Foto: Fantaskní Portmoneum v Litomyšli se otevírá. Po opravě nově i s videomappingem

Foto: Fantaskní Portmoneum v Litomyšli se otevírá. Po opravě nově i s videomappingem
Důvodem tehdejšího extrémního postupu byla vlhkost, která do půl metru výšky zlikvidovala vše. A ani nad tím to nebylo o moc lepší. "Naštěstí jsme našli archivní fotografie, takže jsme něco mohli obnovit podle nich," vypráví Látal.
"V Čechách se nic jiného takového nenachází. Je to unikát," říká malíř a restaurátor Jiří Látal, který se svým týmem Váchalovy nástěnné malby restauroval.
Synovi bratrance Mikoláše Alše se nedostalo akademického vzdělání, ale to mu nebránilo v sebevzdělávání a experimentech. Váchal se do uměleckých proudů kvůli jejich úzkému profilu záměrně nezařazoval. V tvorbě se inspiroval jak katolickým modernismem, tak mystikou a okultismem. Za života se mu nedostalo prakticky žádného uznání, až téměř na smrtelné posteli objevily jeho díla některé galerie a Váchal obdržel titul zasloužilého umělce.
Nenápadný dům v Litomyšli ukrývá v Česku jinde nevídané.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
11. 6. 2020 18:40
Vstupte do ztemnělých místností po strop vymalovaných dlouho nepochopeným géniem české grafiky Josefem Váchalem. Svatozáře střídají výjevy okultismu i krajinomalby, proložené ironickou kresbou či abstraktními "kupkovskými" motivy. "V Čechách se nic jiného takového nenachází. Je to unikát," říká restaurátor Jiří Látal. Portmoneum v Litomyšli otevírá po generální opravě, nově i s videomappingem.
 

Právě se děje

Další zprávy