Z filmových bažin leze Žena ve vodě

Irena Hejdová a Reuters
21. 7. 2006 0:00
New York - Režisér Šestého smyslu riskuje svou pověst kvůli pohádce pro děti. Kritici kroutí hlavami a nechápou proč. Uvnitř: TRAILER

Do amerických kin dnes vstupuje film Žena ve vodě od režiséra M. Nighta Shyamalana (Šestý smysl, Vyvolený, Vesnice).

Režisér se kvůli filmu rozešel se studiem Disney a vysloužil si už před premiérou řadu posměšků. Snímek natočil podle pohádky na dobrou noc, kterou vymyslel pro své dvě malé dcery.

Film vypráví o koktajícím, osamělém hlídači, který si začne myslet, že někdo používá plavecký bazén v hlídané budově po zavírací hodině.

Pak zjistí, že onou uživatelkou je postava z pohádky, která se snaží vrátit domů. V tom jí brání zlá stvoření, která ji drží v našem světě.

Hlídače hraje Paul Giamatti. Ten se v posledních letech přeorientoval z vedlejších rolí na hlavní díky úspěchu filmů American Splendor či Bokovka.

Když pětatřicetiletý režisér nastínil svou vizi studiu Disney, se kterým spolupracoval na čtyřech předchozích filmech, nereagovali zvlášť nadšeně.

M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan | Foto: Aktuálně.cz

Příběh se jim zdál zmatený a nakonec na něm se Shyamalanem odmítli spolupracovat. Na předchozích čtyřech filmech slavného režiséra přitom studio vydělalo velmi slušných 1,5 miliardy dolarů.

Podivovali se i nad Shyamalanovým rozhodnutím zahrát si stěžejní vedlejší roli místo obvyklého hitchcockovského camea. "S Nightem máme nádherný vztah. A i když se nebudeme kreativně podílet na tomto projektu, těšíme se na další spolupráci v budoucnu," napsalo Disney studio v oficiálním prohlášení.

Žena ve vodě
Žena ve vodě | Foto: Aktuálně.cz

O sporu mezi Shyamalanem a studiem Disney vypráví i nová kniha nazvaná Muž, který slyšel hlasy aneb Jak M. Night Shyamalan riskoval kvůli pohádce svou kariéru.

Shyamalan k práci na ní přizval redaktora Sports Illustrated Michaela Bambergera. Ten dostal za úkol zaznamenat natáčení filmu a popsat případ ze svého pohledu.

Krom problémů za plátnem má ale Žena ve vodě už první negativní kritiky. Hollywood Reporter snímek v narážce na jeho název nazval bažinatým.

Žena ve vodě
Žena ve vodě | Foto: Aktuálně.cz

"Kouzlo, které by vás přesunulo z reality do fantazie, tu chybí. Pohádkové prvky jsou jen načrtnuté a tak spletité, že se mytologii filmu dá těžko věřit," píše Hollywood Reporter.

"Žena ve vodě působí jako něco, co vzniklo vlastně jen tak mimochodem. A kdyby to nebylo tak zatraceně divné, tak byste u toho nejspíš rovnou usnuli," píše LA Weekly.

A britský Guardian zase napsal, že drama za plátnem si už získává stejně tolik pozornosti jako film sám. I na serveru Metacritic má Žena ve vodě převážně negativní recenze.

Žena ve vodě - plakát
Žena ve vodě - plakát | Foto: Aktuálně.cz

Přes nepříznivé ohlasy Shyamalan v nedávném rozhovoru řekl, že projekt  je pro něj profesionálně i osobně tak důležitý, že by vyměnil všechny dřívější úspěchy za úspěch nového filmu.

"Tenhle film vypovídá víc o tom, co pro mne znamená život a smrt. Je to manifest mých názorů," dodal.

Čeští diváci mohou kvalitu Ženy ve vodě posoudit od 14. září, kdy snímek uvede do českých kin společnost Warner.

 

Právě se děje

Další zprávy