Zemřel Funesův režisér Gérard Oury

kul
20. 7. 2006 12:00
Paříž - V letovisku Saint-Tropez dnes ve věku 87 let zemřel francouzský režisér Gérard Oury.

Oury se narodil 29. dubna 1919 v Paříží. Díky své matce, redaktorce Paris Soir a otci, který byl hráčem na violu, vyrůstal mezi umělci, ačkoliv rodiče spolu nežili. Oury v sedmnácti letech zatoužil být hercem a přihlásil se na konzervatoř; učil se u režiséra Louis Jouveta, hrál v Comedie Francaise. Jako Žid se během druhé světové války ukrýval v Monaku a Švýcarsku, během války taky ve filmu debutoval. Pak se rozhodl postavit za kameru.

Začínal s černobílými dramaty, ale Louis de Funés ho prý přesvědčil, ať se věnuje raději komediím. Oury ho poslechl a nemohl si rozhodně stěžovat - je autorem nejpopulárnějších francouzských filmů všech dob, jen Velký flám z roku 1966 vidělo 17 milionů. diváků.

Úspěšné jsou i další snímky jako Smolař, Pošetilost mocných či Dobrodružství rabína Jakoba, které patří ke zlatému fondu francouzské komedie. Oury se její řady pokusil rozšířit i posledním, sedmnáctým filmem Le Schpountz z roku 1999.

Foto: Aktuálně.cz

Za své zásluhy byl jmenován členem Akademie krásných umění.

Gérard Oury za svoji kariéru často spolupracoval s Louis de Funesem, Jean Paul Belmondem (Velský šéf, Eso), Pierre Richardem i komikem Bourvilem.

V soukromém životě žil s herečkou Michele Morganovou, jeho dcera Daniele Thompsonová je scenáristka, vnuk Christopher Thompson hercem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy