Back To The Future vychází v těchto dnech. Do Česka si Guru přiveze charismatickou r´n´b divu Dionne Farrisovou a osmičlenný live band.

Na festivalu Hip Hop All Stars v Roudnici nad Labem se 13. a 14. července se mimo jiné představí Kool Keith and DJ Kut Master Kurt, Beatnuts, Kontrafakt nebo Indy a Wich.

Oficiální stránky akce najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy