Zombiebijec Harrelson: Nejlepší jsem při odpočívání

Kultura Kultura, Red Kul
28. 11. 2009 10:45
Pro návrat po pěti letech zvolil komedii Zombieland
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Když debutující režisér Ruben Fliescher oslovil Woodyho Harrelsona a nabídl mu roli v hororové komedii  Zombieland, první, co herce napadlo, prý bylo, že to bude sranda. „Je pro mne důležité, abych si natáčení užíval a to se splnilo," dodává představitel jednou ze dvou hlavních hrdinů.

Hraje drsňáckého zabiják monster jménem Tallahassee, jehož úkol je jednoduchý- musí vybít zombie až do posledního nemrtváčka, aby získal poslední tyčinku Twinkie na světě.

Foto: Aktuálně.cz

„Když jsem si poprvé přečetl scénář, mohl jsem se potrhat smíchy. Hned jsem věděl, že v tom filmu chci hrát," dodává herec.

Naposledy opravdu zářil v polovině 90. let s filmy Takoví normální zabijáci a Lid versus Larry Flint, poté se dopracoval spíš k pověsti podivína, který žije s manželkou a dcerami na Havaji a zasazuje se o legalizaci marihuany.  

Jeho kovboj se připojí k roztomilému nerdovi Jessemu Eisenbergovi (Roger Dodger, Vesnice, Prokletí Adventureland)  a spolu putují Spojenými státy zamořenými zombíky.  Dvě dívčí role si rozdělily Emma Stone Abigail Breslinová, jež od dob Little Miss Sunshine hodně vyrostla. Čeští diváci to uvidí od 3. prosince.

Nečekaný návrat Harrelsonovi každopádně vyšel. Snímek už předem vychvalovali kritici, vyhrál svůj premiérový víkend v amerických kinech, a 25 milionů dolarů je dokonce nejlepším startem hercovy kariéry.

Foto: Aktuálně.cz
 

Hláškující krvavý Zombieland, který si parodicky pohrává s estetikou teenagerovských hororů i komedií, má dobré ohlasy i od fanoušků. Přestože se podle některých z nich snímek v druhé půli zbytečně zvolní a závěr mohl být méně tuctový, chválí ho coby Disneyland pro ty, co radši živé mrtvolky, ukousnuté končetiny a vnitřnosti na předním skle.

Podle čeho se rozhodujete, zda roli vezmete?
Podle dobrého příběhu, nebo podle toho, jestli si myslím, že se u filmu budou diváci smát. Tak to bylo v případě Zombielandu. V podstatě nemám přesná kritéria, ale protože jsem vášnivý čtenář, zakládám si na dobrém scénáři.

Zombieland je Rubenův první film, splnil jako režisér vaše očekávání?
Byla to otázka víry; všichni jsme věřili, že to zvládne, a myslím si, že odvedl skvělou práci. Jsem hrdý, že jsme se v něm nespletli.

Foto: Aktuálně.cz

Někde jste zmínil, že jste při natáčení poměrně dost improvizovali. Byl to právě Rubenův nápad?
Ano, on improvizaci miluje a nabádal nás k ní. Několikrát se stalo, že jsme natáčeli scény, ve kterých neměly být dialogy, ale prostě se nám chtělo, a tak jsme mluvili - a ejhle, doplnili jsme scénář. To se Rubenovi líbilo a podporoval nás v tom.
 
Před Zombielandem jste dlouho nehrál hlavní roli. Když zrovna nenatáčíte, jste schopen na filmařinu úplně zapomenout, nebo se poohlížíte po nějakém skvělém scénáři, u jehož realizace byste chtěl být?
Vždycky si  nějaký scénář čtu. I při té přestávce jsem nepřestával pročítat další a další scénáře. U několik jsem si dokonce řekl, že je musím natočit. Ale samozřejmě je pro mne přednější rodina. Taky sám píšu.

O čem?
V současné době dokončuji dva divadelní scénáře, bude se jednat o komedie, ale víc neprozradím. 

Foto: Aktuálně.cz

Jste známý environmentalista, myslíte si, že se přístup lidí k ochraně klimatu zlepšuje?
Myslím, že se zlepšuje všeobecné povědomí o potřebě ochrany klimatu, ale zároveň se domnívám, že hybridní automobily a podobně nejsou to, co by mělo spasit svět. Musíme změnit celou společnost. Od základu. 

Protestoval jste na mostě Golden Gate. Nebylo to nebezpečné?
Nebylo, měli jsme skvělé vybavení a byli jsme dobře připraveni.

Proč jste si vůbec udělal takvou přestávku?
Potřeboval jsem si trochu orazit, dostat se z filmového prostředí. Nemínil jsem původně odpočívat tak dlouho, ale už jsem si natáčení tolik neužíval a chuť vrátit se pořád nepřicházela. Navíc mne zklamala reakce veřejnosti na film Lid versus Larry Flint.

Myslím, že byl snímek lépe přijat v Evropě než ve Spojených státech. Američani se projevili jako velcí puritáni. A případů, kdy mne reakce veřejnosti zklamala, bylo víc. Proto jsem potřeboval pauzu, jednoduše mne natáčení přestalo bavit. Věnoval jsem se především rodině a divadlu, které mám rád.

Foto: Aktuálně.cz

A co váš agent, nevolal vám, že pro vás má skvělý scénář?
Měl jsem hodně nabídek, některé z nich byly i hodně zajímavé. Ale já jsem v té době nebyl připraven vrátit se do práce. Prostě se mi nechtělo nic dělat. Po nějaké době, kdy jsem nepracoval, se mi už žádná nabídka nezdála dost dobrá. Například se mi líbil scénář, ale nebyl jsem spokojen s režisérem. Chtěl jsem comeback dobře načasovat a vybrat si dobrou příležitost, protože jsem si uvědomoval, že budu začínat úplně od nuly.

Co vám ta dlouhá přestávka přinesla?
Naučil jsem se, že jsem sice dobrý pracovník a umím dřít, ale nejlepší jsem při odpočívání. A život plný odpočinku vůbec není špatný. Udržoval jsem si sice kontakt s divadlem, nicméně natáčení filmů mi nakonec začalo opravdu scházet.

A užíváte si ten návrat?
No jasně, a jak!

 

Právě se děje

Další zprávy