Houslový virtuóz Roman Patočka učaruje Krumlovu

Kultura Kultura
15. 8. 2012 20:02
Na festivalu v Českém Krumlově zahraje talentovaný houslový sólista Roman Patočka
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Výjimečná osobnost nastupující generace sólistů - to je jednatřicetiletý Roman Patočka, absolvent Pražské konzervatoře a AMU, který jako většina famózních hudebníků nezůstal jen u sbírání zkušeností doma v Česku. Pod vedením Keiko Watayi se vzdělával v Utrechtu, Samuel Ashkenasi byl jeho učitelem v Lübecku a Stefan Picard na Musikhochschule Hanns Eisler v Berlíně. Absolvoval hudební akademie v Montpelliéru, v Semmeringu nebo v Izraeli a to, co se po světě naučil, dokonale zužitkoval v hudebních soutěžích.

Jeho úspěch zdobí ocenění ze Soutěže Pražského jara, z hudebních klání v Augšpurku, v Pamploně, v Záhřebu, v Paříži, v Berlíně a dalších světových městech. Jako sólista vystupuje s českými i zahraničními orchestry po celém světě.

Foto: Aktuálně.cz

Zahrál si například se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, s Hamburskými symfoniky, Nagojskou filharmonií, Symfonickým orchestrem Navarra, Záhřebskou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nebo s Pražskou komorní filharmonií. Přes sezónu 2008/2009 se živil jako koncertní mistr Německého symfonického orchestru Berlín.

Spolupráce se světoznámými dirigenty i hudebníky

Kromě orchestrů ale spolupracoval i se světoznámými dirigenty, například s Jiřím Bělohlávkem, Jakubem Hrůšou, Tomášem Netopilem, Martinem Lebelem nebo Georgem Fritzschem.

Funguje taky jako komorní hráč, a to se špičkovými interprety jak z Česka, tak ze zahraničí. Spolupracoval například s violoncellistou Jiřím Bártou, který se také objeví v Českém Krumlově. Kromě něj hrál i s pianistou Igorem Ardaševem, hornistou Radkem Baborákem, klavíristou Martinem Kasíkem, houslistkou Jennifer Frautschi nebo houslistou Daishim Kashimotem.

Foto: Aktuálně.cz

V srpnu v Maškarním sále

V roce 2005 reprezentoval Česko na výstavě EXPO v Japonsku. Vystupoval na festivalech ve Vídni, v Paříži nebo v Mariánských lázních, natočil několik snímků pro Český rozhlas, BBC Radio 3, ORF, Radio 4 Netherlands, Rumunský rozhlas nebo japonskou televizi NHK.

S klavíristou Frédericem Lagardem vydal v roce 2008 debutovou desku, o tři roky později natočil spolu s Pražským komorním orchestrem houslové koncerty Františka Bendy.

V Krumlově mu bude patřit 16. srpna od půl osmé večer Maškarní sál. Na koncertě zahraje například Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho, dále pak skladby od Antonína Dvořáka nebo Bély Bartóka. Vstupenky stojí 390 nebo 490 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy