Harry Potter je ve finále. Co mu předcházelo

krk
19. 7. 2007 15:00
Připoměňte si, jak vznikla potterománie

Od soboty víme, jak dopadl malý čaroděj v boji s Pánem Zla. Co dalšího ještě dodat? Asi nic. Další důkaz, že před deseti lety se začala psát nová éra fantasy literatury a pojmy globální marketing a globální úspěch našly pravé naplnění.

"Stačilo" znovu oživit svět britských internátních škol a zároveň se napojit na rostoucí oblibu fantasy.

J.K. Rowlingová v kulisách současné Anglie vytvořila vyprávění o dobru, zlu a osudové volbě, podobně jako kdysi Tolkien v Pánovi prstenů. Zbytek už zařídily děti a propojený svět za velké pomoci internetu.

Prostředí počítačových her a zároveň paradoxně návrat do fantazie jako únik a reakce na přetechnizovaný svět. To všechno pomohlo na svět knižnímu bestselleru. Záhy přišly fanouškovské weby s diskusními fóry, a protože děti na celém světě okukují, co mají spolužáci a kamarádi, v době globální sítě z toho byl globální hit.

Brzy přibyli i dospělejší čtenáři: moderní svět, ohrožovaný terorismem i sebou samým, se na přelomu tisíciletí zajímal o fantasy a velké příběhy čím dál víc. A Hollywood nemohl stát stranou. S adaptací prvního příběhu sedmidílné potterovské série přichází další vlna zájmu. K Harrymu přibyly dětské filmové hvězdy a úspěch i kult se ještě násobí. Chybět nemůžou trička, hračky a počítačové hry, za dva roky přibude zábavní park.

Před vydáním posledního dílu se na dotaz Harry Potter objeví na vyhledávači Google 98 milionu odkazů. První čtyři díly filmové série doposud vydělaly 1,3 miliardy dolarů. Kniha byla přeložena do 65 jazyků a prodalo se přes 300 milionů kopií šesti dílů.

Až někde dole se dnes krčí otázka, jestli je Potter dobrá literatura. Hltajícím fanouškům je to nejspíš jedno, odborníci přiznávají Rowlingové, že "naučila děti číst". Přiznávají jí i zručnost, se kterou propojila obyčejný svět s magickým - včetně kouzel, postav a lokací. Zároveň nezakrývají limity, které jsou znát hlavně v pozdějších knihách. Její bichle jsou někdy trochu únavné, některé motivy nevyužité, a přece jen nenabízí tak propracovaný svět jako Tolkien.

Ale potterovské perpetuum mobile nedostatky spolehlivě zválcuje a není divu, že Rowlingová už couvá od prohlášení, že o Bradavicích psát nebude. A i kdyby -cokoli s nálepkou "od autorky Harryho Pottera" se bude prodávat víc než dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy