Filmový průmysl volá: Típni cigaretu!

Reuters
29. 10. 2006 0:00
Boston - Po regulaci cigaret ve filmech pro děti se i dospělí dozvědí, že kouření škodí zdraví.
Tohle byla tvoje poslední... (záběr z filmu Sin City)
Tohle byla tvoje poslední... (záběr z filmu Sin City) | Foto: Aktuálně.cz

Tažení proti šlukující menšině tak v showbyznysu nabývá nových rozměrů:  po oznámení, že Turner Broadcasting v Británii prověří víc než 1500 klasických animovaných seriálů společnosti Hanna-Barbera, jako jsou Tom a Jerry, Flinstonovi nebo Scooby-Doo, a vystřihá scény, ve kterých se kouří, bijí na poplach Spojené státy.

Producenti Bob a Harvey Weinsteinové z The Weinstein Company ke svým snímkům, které vydají na DVD a kde si hrdinové užívají rakovinotvorného dýmu, přidají náležité varování.

Humphrey Bogart a jeho neodmyslitelná rekvizita
Humphrey Bogart a jeho neodmyslitelná rekvizita | Foto: Aktuálně.cz

"Chceme bojovat s falešnou představou o kráse kouření, která se ve filmech objevuje, tvrdou pravdou kouření je, že způsobuje smrt," říká zmocněnec státu Connecticut Richard Blumenthal.  K tomuto prohlášení se přidalo dalších čtyřicet amerických států a minulý měsíc rozeslali do největších hollywoodských studií protikuřáckou reklamu s nadějí, že naleznou odezvu.

Jako první kladně odpověděli bratři Weinsteinové, zakladatelé společnosti Miramax , kteří uvedli do světa snímky jako Kill Bill, Fahrenheit 9/11, Letec nebo Sin City. Slíbili, že odstrašující reklamu poprvé na DVD zařadí při uvedení filmu Muži za pultem 2 na americký trh.

"Jako bývalý kuřák vnímám jako svoji zodpovědnost udělat všechno proto, abych mladé lidi varoval před nebezpečím kouření," podotýká k tomu Harvey Weinstein.

Je to další velký úspěch protikuřácké lobby, která už v červnu vyzvala regulační orgány, aby filmům, kde se kouří, automaticky přiřadila přístupnost R, tedy do sedmnácti let jedině s doprovodem dospělého.

 

Právě se děje

Další zprávy