Zemře Harry Potter? Vsaďte si i u nás

mor
6. 1. 2007 0:00
Londýn - Zemře Harry Potter, nebo ne? A pokud ano, kdo ho zabije? Ve světě propukla sázková mánie. Vsadit si můžete i v Česku.
Foto: Aktuálně.cz

Odtajnění názvu sedmé a poslední potterovské knihy z pera J.K. Rowlingové ještě více rozvířilo debaty o tom, jak spisovatelka slavnou sérii zakončí.

Název Harry Potter and the Deathly Hallows naznačuje, že po Potterovi by mohla být veta. Navíc sama autorka už dřív řekla, že některé z postav rozhodně nechá zemřít. Bude to přímo Harry?

  • Harry Potter přežije. Čtěte ZDE

Britská sázková kancelář William Hill považuje jeho smrt za téměř hotovou věc; proto vypsala sázky pouze na to, čí rukou mladý kouzelník zemře. Pottera může zabít Malfoy, nebo dokonce jeho nejlepší přítel, zrzek Ron Weasley.

"Rowlingová se zmínila, že Harryho někdo zabije, veřejnost je téhož názoru," tvrdí jednoznačně Rupert Adams, mluvčí William Hill. Počítají i s možností, že by hlavní hrdina mohl spáchat sebevraždu.

Foto: Aktuálně.cz

Ostrované mají sázení jako národní sport a taková nabídka tu není ničím neobvyklým. Kromě fotbalu a všech dalších sportovních odvětví sázejí na všechny myslitelné i nemyslitelné věci; z kultury třeba na vítěze literárních či výtvarných cen nebo na to, kolik desek prodá kapela v den vydání alba.

Ale možná podobný trend přichází i do Česka, kde se z těch neobvyklejších možností dalo doposud vsadit třeba na vítěze SuperStar nebo výsledky voleb. Netradiční sázky načal Tipsport a Fortuna jako zatím jediná česká sázková kancelář teď nabízí sázky na Potterovo přežití, či smrt. Inspirací jí byl přímo dotaz serveru Showbizz.cz, zda o něčem podobném uvažuje.

Fortuna ovšem počítá i s variantou, že Harry přežije; dokonce na tuto možnost vypsala příznivější kurz. "Naši bookmakeři si myslí, že jej Rowlingová zemřít nenechá a kurz na jeho přežití je 1,4:1. Naopak jeho románová smrt je vyjádřena kurzem 2,6:1," nabídl Hanák.

Možné jsou i jiné konce. "Zlomovým momentem by mohla být případná svatba Rona s Hermionou. V posledním díle spisovatelka naznačila, že kamarádský vztah možná přeroste v cosi silnějšího. Kurz na jejich svatbu je u nás 3:1," tipuje Michal Hanák, hlavní bookmaker české sázkové kanceláře Fortuna. Z  jejich lásky by se poté mohl narodit nový Harry. A je tu i možnost vzkříšení ředitele Brumbála - oceněné kurzem 5:1.

Foto: Aktuálně.cz

Na výsledek se bude čekat do července, kdy se kniha objeví na pultech britských obchodů. To bude mít také mít světovou premiéru i zfilmovaný pátý díl Pottera Fénixův řád, opět s Danielem Radcliffem v hlavní roli.

 

Právě se děje

Další zprávy