Zabodují Svěrák s Menzelem v Evropě?

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 9. 2007 17:10
Dva české snímky bojují o Evropské filmové ceny
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Zatímco v posledních letech české filmy v Evropě příliš nebodovaly, letos má Česko v soutěži o evropské filmové ceny hned dvě želízka v ohni. Evropská filmová akademie právě oznámila, že si vybrala Menzelovu adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále a Svěrákovy Vratné lahve.

Evropské filmové ceny uděluje akademie jako protiváhu amerických Oscarů. V úterý zveřejnila širší seznam dvaačtyřiceti filmů, z nichž bude vybírat kandidáty na užší nominaci. Dvacet nominovali akademici z nejpočetněji zastoupených zemí podle klíče jedna země-jeden film. Zbývající doporučila odborná porota.

Uzší nominace budou zveřejněny 3. listopadu na festivalu v Seville, vyhlášení vítězů pak následuje 1. prosince na slavnostním ceremoniálu v Berlíně. Evropská soška představuje dlouhovlasou krásku v šatech posetých "evropskými" hvězdičkami.

Foto: Bioscop

Českým snímkům se zatím v soutěži moc nevedlo, v minulosti se do užšího výběru dostal jen režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. Slámovo Štěstí loni neuspělo v boji o diváckou cenu. Byť se Menzel a Svěrák propracovali jen do širší nominace, lze to považovat za úspěch.

Prezidium České filmové a televizní akademie doporučilo letos na evropské ceny čtyři české celovečerní filmy. Mezi nominace se nedostaly Pravidla lži Roberta Sedláčka a Tajnosti Alice Nellis.

Infobox
Autor fotografie: www.imdb.com

"O ceny v několika kategoriích se letos utká 42 filmů z 26 evropských zemí, přičemž žádnou z velkých evropských národních kinematografií nereprezentují víc než tři snímky," uvedla na svých stránkách. "Letošní selekce je skvělou ukázkou pestrosti evropského filmu." To potvrzuje soupiska: žádná z šestadvaceti zemí nemá ve výběru víc než tři filmy.

Menzelův Anglický král bodoval na festivalu v Berlíně a je také mezi jedenácti filmy, které soutěží o cenu publika Evropské filmové akademie. O vítězi rozhodnou fanoušci, kteří mohou od začátku tohoto měsíce až do 31. října hlasovat na internetu.

Menzel se Svěrákem mají silnou konkurenci. Třeba vítězný film letošního Cannes, rumunské drama o potratech 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Ve výběru jsou i filmy klasiků evropské kinematografie . Belle toujours od Manoela de Oliveiry či Alexandra od Alexandera Sokurova.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

Výběr nabízí i novinky uznávaných režisérů a sržitelů evropských cen. Roy Anderson, který zabodoval před sedmi lety s Příběhy z druhého patra, tu má snímek Du Levande, německý Turek Fatih Akin film Na druhé straně. Zlobivé díte Ulrich Seidl je zastoupen opusem Imprort Export, který se chystá do českých kin.

V těch už běží i další nominovaní: tragikomedie Irina Palm, britský Poslední skotský král i Královna, francouzská Edith Piaf, německý Parfém nebo Černá kniha.

Králové české filmové laskavosti se utkají i se syrovým islandským thrillerem Severní blata, který letos bodoval ve Varech, stejně jako další kandidát - polské Náměstí spasitele. Z loňských Varů si zas evropští akademici vybrali norsko-švédskou Reprízu.

Na seznamu je i animovaná komiksová adaptace Persepolis či irský snímek Once, který aktuálně válcuje americká kina a jehož hvězdou je česká hudebnice Markéta Irglová.

 

Právě se děje

Další zprávy