Wenders se přišel poklonit Antonionimu

tur
2. 8. 2007 16:00
Odešel za mraky, rozloučil se s ním režisér
Foto: ČTK

Ferrara - Svět se naposledy rozloučil s režisérem Michelangelem Antonionim. V jeho rodné Ferraře, v bazilice svatého Jiří, kde byl před 94 lety pokřtěn, složili hold  klasikovi světové kinematografie i německý režisér Wim Wenders či Tonino Guerra, básník, spisovatel a scenárista Antonioniho i Felliniho filmů.

"Jeho pohled na svět byl zvláštní, skutečně unikátní," prohlásila vdova Enrica Fico před několika stovkami lidí.

"Odešel za mraky," řekl o jeho smrti Wenders v narážce na film, který mu pomáhal režírovat. V roce 1995, kdy ho dokončil, obdržel Antonioni čestného Oscara za celoživotní dílo. Přebíral jej z rukou svého dvorního herce Jacka Nicholsona.

Michelangelo Antonioni na festivalu v Benátkách v roce 2002
Michelangelo Antonioni na festivalu v Benátkách v roce 2002 | Foto: Aktuálně.cz

"Michelangelo mi ukázal Ferraru," připomněl také Wenders. "A já jsem pochopil, kolik imaginace a inspirace dodávala jeho očím i mysli."

Antonioni se narodil v severoitalské Ferraře v roce 1912 v dobře situované rodině. O zdejší židovské komunitě psal ve svých knihách další ferrarský rodák Giorgio Bassani. I Antonioni sledoval pozvolný rozpad starého světa, citovou letargii a odcizení za fasádami vyšších vrstev. Obrazy, které se pak staly jedním z témat jeho filmů.

Režisérovo tělo bylo už ve středu vystaveno na radnici v Římě, na jejíž stěny se promítaly černobílé záběry zachycující Anonioniho při natáčení jeho filmů.

 

Mezi těmi, kdo přišli vyjádřit soustrast, byla i herečka Daniela Silvero, která si zahrála v snímku Pátrání po jedné ženě (Identifikace ženy) z roku 1982.  "Byl to skvělý přítel," svěřila se. "A pro italskou kinematografii znamenal všechno."

"Itálie ztratila velkého tvůrce 20. století, Antonioni dokázal, že lidé s jeho filmy diskutovali. V italské kinematografii byli Antonioni a Fellini.  První studoval duši, druhý snil," prohlásil při té příležitosti jako mnoho jiných italský ministr kultury Francesco Rutelli.

Antonioni zemřel v pondělí večer ve svém římském bytě, o jediný den později než další velikán světové kinematografie Ingmar Bergman.

On-line verze týdeníku Newsweek končí jejich společný nekrolog pesimistickou vizí: "Jejich filmy nezmizí - na rozdíl od tvůrců i diváků se zápalem pro filmové umění."

 

Právě se děje

Další zprávy