Jak jela zhulená komunistka do Venice

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2007 0:00
Na festivalu se promítal nezávislý snímek Chechták
Foto: MFF KV

Karlovy Vary - Loni se po karlovarských kolonádách procházel potetovaný Danny Trejo, který sem přijel s posléze vítězným filmem festivalu, snímkem Sherrybaby. Letos se tu Trejo objevil v komedii ze Sekce nezávislých, která je kandidátem na další divácký hit festivalu. 

Nedáte-li ovšem přednost norské "prcičkové" komedii Studené nohy, kterou na svém blogu doporučuje Tomáš Baldýnský.

Hrdinkou Chechtáku je věčně sjetá neúspěšná herečka Jane. Její dobrodružství nastartuje setkání s vlastní ledničkou: najde v ní totiž lákavě vypadající koláčky, které její spolubydlící, zapálený scifista Steve, napekl pro své setkání kamarádů.

Jane je zrovna jako obvykle zhulená a má hlad, koláčky ovšem obsahují notné množství dalších psychedelických látek. Odstartují tak zběsilý den, během kterého se mnohokrát dostane do střetu se zákonem.

Foto: MFF KV

ČTETE TAKÉ: PODÍVEJTE SE NA SPECIÁLNÍ FESTIVALOVOU PŘÍLOHU

Dorazí na casting, kde je málem obviněna z dealerství drog, ukradne první vydání komunistického manifestu, spolčí se se svým loserovským obdivovatelem, a nakonec dorazí i do vysněného cíle celodenní cesty na festival konopí ve Venice.

Je to sled těch nejšílenějších situací, které zahrnují klaustrofobickou návštěvu zubaře, setkání s falešným Ježíšem i komunistickou agitaci v párkárně U tří prasátek. Vše vyvrcholí s listy komunistického manifestu poletujícími vzduchem na ruském kole.

Filmu kraluje Anna Farisová známá z filmů Ztraceno v překladu, Zkrocená hora nebo Moje superbejvalka. Zhulenou Jane ztvárnila jako neurotickou a paranoidní bytost s věčně se šklebícím obličejem a koulejícíma očima. To sice její výkon posouvá na hranici karikatury, ale v daném žánru to není na škodu, naopak.

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nepřehlédněte:

IRENIN BLOG Z VARŮ
Festival očima Ireny Hejdové

Jen ke konci už se film trochu táhne; množství fórků, které řetězí, začíná být nezvladatelné pro ty poslední dávky rozumu, které v divákově mozku po shlédnutí filmu zůstaly.

Všechno je popochopitelně tím vtipnější, čím víc mají diváci zkušeností s omamnými látkami, ještě lépe čím víc jich mají v krvi od předešlého večera. A čím víc jsou věkově spřízněni s hlavní hrdinkou

Autorem filmu je režisér Gregg Araki, který natočil snímky Zkurvená generace a Zkurvená nuda. A tak Chechták "nezávisle" pootáčí principy hollywoodské prostoduché komedie do zábavy o třídu kvalitnější. Asi jako když se u těch prostoduchých filmů pěkně zhulíte.

 

Právě se děje

Další zprávy