Hollywoodský producent v krizi zahájil letošní Vary

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 7. 2008 21:40
Festival má za sebou i první skandálek
Robert de Niro. Americký herec, režisér, producent.
Robert de Niro. Americký herec, režisér, producent. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tisícovku nových sedaček v rekonstruovaném velkém sále hotelu Thermal už poprvé vyzkoušeli slavní hosté při pátečním slavnostním zahájení 43. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech.

Po červeném koberci zelené barvy přišel Armin Mueller-Stahl i nejhvězdnější letošní host Robert De Niro. Ozdobil start, před zaplněným hledištěm převzal cenu za celoživotní dílo, pokusil se poděkovat i promluvit česky a uvedl českou premiéru satiry Barryho Levinsona Co se vlastně stalo.

Na celebrity čekaly před Thermalem stovky lidí; herce zdravili, zato na premiéra Mirka Topolánka si zapískali.

Vary mají i první skkandálek, kdosi ukradl rekvizity, které tým Michala Cabana potřeboval pro zahajovací ceremoniál. Akrobatické show totiž letos vystřídal krátký - a podle moderátora Marka Ebena tak levný, že nezávislý - film, který se snímal kamerou a přímo vysílal na plátno v Thermalu. To vše v měřítku 1:43 - protože se koná ročník s tímto pořadovým číslem.

De Niro přijel s manželkou Grace Hightowerovou a do Varů se vrací po osmnácti letech. V zahajovacím filmu ztvárnil hollywoodského producenta v tvůrčí i životní krizi. Snímek premiérovaný v Sundance zakončil festival v Cannes, do českých kin ale vstoupí až na začátku příštího roku.

Zatím odstartoval devítidenní maraton filmů z celého světa i všech žánrů - celkem jich jsou na festivalu k vidění více než dvě stovky; z nich čtvrtina bude mít evropskou, mezinárodní či přímo světovou premiéru.

Ve třech festivalových soutěžích se utkají o Křišťálové globy i čeští tvůrci, v hlavní soutěží čtrnáct filmů. Na festival zavítají i další hvězdní hosté - Christopher Lee, Danny Glover, Randy Quaid, Nikita Michalkov či Saffron Burrows.

Prostřednictvím nové znělky, která se vrací k hraným příběhům, se dostavili i Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman. Jedna je i pro televizi, čyři uvidí jen účastníci festivalu.

Karlovy Vary žijí filmem už od čtvrtka, kdy se otevřely festivalové pokladny a začaly se u nich tvořit první fronty. Ty patří ke "koloritu" stejně jako vyprodané projekce, stesky na nedostatečnou kapacitu a počet sálů, klimatizaci v kině Čas - a přání, aby nezkolaboval počítačový systém.   

Většina z pokladen je i letos u tradičních center přehlídky, hotelu Thermal a Grandhotelu Pupp. Cena vstupenky zůstala na stejné úrovni jako loni, kdy se tu akreditovalo 12 tisíc hostů a fanoušků - zhruba o 500 více než v roce 2006.

MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky
MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky | Foto: MFF KV - Jelena Vukotic

Dospělý i letos zaplatí za lístek 65 korun a student 50 korun. Výhodnější než kupovat jednotlivé lístky je pořídit si takzvaný Festival Pas. Na celou přehlídku stojí tisíc korun, respektive studenty sedm set.

"Na pas je možné dostat se do sálu krátce před projekcí, pokud v něm zůstanou volná místa," říká ředitel festivalu Kryštof Mucha. Promítat se ale začalo už před slavnostním zahájením.

Do Varů nepřijede jen Robert De Niro, ale i dva růžoví nezaměstnaní velikonoční zajíčci z Kanady, a k vidění tu nebudou jen nejnovější výboje světové kinematografie, ale i taková klasika jako voyeurský horor Peeping Tom.

Karlovarský festival, to nejsou jen filmy, ale i výstavy, koncerty a dalších doprovodné akce. V jejich rámci se z Hostelu vypraví do Varů i Michal David.

 

Právě se děje

Další zprávy