Zemřel Batmanův věrný sluha Alfréd, herec Michael Gough

Kultura Kultura
17. 3. 2011 22:15
Britskému doyenovi bylo devadesát čtyři let

Londýn - Kamenná tvář, tiché našplapování a ´jen občas nepatrně pozvednuté obočí za obroučkami brýlí. Věrný sluha-mentor Alfréd Pennyworth, bez něhož by Batman sotva dokázal páchat dobro. Jeho nejznámější představitel, britský herec Michael Gough, zemřel ve čtvrtek v Londýně ve věku 94 let.

Zpravodajská stanice BBC uvedla s odvoláním na Goughova agenta, že se herec v posledních dnech necítil dobře. Zemřel doma obklopen rodinou.

Michael Gough za svou kariéru natočil přes 150 filmů a televizních pořadů. Herectví se začal věnovat na sklonku čtyřicátých let; první roličku získal ve snímku Blanche Fury. Pak přišly seriály The Adventures of Robin Hood, The Count of Monte Christo a The Saint. Malé role i nadále dostával v bristkých filmech, kde nahrával hvězdám, jako byly Vivien Leigh, Laurence Olivier nebo Christopher Lee.

Popularitu získal i díky účasti na několika epizodách v nekonečném sci-fi seriálu Doctor Who. Ten pojednává o mimozemšťanovi, který cestuje časem. V sérii, které se vysílalo 30 řad, se objevil v rozpětí 25 let a střihl si několik postav.  Pro fanoušky hororů se stal téměř kultovní postavou poté, co přijal role ve filmech ze studia Hammer - v Drákulovi (1958) a o čtytři roky později ve Fantomovi opery.

K jeho hollywoodským rolím patří slavné filmy Hoši z Brazílie, Vzpomínky na Afriku, Čtvrtý protokol, Had a duha nebo Věk nevinnosti. Zdaleka největší ohlas však měla jeho role Alfréda v Batmanovi.

Americký režisér Tim Burton, fanoušek zmíněných hororů, údajně neváhal - když Gougha viděl, měl jasno, komu roli trpělivého a inteligentního sluhy Michaela Keatona v roce 1989 přidělit. Neměnil on (znovu v roce 1992) a neměnil ani další režisér dvou filmů o Batmanovi Joel Schumacher (1995 a 1997) - a tak se Gough v roli Alfréda představil celkem čtyřikrát.

Ze spolupráce s Timem Burtonem vyplynuly pro britského doyena další role. Zahrál si v Ospalé díře po boku Johnnyho Deppa, jeho hlas pak zněl Mrtvou nevěstou i 3D Alenkou v říši divů.

V osobním životě byl Michael Gough poněkud přelétavý. Oženil se celkem čtyřikrát, byl otcem tří dětí - dcery a dvou synů.

 

Právě se děje

Další zprávy